مهر/ رئيس ديوان عالي کشور گفت: رياست قوه قضاييه کمر همت خود را محکم بسته است و اصلا از جرم قاضي نميگذرد و انعطافي در خصوص جرايم قضات صورت نميدهد.
حجت الاسلام و المسلمين مرتضوي مقدم رئيس ديوان عالي کشور پيش از ظهر امروز در جمع قضات دادگستري استان ايلام گفت: ديوان عالي کشور دو وظيفه مهم اعم از نظارت بر احکام و آراء دادگاهها و و حدت رويه را برعهده دارد.
وي با بيان اينکه تمام احکام دادگاهها به ديوان عالي کشور نميآيد و قابل فرجام نيست، گفت: پروندههايي که قابل فرجام باشد محدود است و بسياري از آراء در خود استان قطعي ميشود. آن بخشي که به ديوان عالي کشور ميآيد توسط قضات شعب ديوان مورد مميزي قرار ميگيرد و اگر نقصي داشت متذکر ميشوند و در صورتيکه ايرادي نداشت تأييد ميگردد.
حجت الاسلام و المسلمين مرتضوي مقدم گفت: آن بخش از آرائي که در استانها قطعي ميشود از ديد ديوان عالي کشور دور است لذا رياست قوه قضاييه آيين نامهاي تصويب کرد که نظارت ديوان عالي کشور نسبت به آن بخش از احکام فعال گردد.
رئيس ديوان عالي کشور تاکيد کرد: انتظار رئيس قوه قضاييه از بدنه دستگاه اين است که فعاليت و تلاش در همه موارد افزايش يابد تا از اطاله دادرسي جلوگيري و در کار تسريع ايجاد شود و مردم زودتر به حق خود برسند.
وي اظهار کرد: دستگاه قضايي به تمام معنا بايد دستگاهي فعال باشد که اگر اينگونه شود تمام دستگاههاي اجرايي به جنب و جوش خواهند آمد لذا انتظار ميرود دستگاه قضايي که در اين دوره که دوره تحول ناميده شده حرکت بزرگي را آغاز کند و همه دستگاههاي اجرايي را هم به جنب و جوش بياورد.
رئيس ديوان عالي کشور با طرح اين پرسش که هدف ما در دستگاه قضايي چيست، گفت: هدف ما در اين دوره جديد بروزرساني کار است؛ يعني آنچه عقب مانده را به روز کنيم که نياز به تلاش مضاعف دارد.
وي گفت: کسي که امروز در رأس قوه قضاييه قرار گرفته انسان دلسوز و خدمتگزار به معناي واقعي است و هدف او بروزرساني کارها است تا پروندهاي نماند و مردم سريع به حق خود برسند.
حجت الاسلام و المسلمين مرتضوي مقدم ادامه داد: هدف دوم اين است که عدالت را در تمام سطوح جامعه گسترش دهيم و در دستگاه قضايي افراد خاصي بهره نگيرند و همه بايد به صورت مساوي از عدالت بهرهمند شوند.
وي يادآور شد: همانطور که امروز در جامعه بين مردم اميد ايجاد شده است بايد اين اميد را در عمل محقق کنيم تا آنها ببينند تبعيضي در دستگاه قضايي وجود ندارد.
رئيس ديوان عالي کشور با تاکيد بر اينکه هر مجرمي در هر سطحي بدون ملاحظه محاکمه ميشود، افزود: وقتي مردم اين موضوع در عمل ببينند اين امر محقق شده است و توانايي قضات عملي کردن اين کار در کشور است.
وي ادامه داد: مطلب سوم پيشگيري از وقوع جرم است که با فکر و تدبير و آراء قاضي اين کار انجام ميشود و پيشگيري از وقوع جرم آراء عادلانه است.
حجت الاسلام و المسلمين مرتضوي مقدم با تاکيد بر اينکه آراء عادلانه يکي از مواردي است که از وقوع جرم پيشگيري ميکند، گفت: وقتي مردم به دستگاه قضايي اميد داشته باشند که رأي عادلانهاي صادر ميشود و با مجرم عادلانه برخورد خواهد شد براي آنها آرامش و تسکين است و موضوع را به دستگاه قضايي واگذار ميکنند تا رأي صادر شود.
رئيس ديوان عالي کشور ادامه داد: بايد در روشها ضمن اينکه قانون رعايت ميشود، تغييراتي ايجاد کنيد و روشهايي را که کارايي ندارد با ابتکار و خلاقيت خودتان تغيير دهيد.
حجت الاسلام و المسلمين مرتضوي مقدم تصريح کرد: رايي خيلي خوب و قابل استناد و مستدل است که گويا باشد و استنادات خوب و جامع داشته باشد.
وي خطاب به قضات با تاکيد بر اينکه در بازجويي سئوالات کاربردي بپرسيد و قرارهايتان مناسب باشد، ادامه داد: همانگونه که قاضي دادگاه بايد راي را مناسب با جرم صادر کند و تعزير را مناسب با جرم تعيين کند بازپرس نيز قرار را بايد متناسب با جرم تعيين کند؛ يعني اگر شخص بازداشتي نباشد و بازداشتي نگه داريد هم تخلف کردهايد و هم پيش خدا مسئول هستيد.
رئيس ديوان عالي کشور از قضات دادگاه کيفري يک که پرونده آنها به ديوان عالي ميآيد خواست که يک گردش کار و گزارش جامعي بدون تکرار با اشاره به صفحات مستندات در پرونده بگذاريد و ما را در تسريع پرونده کمک کنيد و اگر اين کار را انجام دهيد پرونده هيچ گاه در ديوان عالي کشور معطل نميشود.
حجت الاسلام و المسلمين مرتضوي مقدم با تاکيد بر ايجاد نظم در اوراق پرونده گفت: کارمندان نظارت بر دفاتر داشته باشند و هر دفتري که نظم خوبي دارد مديرش مورد تقدير قرار گيرد.
وي افزود: سالها از سال ۱۳۶۷ تا نيمه ۱۳۷۹ رئيس کل در استانهاي مختلف بودم و بازرسي از دفاتر اوراق و دفاتر دادنامه ميکردم و هرکجا اوراق منظم و مرتب و خوش خط بود به دست خط خودم در حاشيه آن دفتر از مدير آن تقدير ميکردم که برايش ارزش داشت.
رئيس ديوان عالي کشور ادامه داد: فهرست کردن مطالب اگر انجام شود براي ديوان عالي کشور خيلي مفيد است.
حجت الاسلام و المسلمين مرتضوي مقدم خاطر نشان ساخت: نگارش راي بسيار مهم است، سعي کنيد آرا از حيث نگارش خبر درست باشد و يک بار آرا را بخوانيد و اگر ايرادي بود رفع کنيد.
رئيس ديوان عالي کشور با اشاره به تبعات و آثار احکام تصريح کرد: گاهي رايي صادر ميکنيد و از لحاظ قانوني اشکالي ندارد و مطابق با قانون است، اما يک زندگي را متلاشي ميکند و يک کارخانه و يا يک مرکز توليدي را تعطيل ميکند.
وي ادامه داد: گاهي ميشود که يک شخصي از يک کارخانه طلبکار است و حق نيز است و دادگاه حکمي ميدهد که پولش را بدهيد، حکم هم درست است و تجديد نظر هم تاييد ميکند و حالا اجراي احکام درب کارخانه را پلمب ميکند که بدهي آن فرد بايد پرداخت شود، درست است که کارخانه و يا کارگاه توليدي براي صاحبش است و بايد بدهي اش را بدهد، اما توليد حق جامعه است و شما حق جامعه را ميبنديد و اموالي که حق جامعه است را توقيف ميکنيد و اينکه ميگوييم حمايت از توليد و توليد کننده کنيم اين است که شما در احکام و اجراي احکام و قرارها توجه داشته باشيد زماني که به اينجاها ميرسد اين را خط قرمز قرار دهيد و شيوه و تدبيري بکار ببريد که اين حق جامعه را ضايع نکنيد و به نحو ديگري وصول کنيد.
حجتالاسلام و المسلمين مرتضوي مقدم با بيان اينکه توليد حق جامعه است گفت: بايد از توليد و توليدکننده حمايت کنيم لذا در احکام، اجراي احکام و قرارها توجه داشته باشيد و اين موارد خط قرمز است، شيوه و تدبيري به کار ببريد که اين حق جامعه ضايع نشود.
رئيس ديوان عالي کشور ادامه داد: برخي قضات بسيار با سليقه و باتدبير کار ميکنند که هم شخص به حق خود ميرسد و هم لطمهاي به توليد وارد نميشود.
وي با تاکيد بر اينکه قضات بايد مسئوليتپذير باشند، گفت: مقام قضا، مقام بسيار بزرگي است و بايد انسانهاي بزرگي به اين مقام گمارده شوند انساني که سليقه و حوصله کار ندارد و مسئوليتپذير نيست به درد امور قضا نميخورد.
حجتالاسلام و المسلمين مرتضوي مقدم با اشاره به سواد و علم قضا اظهار کرد: قاضي بايد از سواد و علم کافي برخوردار باشد، حق و ناحق را تشخيص دهد و حکم صادر کند، وقتي ابلاغ قاضي صادر و سوگندنامه ياد کرد يعني با خدا عهد بسته است و در آنجاست که خدا ميفرمايد با من پيوند بستهايد که حق و عدالت را اجرا کنيد به عهد خود وفا کنيد در اين صورت به هر چه بخواهيد ميرسيد و دعاي مردم پشت سرتان است.
رئيس ديوان عالي کشور تصريح کرد: هيچ حب و بغض، ناراحتي و سختي کار شما را بازندارد خداي ناکرده يک قدم از مسيرتان منحرف شويد.
وي با تاکيد بر اينکه در دادگاه عالي انتظامي خطا و تقصير از قاضي پذيرفته نيست گفت: اصل اين است که قاضي مسئوليتپذير و عادل است، اگر قاضي خطا کرد قطعا محکوم است که شدت و ضعف آن بستگي به نوع تخلف دارد و در مورد قاضي مالايعلمون اجرا نميشود.
حجتالاسلام و المسلمين مرتضوي مقدم ادامه داد: رياست قوه قضاييه کمر همت خود را محکم بسته است و اصلا از جرم قاضي نميگذرد و انعطافي در خصوص جرايم قضات صورت نميدهد لذا به اعمال، رفتار، گفتار، برخوردها و رفت وآمدهايتان توجه کنيد، قضات بسيار در ديد هستند و مراکز حفاظتي و نظارتي وظيفه دارند که قاضي را که در معرض خطر افتاده و يا خداي ناکرده بخواهد در معرض خطر بيفتد حفظ کند.
وي با اشاره به اينکه دادگاههاي تجديدنظر مرکز اميد مردم است گفت: از آنجايي که راي در اين دادگاهها قطعي ميشود، تمام اميد و چشم مردم به راي دادگاه تجديدنظر است لذا حواستان باشد که جز حق و محتويات پرونده به هيچ چيزي نيانديشيد.
رئيس ديوان عالي کشور افزود: سعي کنيد با توکل بر خدا بدون حب و بغض و بدون واسطه بر آنچه حق است حکم دهيد و تحت تاثير هيچ چيز قرار نگيريد.
حجتالاسلام و المسلمين مرتضوي مقدم تصريح کرد: گزارشاتي جامع و دقيق تنظيم خواهد شد و تحويل رئيس کل و رياست قوه قضاييه ميشود، بناي ما بر اين است گزارشها کاربردي باشد و مشخص شود فلان قاضي در اين شعبه از لحاظ علمي، استناد و استدلال در چه سطحي است لذا براي ارتقاي قاضي در بخش نظارتي از اين گزارشها بهرهگيري ميشود.
رئيس ديوان عالي کشور ادامه داد: نام قضاتي که راي آنها از استدلال و اتقان بالايي برخوردار است بايد در تشکيلات قضايي بماند و حتي اگر رياست قوه قضاييه لازم ديدند از اين قضات تقدير ميکنند، بنا نيست گروهي که ديوان عالي کشور به استانها اعزام ميشود، تخلفي از قضات گرفته و يادداشت شود چرا که اين گروه بنا دارد اشکالات را حضوري بگويد.
وي افزود: آراي مستند قضات را بيان ميکنيم و اعلام ميکنيم که فلان قاضي شايستگي ارتقا دارد و از قضات شريف و شايسته حمايت خواهيم کرد، رياست قوه قضاييه نيز حامي اين قضات است و اين موارد را به صورت مستند و مستدل و در گزارشي جامع به رئيس قوه قضاييه ارائه خواهيم داد.
بازار