مشرق/ رئيس پليس بينالملل درباره علت عدم استرداد خاوري به کشورمان توضيحاتي ارائه داد.
سردار هادي شيرزاد در يک برنامه تلويزيوني در تشريح اقدامات پليس بينالملل براي مقابله با ويروس کرونا اظهار کرد: بحث ويروس کرونا به يکي از اولويتهاي مقابلهاي پليس بينالملل تبديل شده و اکنون يک بحران بهداشتي تحت عنوان "پاندمي" (همهگيري جهاني) وجود دارد.
رئيس پليس بينالملل نيروي انتظامي افزود: افرادي از وضعيت به وجود آمده سوءاستفاده کرده و با فروش تجهيزات پزشکي يا داروهاي تقلبي اقدام به سودجويي ميکنند البته يکي از مأموريتهاي اينترپل، مقابله با فروش و انتقال تجهيزات پزشکي تقلبي، داروها و لوازم بهداشتي است که پيش از به وجود آمدن بحران کرونا نيز وجود داشت و در آن پليسهاي بينالملل با يکديگر اقدامات مشترکي را تحت عنوان "پانجيا" انجام ميدهند و به مقابله با اين موضوع ميپردازند.
وي تصريح کرد: اين کلاهبرداران اقلام خود را در سايتهايي به فروش ميرسانند که شناسايي اينگونه سايتها از جمله اقدامات هماهنگي است که توسط پليسهاي بينالملل انجام ميشود و به عنوان مثال اينترپل اعلام ميکند که يک سايت در يک کشور مشغول فعاليت کلاهبرداري است و سايت مذکور به تمام اعضاء اينترپل معرفي ميشود اما خود آن کشور بيشترين فعاليت را براي مبارزه خواهد داشت.
اين مقام انتظامي خاطرنشان کرد: اينترپل تأکيد خاصي بر آگاهيبخشي مردم در اين زمينه دارد و در يک ماه اخير بيش از ۳۰۰ پرونده را در اين زمينه شناسايي کرده است.
شيرزاد درباره مکانيزم فعاليت پليس اينترپل نيز گفت: مقر اصلي سازمان اينترپل در شهر ليون فرانسه واقع شده و کار اصلي اين سازمان ناامن کردن محيط جهان براي اقدامات مجرمانه است البته از نفرات پليس تمام کشورهاي مختلف در اين سازمان حضور دارند و رئيس و دبيرکل آن نيز با انتخابات برگزيده ميشوند و براي پنج سال مسئوليت ميگيرند.
رئيس پليس بينالملل نيروي انتظامي ادامه داد: اين سازمان براي رسيدن به هدف اصلي خود، اعلاناتي را طراحي کرده که "اعلان قرمز"، مهمترين اعلان اينترپل و تنها اعلان قضايي در دنيا است.
وي متذکر شد: در ابتدا هر کشور مدارکي را از يک مجرم احصاء کرده و به مجموعه اينترپل ارسال ميکند، در سازمان اينترپل بررسيهاي سخت انجام شده و در صورت تأييد، اعلان قرمز صادر ميشود، مفهوم اعلان قرمز اين است که تمام کشورهاي عضو اينترپل، متهم مذکور را در کشور خود شناسايي و بازداشت کنند و موضوع را به کشور درخواستکننده اطلاع دهند.
اين مقام انتظامي عنوان کرد: فردي که برايش اعلان قرمز صادر ميشود بايد الزاماً برچسب جنايي (مانند کلاهبرداري، قتل، سرقت) داشته باشد و موضوعات سياسي و مذهبي در آن نيست.
شيرزاد درباره عدم استرداد خاوري نيز به کشور، گفت: براي وي اعلان قرمز صادر شده و يکي از متهماني است که علاوه بر کشور ما از نظر سازمان اينترپل نيز تحت تعقيب است البته بايد گفت مهمترين مبحث در مجامع بينالمللي اينترپل اين است که چه کنند اهداف کشورها به اهداف اين سازمان نزديک شود.
رئيس پليس بينالملل نيروي انتظامي افزود: استرداد در مرحله بعدي قرار دارد، استرداد يعني اينکه فردي که تحت تعقيب قرار گرفته يا بازداشت شده، بايد در سيکل قضايي کشور مذکور قرار بگيرد و مجموعه قضايي آن کشور حکم بر استرداد دهد و پس از اين حکم، فرد مجرم به کشور درخواستکننده بازگردانده ميشود.
وي عنوان کرد: موضوع استرداد بعضاً به روابط قضايي و ديپلماسي کشور مذکور با کشور درخواستکننده نيز برميگردد، در موضوع آقاي خاوري مکاتباتي را با مجموعه پليس کانادا انجام داديم.
اين مقام انتظامي افزود: البته ممکن است شاکي با مراجعه به سيستم قضايي کشوري که درخواست اعلان قرمز داشته، از شکايت خود صرفنظر کرده يا اعلام گذشت کند، در اين صورت اعلان قرمز باطل ميشود اما در مورد آقاي خاوري بحث فرد حقيقي مطرح نيست و پيگيري استرداد آن در جريان کار است.
شيرزاد متذکر شد: از نظر ما تکميل پرونده بدين معناست که يا متهم به کشور بازگردانده شده يا در پرونده مصالحه صورت گرفته باشد و از اين بابت در بيش از ۱۰۰ مورد در سال گذشته يا متهمان به کشورمان بازگردانده يا پرونده بسته شده است.
رئيس پليس بينالملل نيروي انتظامي ادامه داد: در بيش از ۱۰۰ مورد نيز متهم شناسايي شده و در بازداشت کشور خارجي است، يعني براي متهم اعلان قرمز صادر کرديم که اعلان قرمز منجر به بازداشت فرد شده و اکنون منتظر سير قضائي دادگاه در آن کشور هستيم تا با صدور حکم استرداد، متهم به کشور بازگردانده شود.
وي با بيان اينکه روند اقدامات پليس بينالملل جاري و مستمر است، گفت: حتي موضوعاتي مانند کرونا نيز نتوانسته فعاليت پليس بينالملل را متوقف کند و به طور مثال در روز دوم فروردين امسال يک متهم به قتل را پس از سه سال پيگيري، به کشور بازگردانديم.
اين مقام انتظامي با بيان اينکه آگاهي کاملي درباره شناخت پليس بينالملل و اينترپل وجود ندارد، متذکر شد: شايد وظايف اينترپل به خوبي در بين مردم شناخته نشده باشد و اين نکته حائز اهميت است که پليس بينالملل محدوديتهاي را براي انجام وظايف خود دارد.
شيرزاد با بيان اينکه از نظر ما کشوري وجود ندارد که يک مجرم بتواند در آن در امان بماند و بازداشت نشود، بيان کرد: به طور مثال متهماني که به کشورمان بازگردانده ميشوند ميگويند فکر نميکردند در آن کشورهاي ثالث نيز بازداشت شوند.
رئيس پليس بينالملل نيروي انتظامي خاطرنشان کرد: شرايط بازداشتگاهي ديگر کشورها براي متهماني که تابع آن کشور نيستند، بسيارسخت است البته مجموعه ديپلماسي کشورمان، وزارت خارجه و پليس بينالملل علاوه بر اقداماتي که براي استرداد متهمان انجام ميدهد، تمام تلاش خود را به کار ميبندد که متهم بازداشت شده ايراني در بازداشتگاههاي ديگر کشورها شرايط بهتري داشته باشد.
بازار