تهران و ۱۷ استان کشور در خطر بالای فرونشست زمین

تابناک/ عضو هيات علمي مرکز تحقيقات راه، مسکن و شهرسازي ريسک فرونشست زمين در پهنه هاي استاني و شهري را اعلام کرد و گفت: تهران و ۱۷ استان کشور در خطر بالاي فرونشست زمين قرار دارند که علت آن خشکساليهاي ممتد چندين ساله در کشور از يک سو و استحصال بيرويه آبهاي زيرزميني از سوي ديگر است.
علي بيتاللهي ميزان فرونشست زمين را در استانها و شهرهاي کشور بر اساس آخرين مطالعاتي که انجام شده، تشريح کرد و بر ضرورت کاهش ريسک اين مخاطره ها که هماکنون بسياري از زيرساختهاي شهري، برونشهري، راهها و ديگر زيرساختهاي کشور را تهديد ميکند، تاکيد کرد.
بيتاللهي با اشاره به اينکه بر اساس آخرين آمار سرشماري کشور در ۳۱ استان، جمعيتي برابر با ۷۹ ميليون و ۹۲۶ هزار و ۲۷۰ نفر زندگي ميکنند که اين جمعيت در ۱۳ ميليون و ۵۹ هزار و ۵۲۲ واحد مسکوني داراي اسکلت و ۹ ميليون و ۷۰۲ هزار و۸۱۵ نفر در واحدهاي فاقد اسکلت زندگي ميکنند، گفت: استان تهران داراي بيشترين جمعيت و تراکم جمعيتي به دليل قرار داشتن شهر تهران است.
عضو هيات علمي مرکز تحقيقات راه، مسکن و شهرسازي توضيح داد: بر مبناي مطالعات انجام شده از ۳۱ استان کشور در محدوده ۱۸ استان با خطر بالاي فرونشست زمين گسترش يافته است.
بر اساس اعلام بيت اللهي اسامي استانهاي دربردارنده پهنههاي با خطر بالاي فرونشست زمين به ترتيب گسترش شامل اصفهان، تهران، کرمان، خراسان رضوي، البرز، فارس، يزد، همدان، مرکزي، چهارمحال و بختياري، آذربايجان شرقي، زنجان، قم، اردبيل، کردستان، آذربايجان غربي، خراسان شمالي، و کرمانشاه هستند.
به گفته عضو هيات علمي مرکز تحقيقات راه، مسکن و شهرسازي، بر اساس مطالعات انجام شده، استان اصفهان با ۳۱ شهر واقع بر پهنههاي باخطر بالاي فرونشست زمين در رديف اول از نظر سکونتگاههاي شهري است که بيشترين زون فرونشست را دارد و بعد از آن استانهاي تهران با ۳۰ شهر، کرمان با ۲۵ و خراسانرضوي با ۲۴ شهر رتبههاي بعدي را از منظر اين مخاطره به خود اختصاص دادهاند.
بيتاللهي ادامه داد: از نظر تعداد جمعيت شهري نيز استانهاي تهران، خراسانرضوي، اصفهان، البرز، کرمان و قم، هرکدام با جمعيتي بالاي يک ميليون نفر در رديف استانهاي با ريسک جمعيتي بالاي در معرض خطر فرونشست زمين، قرار دارند.
وي با اشاره به اينکه علاوه بر تعداد جمعيتي که ويژگي مهمي در محاسبات ريسک است، تعداد واحدهاي مسکوني آسيبپذير را از ديگر مشخصات اساسي در ريسک مخاطرات برشمرد و گفت: طبق آخرين آمار، در ميان محدودههاي واقع بر پهنههاي با خطر بالاي فرونشست زمين، شهرهاي استان خراسانرضوي وضعيت نامطلوبتري نسبت به ديگر شهرها دارند. بعد از آن استانهاي تهران، اصفهان، يزد، کرمان، و قم داراي تعداد واحدهاي مسکوني فاقد اسکلت بيشتري واقع بر پهنههاي فرونشستي با خطر بالا هستند.
عضو هيات علمي مرکز تحقيقات راه، مسکن و شهرسازي يادآور شد: از آنجاييکه واحدهاي مسکوني فاقد اسکلت در مقابل واحدهاي مسکوني داراي اسکلت، آسيبپذيري بيشتري دارند و احتمال فروريزش آنها سريعتر است و در عين حال با ديگر مخاطرات همچون زلزله نيز مقاومت کمتري از خود نشان ميدهند، به همين دليل ضرورت دارد تا واحدهاي مسکوني همگي با مقاومت ساخته شده و علاوه بر قرارگيري در نقاط امن از نظر زون لرزه خيزي، تلاش شود تا تمامي واحدهاي مسکوني مقاومسازي شده و داراي اسکلت شوند.