آماده طغیان کرونا در «زمستان» باشید

ايرنا/ بدتر شدن کرونا، در زمستان ۹۸ (سال پيش)، دربارهي تابستان ۹۹ (امسال) نيز نوشته شد. برخي از شايعات از کمتر شدن فعاليت ويروس کرونا با گرم شدن هوا در تابستان ۹۹ خبر دادند که پايه و اساس علمي نداشت.
سرچشمه شايعات درباره کمتر شدن ويروس کرونا در فصل گرما، از رفتار ابتدايي ويروسها برداشت و در فضاي مجازي دست به دست ميشد. در واقع ويروسها موجوداتي غير زنده هستند که در دماي خيلي بالا (گرما) آسيبپذير ميشوند و ممکن است از بين بروند. اين جمله به معناي کمتر شدن فعاليت کرونا يا ريشه کن شدن آن، در تابستان نبود؛ ولي برخي از افراد ناآگاه، بر اساس اطلاعات گزارهي (گرما به ويروس آسيب ميرساند) بالا، اينطور استناد کردند که با گرم شدن هوا، ويروس کرونا از بين ميرود.
جالب است بدانيم که ويروس در دماي خيلي پايين (سرما) هم آسيبپذير ميشود؛ ولي به اين معنا نيست که در زمستان، کرونا کم کار ميشود. اتفاقا بر عکس، اين ويروس سرما دوست است و با توجه به پيشينهي زمستان سال پيش، حالت فعالتري از خود نشان ميدهد. شايد با خود بگوييم که آمار ابتلايان و فوتيهاي زمستان ۹۸ نسبت به تابستان ۹۹ بسيار کمتر بوده، بنابراين نيازي به نگراني بيشتر نيست. درحالي که هست؛ زيرا طبق گزارشهاي سازمان بهداشت، ويروس کرونا ۹ برابر عفونيتر از قبل شده و تعداد افراد بيمار و ناقل کرونا، به ميزان قابل توجهي افزايش يافته است پس زمستان سختي را پيش رو خواهيم داشت.
ويروس کرونا در بدن ميزبان زندگي، تغذيه و تکثير ميکند. پس قرار نيست ويروس در پشت در خانه بماند تا در سرماي زمستان از بين برود. در واقع قسمت سخت ماجرا از اينجا شروع ميشود که فضاي باز، در فصل سرما، طرفداران کمي دارد و در واقع تسويه هوا، که با باز گذاشتن پنجرهها و جريان هوا صورت ميگرفت، حالا دچار مشکل ميشود. در واقع اين بيماري هر جايي که انسان باشد، ممکن است وجود داشته باشد. با آمدن فصلهاي سرد (پاييز و زمستان) ما اجتماعات خود را در فضاهاي بسته برگزار ميکنيم که کمتر از گذشته امکان تصفيه هوا وجود دارد.
بيش از ۲۰۰ ويروس سرما خوردگي وجود دارد که بدن ما نميتواند در مقابل همهي آنها مقاومت کند. ويروسهاي سرماخوردگي، آنفولانزاي فصلي بعلاوهي کرونا در زمستان و پاييز ۹۹ کار را براي ما سخت خواهند کرد. بدن شايد بتواند در مقابل چند نوع از ويروسهاي سرماخوردگي، آنفولانزاي فصلي يا کرونا مقاومت کند؛ ولي تعدادي از اينها وقتي با هم به سيستم ايمني بدن حمله کنند، درصد نجات يافتن انسان ميزبان به ميزان قابل توجهي کاهش مييابد.
بايد به خاطر داشته باشيم ابتلا به کرونا و نجات از اين ويروس ضامن ابتلا نشدن دوباره به اين ويروس نيست. بدن ما تنها براي مدت کوتاهي به واسطهي آنتيژنهاي ساخته شده در امان خواهد بود. بنابراين، ايمنترين راه براي در امان ماندن از حملهي يکبارهي ويروسها، رعايت پروتکلهاي بهداشتي و بالا نگهداشتن قدرت سيستم ايمني بدن است.