برگزاری اولین کنکور کرونایی با حضور 179 هزار داوطلب

ايران/ ساعت ٧ صبح روز پنجشنبه درهاى اصلى دانشگاهها و حوزههاى امتحانى به روى ١٧٩ هزار داوطلب آزمون دوره دکترا باز شد تا آنها در يکى از پر سر و صداترين آزمونهاى کشورى شرکت کنند.
معمولاً «نخستين»ها خاص هستند و به يادماندني. اما اين يکي با موارد ديگر خيلي تفاوت داشت. صحبت از نخستين آزمون دکترا در دوران کرونا است. آزموني که پس از کلي جنجال بالاخره برگزار شد و صندليها ميزبان داوطلبان ماسک زده بود.
آزمونى که بعد از ٤ بار تعويق، در نهايت نهم مردادماه با کلي اما و اگر از سوي داوطلبان برگزار و بالاخره پرونده اولين آزمون کرونايي کشور بسته شد. يک ساعت و نيم تا آغاز کنکور مانده بود که درهاي اصلي دانشگاه صنعتي شريف (يکي از حوزههاي امتحاني) به روي داوطلبان باز شد.
تقريباً همه داوطلبان ماسک به صورت داشتند و طبق پروتکل سازمان سنجش به جز لوازم شخصي براي امتحان وسايل ديگري به همراه نداشتند. مسئولان دانشگاه براي حفظ فاصله اجتماعي سنگفرش خيابان را علامتگذاري کرده بودند تا اگر تعداد داوطلبان بيشتر شد هر کدامشان روي آن برچسبها با فاصله بايستند، اگرچه خبري از ازدحام داوطلبان هم نبود.
نگراني از ابتلا به بيماري کرونا
با وجود اين خيلي از داوطلبان دختري که براي آزمون دکترا به دانشگاه صنعتي شريف آمده بودند نگران کرونا بودند. برخي از آنها از ترسشان براي شرکت در اين آزمون استرس داشتند و عدهاي ديگر هم نگران کرونا بودند. داوطلبي ميگويد: «استرس کنکور را ندارم. فقط ترس از مبتلا شدن به ويروس کرونا را دارم.»
يکي ديگر از داوطلبان بعد از برگزاري آزمون مي گويد، بهتر بود اينترنتي امتحان ميداديم. خيلي از داوطلبان به خاطر شرايط کرونا در جلسه حضور پيدا نکردند و خيلي از صندليها خالي بود. داوطلب ديگري هم به ازدحام جمعيت اشاره ميکند و ميگويد: «ميترسيدم که به خاطر کنکور ازدحام شود و در اين بين کسي مبتلا يا ناقل باشد.» البته برخي از داوطلبان هم از همان ابتدا خواهان برگزاري کنکور سرموعد بودند؛ آنها تأکيد ميکنند که تغيير زمان کنکور موجب برهم زدن امنيت رواني و آرامششان ميشود.
يکي از داوطلبان اين چنين توضيح ميدهد: «مسئولان نميتوانستند آزمون را برگزار نکنند هر کاري که از دستشان برميآمد، انجام دادند و چند باري هم اين آزمون را به عقب انداختند. اما درنهايت بايد امتحان برگزار ميشد.» عدهاي هم به پروتکلها اشاره کردند؛ «قبل از اينکه وارد آزمون شويم، نگران پروتکلها بوديم اما امروز ديديم که اکثر پروتکلها رعايت شده است. فاصله اجتماعي بسيار خوب بود و در کل اين آزمون در سلامت کامل برگزار شد.»
متفاوتترين آزمون سال ٩٩
غلامرضا وثوقي، نماينده دانشگاه صنعتي شريف در سازمان سنجش درباره برگزاري آزمون دکترا ميگويد: اين آزمون تفاوت بسياري با سالهاي گذشته داشت. به خاطر شيوع ويروس کرونا مجبور شديم تعداد داوطلبان را در حوزههاي امتحاني کمتر کنيم. براي رعايت پروتکلهاي بهداشتي امسال ٨٠٠ داوطلب کنکور در دانشگاه ما امتحان ميدهند و اين درحالي است که در سالهاي گذشته ميزبان هزار و 800 داوطلب بوديم. همچنين فاصله اجتماعي بيش از آن مواردي بود که وزارت علوم به ما اعلام کرده و به علت ساختار کلاسها فاصله ميز و صندليها تا يک و نيم متر هم رسيده است.
او درباره تعداد غايبين ميگويد: تعداد غايبين ما امسال افزايش چشمگيري داشته است. امسال حدود ٤٠ درصد داوطلبان ما که محل امتحانشان دانشگاه شريف بوده، غايب بودند اين درحالي است که در سالهاي گذشته ١٥ درصد غايب داشتيم.
داوطلبان مشکلات را به سازمانسنجش بگويند
آزمون دکتراي امسال هر چه بود با ماسک، مواد ضدعفونيکننده و دستکش در ۱۴۳حوزه امتحاني در ۶۰شهرستان سراسر کشور برگزار شد. در اين ماراتن ۱۷۹هزار و ۷۰۴نفر ثبتنام کردند که ۴۴ درصد زن و ۵۶درصد آنها مرد هستند.
با اين همه رئيس سازمان سنجش آموزش کشور از نحوه برگزاري آزمون رضايت دارد و به «ايران» ميگويد: بيشتر داوطلبان پروتکلهاي بهداشتي ما را رعايت کردند حتي حوزههاي امتحاني هم بيشتر از آن چيزي که توقع داشتيم، پروتکلها را رعايت کردند. البته ما براي آزمونهاي بعدي نيازسنجي ميکنيم و از داوطلبان خواستيم مشکلاتي را که با آن روبهرو بودهاند به ما اطلاع دهند در سايت سازمان فرم نظرخواهي گذاشتهايم که داوطلبان نظراتشان را در آنجا بنويسند تا در آزمونهاي بعدي مورد توجه قرار گيرد.
دکتر ابراهيم خدايي درباره فيلم منتشر شده از يک داوطلب از بيمارستان طالقاني نيز اين چنين توضيح ميدهد: بيمارستان طالقاني بسيار بزرگ است و ما نميدانيم که اين داوطلب از کدام در وارد شده است. اما بيمارستان رأس ساعت ٨:٤٥دقيقه امتحان را برگزار کرد و خب در بيمارستان پروتکلهاي بهداشتي سختتري اجرا ميشد. البته در بيمارستان آزمون با ١٥ دقيقه تأخير برگزار شد. اما هر ٢١ داوطلب در اين بيمارستان امتحان را دادند.
او از پذيرش بيش از ۲۴ هزار داوطلب آزمون دکترا در سال ۹۹ خبر ميدهد و ميگويد: نتايج اوليه اين آزمون دهه اول شهريور اعلام خواهد شد تا در دهه دوم شهريور داوطلبان بتوانند انتخاب رشته کنند و به منظور انجام مصاحبه، به دانشگاهها معرفي شوند.
برگزاري کنکور نظر ستاد ملي مقابله با کرونا است
رئيس سازمان سنجش آموزش کشور درباره برگزاري آزمون کارشناسي ارشد و کنکور ميگويد: ما در حال حاضر در کشور با اين مسأله مواجه هستيم که تقريباً تمامي افراد مرتبط، غير مرتبط، مسئول و غير مسئول درباره برگزاري آزمونها و مسائل اين چنيني اظهار نظر ميکنند. طبيعتاً آنچه براي سازمان سنجش مهم است، اجراي قانون بوده و قانون نيز همان مصوبه ستاد ملي مقابله با کرونا است.