خراسان/ خراسان زواياي پرونده يک محکوم راکه 5 بار به خاطر شرب خمر حد بر او جاري شده و 20 محکوميت قطعي در جرايم ديگر هم داشته ، بررسي کرد.
مرد 51 ساله اي که پنج بار به جرم شراب خواري به تحمل مجازات حد شرعي محکوم شده بود پس از ارتکاب همين جرم براي ششمين بار، از سوي دادگاه کيفري يک به «اعدام» محکوم شد که راي صادره در سحرگاه چهارشنبه گذشته همزمان با حکم قصاص نفس مرد همسرکش در زندان مرکزي مشهد به اجرا درآمد.
به گزارش خراسان، ماجراي پرونده اين محکوم، براي ششمين بار درحالي روي ميز قضات با تجربه دادگاه کيفري يک خراسان رضوي قرار گرفت که او بعد از اجرا شدن پنج حکم محکوميت قطعي حد شرعي شرب خمر، باز هم به همين اتهام در بولوار سرافرازان مشهد توسط نيروهاي انتظامي دستگير و محاکمه شد.
اسناد دقيق، محتويات پرونده،گزارش ماموران انتظامي و نتيجه آزمايش هاي پزشکي قانوني، بيانگر استفاده متهم از مشروبات الکلي بود. بررسي سوابق متهم نيز نشان مي داد که پيش از اين «م- م» به جرم نوشيدن مشروبات الکلي 5 بار به تحمل مجازات حد شرعي محکوم شده است و اين احکام پس از طي مراحل وتشريفات قانوني درباره وي به اجرا درآمده است بنابراين هيچ راه گريز قانوني از مجازات «اعدام» وجود نداشت.اين گزارش حاکي است: در حالي که قضات دادگاه کيفري يک خراسان رضوي متهم را دعوت به راست گويي وصداقت در کلام مي کردند، بالاخره با توجه به اوضاع و احوال ارتکاب جرم و همچنين اسناد و مدارک انکارناپذير در پرونده، راي به «اعدام» دادند. راي صادرشده مورد اعتراض وکيل و متهم قرار گرفت و به شعبه 29 ديوان عالي کشور ارسال شد. اين بار قضات عالي رتبه با دقت تمام همه جوانب اين راي را مورد تجزيه و تحليل هاي کارشناسي دقيق قرار دادند اما در نهايت راي دادگاه کيفري را تاييد کردند چرا که طبق ماده 136 قانون مجازات اسلامي مصوب سال 92، «هرگاه کسي مرتکب يک نوع جرم موجب «حد» شود و هر بار «حد» آن جرم براي محکوم به مرحله اجرا درآيد براي مرتبه چهارم به «حد» اعدام محکوم مي شود.»
از سوي ديگر مجازات محکوميت حد اين متهم از مرز پنج بار نيز گذشته و او براي ششمين بار به اتهام همين جرم دستگير شده بود.
بنابر گزارش خراسان، اگرچه محکوم به اعدام داراي سوابق متعدد کيفري ديگري از جمله مواد مخدر نيز بود اما اين سوابق نقش اساسي در صدور حکم «اعدام» نداشت که يک مجازات شرعي است.
توبه محکوم رد شد
از سوي ديگر گزارش خراسان حاکي است: اين گونه احکام با ضوابط و شرايط بسيار سختي در دستگاه قضايي صادر مي شود و مراحل و تشريفات قانوني را طي مي کند و در نهايت نيز گاهي با پذيرفتن «توبه متهم» اجراي حکم ساقط مي شود. اما در اين پرونده تقاضاي محکوم نيز در باره «توبه» پذيرفته نشده است چون «توبه» امتيازي است که متعاقب «اقرار صريح» متهم موضوعيت پيدا مي کند و داراي شرايطي خاص است .در برخي از پرونده هاي جرايم شراب خواري، متهم بنا به توصيه وکيل يا صلاحديد خودش در حالي ارتکاب جرم را کاملا انکار مي کند که اسناد و مدارک دقيق و محکمه پسندي براي حصول علم قاضي وجود دارد و اگر مقام قضايي با وجود انکار متهم و با اسناد و مدارک موجود راي به اجراي «حد» داد چگونه متهم مي تواند ادعا کند که «توبه» کرده است! درحالي که ادعا دارد «مشروب الکلي مصرف نکرده است!»
بنابراين گزارش، در ماده 114 قانون مجازات اسلامي مصوب سال 92 نيز درباره جرايم موجب حد به استثناي حد «قذف و محاربه» آمده است که هرگاه متهم قبل از اثبات جرم (دقت کنيد: قبل از اثبات جرم توبه کند و ندامت و اصلاح او براي قاضي محرز شود «حد» از او ساقط مي شود! همچنين در جرايم موجب حد (به غير از قذف و محاربه) با اقرار متهم جرم وي به اثبات برسد در صورت توبه مرتکب، حتي پس از اثبات جرم نيز دادگاه مي تواند عفو مجرم را از رئيس قوه قضاييه درخواست کند. از طرف ديگر محکوم به اعدام داراي 20 فقره سابقه کيفري در جرايم متعدد بود که نشان از اصلاح نشدن متهم پس از تحمل مجازات هاي قانوني است به طوري که حتي رانندگي مستانه او با موتورسيکلت نيز دليلي محکم براي متنبه نشدن وي و اصرار بر ارتکاب جرايم مشروب خواري است.
توضيح دادگستري خراسان رضوي درباره اجراي اين حکم اعدام
در همين حال روابط عمومي دادگستري خراسان رضوي نيز اطلاعيهاي در باره اجراي اين حکم صادر کرد در بخشي از اين اطلاعيه آمده است برخي رسانههاي معاند در فضاي مجازي در حالي از اعدام فردي در مشهد به علت نوشيدن الکل خبر ميدهند که اين فرد در سال ۷۵ به دليل ارتکاب جرايم مربوط به مواد مخدر به ۱۵ ماه حبس، جزاي نقدي و شلاق محکوم شد اما اين پاياني بر خلافکاريهاي وي نبود، او دو بار در سال ۷۷ و دو بار نيز در سال ۷۸ به علت ارتکاب جرايم مربوط به مواد مخدر روانه زندان شد.اين اطلاعيه با اشاره به محکوميت هاي قطعي ديگر اين فرد در سال 79 ،80 و 86 از جمله محکوميت به دليل شرب خمر مي افزايد :متهم پس از آزادي از زندان به بزهکاريهاي خود ادامه داد و در سال ۸۸ به علت ارتکاب جرايم مربوط به مواد مخدر و در سال ۸۹ به علت شرب خمر به زندان و شلاق محکوم شد.
در ادامه اطلاعيه آمده است: محکوميتهاي متعدد اين فرد در سالهاي ۸۹، ۹۰، ۹۱ و ۹۲ نيز به علت ارتکاب جرايم مربوط به مواد مخدر و شرب خمر ادامه يافت و در سال ٩۴ نيز به جرم نوشيدن و نگهداري مشروبات الکلي به ۱۱ ماه حبس محکوم شد.اين اطلاعيه ميافزايد: متهم ياد شده در سال ۹۶ هم بار ديگر به علت نگهداري مشروبات الکلي به هشت ماه حبس محکوم شد، در سال ٩٧ نيز در حالت مستي روي موتورسيکلت درحال رانندگي پرخطر و بدون گواهي نامه دستگير شد.
بازار