ماجرای زنی که کتک خورد و از فالوئرهایش لایک خواست

خراسان/ تصويري عجيب از يک خانم در شبکه هاي اجتماعي پخش شده که طبق آن وي در پستي اينستاگرامي، عکس خودش را گذاشته و مدعي شده که همسرش او را کتک زده است. بعد هم پايين عکس نوشته هر لايک شما يک لعنت به همسر من است! و خب پست هم بالاي چند ده هزار لايک گرفته است. البته شايد اين عکس ساختگي باشد و اصلا چنين اتفاقي براي اين زن نيفتاده باشد(به دليل ديگري گريه کرده باشد يا ... ) اما آنچه که قطعي به نظر ميرسد، مبتلا شدن بعضي افراد به جنون گرفتن لايک است. اما چرا افراد براي جلب لايک و فالوئر دست به چنين کارهايي ميزنند و من و شماي مخاطب با رنگي کردن آن قلب بيرنگ پايين پست، دقيقا داريم چه کاري انجام ميدهيم؟
جلب توجه اصلا بد نيست اما ...
يکي از کاربردهاي شبکههاي اجتماعي مانند اينستاگرام، جلب توجه است. هر چند شايد ترکيب «جلب توجه» در فرهنگ عمومي ما خيلي مثبت تلقي نشود اما در واقع کسب کردن توجه ديگران نه تنها ايرادي ندارد که مثبت هم است. جلب توجه ديگران پاسخي براي نياز تعلق ماست و از اين نظر براي رشد رواني متعادل ما ضروري است اما مشکلي که در فضاي شبکههاي اجتماعي و به ويژه اينستاگرام وجود دارد، امکان جلب توجه بسيار زياد و ناگهاني توسط افرادي است که به واسطه برخي مسائل جزو افراد آسيبپذير هستند. اما منظور از افراد آسيبپذير چيست؟
چه افرادي به جنون لايک مبتلا ميشوند؟
طبق نظر متخصصان ما تيپ شخصيتي خاصي که به دنبال جلب توجه زياد باشد، نداريم. اما اين به آن معنا نيست که افرادي که به دنبال جلب توجه به هر روشي هستند، به همديگر شباهتي ندارند. برخي بررسيها نشان ميدهد رفتارهاي اغراقآميز افراد در جلب توجه ديگران، بيشتر اوقات نشاندهنده گذشته دردناک آن فرد است. بيشتر اين افراد در دوره کودکي و زماني که نياز به جلب توجه سازنده و مثبت از اطرافيان داشتهاند، مورد بيتوجهي شديدي قرار گرفتهاند. چنين افراد آسيبپذيري وقتي در محيطي چون اينستاگرام قرار ميگيرند، ممکن است براي کسب توجه به هر کاري دست بزنند و به خود يا ديگران براي اين منظور آسيب وارد کنند. مطالعات نشان داده است که کسب اين توجه زياد و به نسبت آسان ميتواند باعث افزايش ترشح دوپامين و اکسيتوسين در مغز (هورمونهايي که در بروز احساس شادي و عشق نقش دارند) شود و از اين طريق احتمال تکرار اين رفتارها را افزايش دهد. نکته تکاندهنده آن است که کسب توجه از هر جنسي که باشد چه مثبت و چه منفي، ميتواند چنين تاثيري بر مغز افراد داشته باشد و اين نکته بسيار مهمي است که برخي از ما به آن توجه کافي نداريم.
مراقب باشيد چه چيزهايي را لايک ميکنيد
لايک کردن، به اشتراک گذاشتن يا دنبال کردن پستها و صفحاتي که از چنين روشهايي براي جلب توجه استفاده ميکنند، به هر نيتي که انجام شود، نتيجهاي يکسان خواهد داشت. شما با صرف هر نوع توجهي، حتي در کمترين حد آن يعني فقط باز کردن پست مربوط، چنين رفتارهايي را تشويق ميکنيد. اهميتي ندارد شما به چه نيتي پست را لايک ميکنيد يا چه کامنتي پايين آن مينويسيد، نتيجه براي فردي که چنين محتوايي توليد کرده، يکسان است. او از توجهي که از شما دريافت کرده، لذت ميبرد. پس نوبت بعد که چنين پستهايي را ديديد، بيتوجه به نوشته زيرش که گفته به خاطر اعلام بيزاري لايک کنيد يا معناي لايک شما لعنت به فلان فرد است و ... توجه خود را از اين افراد سلب کنيد.
نويسنده : نرگس عزيزي | کارشناس ارشد مشاوره