دو شرط ایران برای واردات واکسن کرونا از روسیه

ايسنا/ رييس کميسيون اقتصاد سلامت اتاق تهران با اشاره به شرط ايران براي واردات واکسن کروناي روسي گفت: روسها اگر قصد فروش واکسن خود را دارند، بايد جزييات علمي آن را منتشر کنند تا کشورها از درستي آن اطمينان داشته باشند.
محمود نجفي عرب، اظهار کرد: در روزهاي اخير خبرهايي از موفقيت روسيه در حوزه واکسن کرونا به گوش ميرسيد و سرانجام رييس جمهوري اين کشور رسما خبر اين موفقيت را اعلام کرد. به دنبال اين خبر تعدادي از کشورها درخواستهايي از روسيه براي خريد اين واکسن مطرح کردهاند و به نظر ميرسد در روزهاي آينده تعداد متقاضيان افزايش پيدا کند.
وي با اشاره به احتياط جهاني نسبت به واکسن کروناي روسيه، توضيح داد: روسها هيچ توضيح علمي ارائه نکردهاند و نه جزيياتي از مسير تحقيقات و نه فرمول دست يابي به واکسن عرضه نکردهاند. حتي ما در روزهاي گذشته تلاش کرديم با دفاتر رسمي ايران در روسيه تماس بگيريم و از جزييات اين واکسن با خبر شويم، اما هنوز حتي در داخل روسيه نيز هيچ اطلاعاتي درباره واکسن منتشر نشده است.
به گفته رييس کميسيون اقتصاد سلامت اتاق تهران، نبود اطلاعات دقيق و همچنين سرعت بالاي روسيه در دست يابي به اين واکسن بسيار مهم، باعث شده ترديدهايي نسبت ميزان اثرگذاري آن، تبعات احتمالي آن و زمان در نظر گرفته شده براي بررسي ابعاد مختلف طرح به وجود آيد و در کنار ساير کشورها، در ايران نيز اين ترديدها وجود دارد.
نجفي عرب با بيان اينکه واردکردن واکسن کروناي روسيه به ايران شرطهاي مهم و جدي خواهد داشت، بيان کرد: نخستين شرط ما که در رابطه با واردات ساير داروها نيز همواره مطرح بوده، اين است که کشور فروشنده دارو، بايد خود مصرف کننده آن باشد. در رابطه با واکسن روسيه، از سويي رييس جمهور اين کشور گفته که دخترش جز اولين افرادي است که اين واکسن را دريافت کرده و از سوي ديگر روسها گفتهاند که فعلا قصد فروش واکسن را ندارند و اولويت نخستشان واکسينه کردن مردم اين کشور است.
وي ادامه داد: وقتي دولتي حاضر به توليد واکسني ميشود که قصد دارد آن را به تمام مردم کشورش تزريق کند، يعني در بخشهايي از کار، اين اطمينان نزد دولت و تيم تحقيقاتي روسيه به وجود آمده است. روسها در حوزه بيوتکنولوژي اصلا ضعيف نيستند و بعيد نيست با پيگيري شيوههايي به فرمول قطعي رسيده باشند.
رييس کميسيون اقتصاد سلامت اتاق تهران با اشاره به شرط دوم و مهم ايران براي واردات اين واکسن، گفت: وزارت بهداشت به عنوان متصدي اصلي تاييد سلامت و اطمينان از اثرگذاري و نبود ريسکهاي بعدي، در رابطه با واکسن روسيه نيز تحقيقات خود را انجام خواهد داد و روسها اگر قصد فروش واکسن خود را دارند، بايد جزييات علمي آن را منتشر کنند تا کشورها از درستي آن اطمينان داشته باشند. وزارت بهداشت ما نيز قطعا براي تاييد کيفيت واکسن نياز به دسترسي به اين اطلاعات خواهد داشت.
نجفي عرب ادامه داد: در صورتي که وزارت بهداشت کيفيت اين واکسن را تاييد کند و مجوز واردات آن را بدهد، مردم بايد اطمينان داشته باشند که خطرات و ريسکها بررسي شده و مشکلي در مصرف واکسن آنها را تهديد نميکند، اما اگر همچنان برنامهاي براي ارائه اطلاعات عملي واکسن نباشد، بايد ديد آيا امکان مذاکره با روسها و دريافت آن وجود دارد يا خير. مانند بسياري از کشورها بايد با احتياط کامل شرايط را رصد کنيم و آمادگي داشته باشيم در صورت قطعي شدن اطلاعات، نسبت به ورود به بازار اقدام کنيم.
روز گذشته ولادمير پوتين رييس جمهوري روسيه از دست يابي کشورش به واکسن کرونا خبر دارد. پوتين به منظور افزايش سطح اعتماد جامعه جهاني به اين خبر اعلام کرد که دخترش جز نخستين کساني بوده که اين واکسن را دريافت کرده و در آينده نزديک تزريق واکسن در سراسر روسيه کليد خواهد خورد.
با توجه به اينکه روسها اطلاعات عملي واکسن خود را منتشر نميکنند، ترديدهايي درباره ميزان اثرگذاري اين واکسن و البته نحوه بررسي ابعاد و تبعات آن به وجود آمده است.
در کنار روسيه، چين، آمريکا، انگلستان و تعدادي ديگر از کشورها نيز کار خود براي ساخت واکسن کرونا را ادامه ميدهند، هرچند سازمان بهداشت جهاني گفته نبايد انتظار داشت که در سال جاري ميلادي واکسني آماده توزيع شود.