نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
جامعه و حوادث

گزارش حریرچی از هزینه های سنگین کرونا برای هر خانوار ایرانی

منبع
ايرنا
بروزرسانی
گزارش حریرچی از هزینه های سنگین کرونا برای هر خانوار ایرانی

ايرنا/ معاون کل وزارت بهداشت گفت: در دوران شيوع کرونا، برخي هزينه هاي جديد مانند وسايل ضد عفوني، ماسک و شوينده ها به سبد خانوار اضافه شده است.

دکتر ايرج حريرچي روز پنجشنبه در وبينار فاصله گذاري هوشمند؛ همراهي اقتصاد با سلامت، اظهارداشت: اگر هر خانوار ايراني به خاطر مسائل بهداشتي و درماني در ايام کرونا حدود يک ميليون و ۶۰۰ هزار تومان(معادل ۱۰۰ دلار در ابتداي پاندمي کرونا) افزايش هزينه داشته باشد، هزينه‌هاي کمرشکن سلامت از ۳.۷ درصد به حدود ۸ درصد مي رسد. در خانوارهاي روستايي اين شاخص از ۴.۹ به ۱۲.۹ درصد و در خانوارهايي که داراي فرد بيشتر از ۶۰ سال هستند، اين شاخص به ۱۲.۳ درصد افزايش مي يابد.

وي افزود: بر اساس پيش بيني صندوق بين المللي پول، بحران اقتصادي ناشي از پاندمي کوويد ۱۹ بدتر از سقوط اقتصاد دنيا به منفي ۴ درصد در سال ۲۰۰۸ خواهد بود. همچنين رکود اقتصادي در اقتصادهاي پيشرفته، خيلي بدتر از اقتصادهاي ضعيف خواهد بود چون اقتصادهاي پيشرفته در خدمات و ارتباطات، سهم بيشتري دارند.

معاون کل وزارت بهداشت گفت: در شرايط شيوع کرونا هزينه‌هاي مستقيمي مانند هزينه‌هاي انجام آزمايش و گرافي قبل از تشخيص، درمان بيماران در بخش‌هاي بستري، سرپايي و مراقبت‌هاي ويژه، مراقبت از بيماران در منزل، تامين اقلام حفاظت فردي، تامين دارو در بازار آزاد و غيررسمي در برخي خانوارها و خوددرماني مثلا استفاده بي رويه از ويتامين‌هاي دي و ث، به سبد خانوار اضافه مي شود.

دکتر حريرچي با اشاره به تحميل برخي هزينه‌هاي غيرمستقيم به خانوارها در شرايط اپيدمي کرونا، گفت: از دست دادن شغل افراد مبتلا، ترس و اجتناب از مراجعه به بيمارستان‌ها براي ساير بيماري‌ها که منجر به وخيم تر شدن وضعيت بيماري و پرداخت هزينه‌هاي سنگين تر دارد و همچنين تبعات رواني مرتبط با مشکلات اقتصادي از جمله مهم ترين هزينه‌هاي غيرمستقيم به خانوارها در اين شرايط است.

وي تاکيد کرد: کرونا هزينه‌هاي سنگيني بر نظام سلامت تحميل کرده و خواهد کرد. هزينه تخت روز براي بيماران در بخش‌هاي عادي که شامل هزينه‌هاي اسکان، غذا و مراقبت‌هاي لازم است، حدود ۲۳۵ هزار تومان محاسبه مي شود اما در اسفندماه که دچار کمبود وسايل حفاظتي بوديم و مجبور به تامين آن از بازار آزاد بوديم، به ازاي يک روز مراقبت از يک بيمار کوويد۱۹، فقط ۷۰۰ هزار تومان براي تامين لباس محافظتي هزينه کرديم.

معاون کل وزارت بهداشت افزود: در حال حاضر براي هر بيمار کوويد ۱۹ با متوسط ۲.۵ روز بستري در بيمارستان‌ها، حدود ۵۰۰ هزار تومان فقط براي وسايل محافظتي از بيمار هزينه مي شود که بر نظام سلامت تاثير مي گذارد. هزينه مستقيم يک کيت تشخيصي PCR حدود ۲۴۰ هزار تومان و هزينه غيرمستقيم آن حدود ۴۰۰ هزار تومان است.

حريرچي تصريح کرد: هزينه‌هاي مستقيم کوويد ۱۹ در سطح نظام سلامت شامل تامين وسايل حفاظت فردي پرسنل نظام سلامت، تامين داروهاي بيماران، تهيه کيت‌هاي تشخيصي، خدمات آزمايشگاهي و راديولوژي، هزينه بستري و مراقبت‌هاي ويژه، تامين نقاهتگاه‌ها و رسيدگي به بيماران در نقاهتگاه‌ها و همچنين تامين اقلام مورد نياز بيمارستان‌ها بوده است.

وي افزود: قبل از شيوع کرونا در کشور در بيمارستان‌ها پيش بيني مي شد که حداکثر ۱۰ تا ۱۵ درصد از بيماران به اکسيژن نياز دارند و در اکثر بيمارستان‌ها، ۵ تا ۷ درصد از بيماران به اکسيژن نياز داشتند اما بيش از ۹۵ درصد از بيماران کوويد۱۹ که در بيمارستان‌ها بستري مي‌شوند، به اکسيژن نياز دارند و تعداد زيادي اکسيژن ساز به قيمت حدود يک ميليارد و ۷۰۰ ميليون تومان براي بيمارستان‌ها تهيه و تامين شده است.

معاون کل وزارت بهداشت گفت: در نظام سلامت براي جلوگيري از بروز هزينه‌هاي فقرزا و کمرشکن خانوارها انجام داديم. به عنوان نمونه هر بيمار کوويد۱۹ که فاقد پوشش بيمه است، روز تخت بيمارستاني تحت پوشش بيمه قرار مي گيرد که اين هزينه‌هايي را به بيمه و نظام سلامت تحميل مي‌کند. همچنين بيماران نيازمند به صورت رايگان و بيماران خارجي با مصوبه ستاد ملي مقابله با کرونا يا به صورت رايگان و يه با پرداخت ۵ تا ۱۰ درصد از فرانشيز، درمان مي شوند.

حريرچي گفت: در شرايط کرونا شاهد برخي هزينه‌هاي غيرمستقيم به نظام سلامت بوده ايم. به عنوان نمونه بخش زيادي از درآمدهاي اختصاصي بيمارستان‌ها به دليل عدم پذيرش بيماران غيرکرونايي کاهش يافته اما هزينه‌هاي جاري بيمارستان‌ها مانند آب، برق و پرداخت حقوق پرسنل قراردادي ثابت بوده است و علاوه بر اين، هزينه‌هايي مانند تامين منابع براي ضدعفوني کردن فضاهاي درماني و غيردرماني و ابتلاي برخي از نيروها به کوويد ۱۹ و غيبت آنها از کار نيز به صورت غير مستقيم به نظام سلامت، تحميل شده است.

وي اظهارداشت: برخي از هزينه‌هاي نظام سلامت مانند اعمال جراحي زيبايي و اقدامات مرتبط با دندانپزشکي، کاهش خواهد يافت و تخمين ما اين است که حدود ۲۵ درصد از هزينه هاي سلامت به مدت دو سه ماه حذف شوند. حدود ۸ تا ۸ و نيم درصد از اقتصاد ملي مربوط به حوزه سلامت است و حدود يک ميليون از شغل هاي موجود از ۲۴ ميليون شغل، به طور مستقيم و حدود ۱۰۰ تا ۲۵۰ هزار شغل به طور غير مستقيم، مرتبط با حوزه سلامت است.

معاون کل وزارت بهداشت تاکيد کرد: حوزه سلامت به خودي خود ايجاد کننده شغل و اشتغال براي کشور است و در ايجاد هزينه‌هاي فقرزا و کمرشکن نقش قابل توجهي دارد. در شرايطي که رشد اقتصادي رو به کاهش است، انتظار مي رود که بر اساس تجربيات سال ۹۱ و ۹۲، رشد منفي اقتصاد به طور مضاعف بر حوزه سلامت تاثير گذار باشد اما به دليل اپيدمي کرونا، هزينه‌هاي حوزه سلامت افزايش يافته است.

دکتر حريرچي افزود: اقتصاددانان مکاتب مختلف به اين وحدت رسيده اند که تاثيرات اقتصادي کرونا اگر کنترل نشود، بيشتر از حوزه سلامت مي تواند حوزه اقتصاد را شديدا تحت تاثير قرار دهد.

         

همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد: ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره