نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
جامعه و حوادث

وقف دماوند و هیرکانی در پیچ نهایی

منبع
خراسان
بروزرسانی
وقف دماوند و هیرکانی در پیچ نهایی

خراسان/ سخنگوي قوه قضاييه و مدير کل حقوقي منابع طبيعي از آغاز آخرين راهکارهاي قانوني براي حل مشکل دماوند و آق مشهد خبر دادند.

اگرچه هنوز درباره دو يال وقف‌شده دماوند اختلاف‌نظرهايي وجود دارد و بايد منتظر تلاش‌هاي بيشتر براي بازگرداندن اين اراضي‌ملي به مردم بود اما خبر اخير سخنگوي قوه قضاييه حاکي از آن بود که حکم صادره مبني بر وقف 5600 هکتار از اراضي جنگل‌هاي هيرکاني با دستور رئيس دستگاه قضا باطل شده و مجدد بررسي خواهد شد.ماجراي جنگل‌هاي هيرکاني از ارائه يک برگ سند آغاز شد که ارائه‌کننده آن مدعي بود طبق اين سند، 5600 هکتار از اين جنگل در منطقه آق‌مشهد ساري وقف شده است. اين فرد که رسانه‌ها او را متولي يکي از امامزاده‌هاي اين منطقه معرفي کرده‌اند، مدعي بود که پس از 20 سال پيگيري توانسته است راي دادگاه به نفع خود را هم بگيرد و مي‌خواهد درختان اين بخش از جنگل را قطع کند. علاوه بر ماجراي جنجالي هيرکاني، داستان وقف بخش‌هايي از دماوند هم ديگر موضوعي بود که با واکنش‌هاي گسترده فعالان محيط‌زيست و مسئولان و متوليان حوزه‌هاي مربوط همراه شد و در نهايت به صدور اسناد ملي براي يال‌هاي اين کوه انجاميد؛ هرچند که هنوز اختلافات درباره دو يال ديگر دماوند باقي است.

تازه‌ترين اظهارنظرها در اين دو ماجراي جنجالي وقفي کشور، اظهارات «مسعود منصور» رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري کشور بود که گفت: «هيچ شکي روي ملي‌بودن جنگل‌هاي هيرکاني و دماوند نيست و اميدواريم به زودي اسناد وقفيت آن‌ها اصلاح شود». «ذبيح‌ا... خدائيان» رئيس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور هم  چند روز قبل چنين گفت : «کوه و جنگل اصلاً متعلق به کسي نيست که بتوان آن را وقف کرد و وقف کوه و جنگل اصلاً ممکن نيست آن‌چه درباره دماوند گفته شد زمين‌هاي روستايي بودند که با قله فاصله زيادي داشتند و خارج از محدوده کوه بودند و به همين دليل سند براي اوقاف صادر شد و پس از توافق ميان سازمان اوقاف و سازمان جنگل‌ها سند براي آن منطقه صادر مي‌شود، اما باز هم تاکيد مي‌کنم هيچ وقفي درباره قله دماوند صورت نگرفته است». البته اظهارنظر خدائيان درباره دماوند، متفاوت با آن چيزي است که مديرکل دفتر امور حقوقي سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري کشور در گفت‌وگوي اختصاصي با خراسان به آن اشاره مي‌کند.

کارگروه ملي درباره هيرکاني و دماوند تصميم‌گيري مي‌کند
 «رضا افلاطوني» درباره آخرين وضعيت رسيدگي به موضوع پلاک‌هاي اختلافي در دماوند و همچنين وقف بخشي از جنگل‌هاي هيرکاني اين طور مي‌گويد:
* بعد از جلسه ويژه که به رياست آقاي جهانگيري برگزار شد، قرار شد موضوع دماوند و آق‌مشهد ظرف دو هفته در کارگروه ملي بررسي و درباره آن تصميم‌گيري شود. تا قبل از اين تصميم‌گيري هم سازمان ثبت اسناد کشور در اين پلاک‌ها هيچ سندي براي سازمان اوقاف صادر نکند.
* همچنين طبق تبصره 6 الحاقي به ماده واحده قانون ابطال اسناد اراضي و آب موقوفات، «احياي اراضي و موقوفات قبل از سال 1365» به عنوان شرط لازم براي پذيرش موقوفه‌بودن قيد شده که خوشبختانه
نه دماوند و نه آق‌مشهد، هيچ‌کدام سابقه احياي قبل از سال 65 را ندارد. اين دو منطقه فقط مشمول بحث حريم مي‌شود که جزئيات آن در کارگروه مشخص خواهد شد.
* در جلسه کارگروه ملي مقرر شد بازديد ميداني از دماوند و آق‌مشهد انجام شود. اولين بازديد ميداني از آق‌مشهد توسط کارگروه استاني انجام شده و بعد از بازديدهاي اعضاي کارگروه ملي، بررسي تصاوير هوايي و مستندات، تصميمات نهايي اتخاذ خواهد شد.

طبق قانون، 4 پلاک اختلافي در دماوند هم جزو اراضي ملي است
از افلاطوني درباره آخرين وضعيت پلاک‌هاي اختلافي در دماوند هم مي‌پرسم و او اين‌گونه مي‌گويد : در دماوند چهار پلاک اختلافي وجود دارد که شامل دو يال آن است، پلاک‌هاي 68، 69، 25 و 37. از ديدگاه ما با توجه به سوابق و ضوابط قانوني بخش بسيار کمي از اين پلاک‌ها سابقه احيا دارد که مربوط به محل خود روستا و زمين‌هاي کشاورزي مردم منطقه است. مابقي اين دو يال به عنوان مرتع شناخته مي‌شود که به استناد تبصره قانوني، سابقه احيا قبل از سال 1365 را هم ندارد و موقوفه تلقي نمي‌شود. ما معتقديم اين دويال هم جزو اراضي ملي است و اميدواريم با توجه به ضوابط و مصوبه سال 96 هيئت وزيران، مشکل اين پلاک‌هاي اختلافي هم حل شود.

مديرکل اوقاف : شناسايي محدوده اراضي درحال انجام است
حجت‌الاسلام «حيدري» مديرکل اوقاف استان مازندران در اين‌باره به خراسان مي‌گويد: درباره جنگل‌هاي هيرکاني جلسات متعددي با حضور مسئولان سازمان اوقاف، سازمان جنگل‌ها و سازمان ثبت اسناد برگزار شده است. وي ادامه مي‌دهد: بازديدهاي ميداني اوليه از محدوده مدنظر انجام شده است و اين هفته نيز دومين بازديد انجام خواهد شد که طي آن شناسايي دقيق و کارهاي مربوط به ثبت انجام مي‌شود. حيدري اظهارنظر بيشتر در اين‌باره را در حيطه مسئوليت مديرکل اسناد و ثبتي سازمان اوقاف کشور مي‌داند و مي‌گويد: ما مستندات خود را ارائه داده‌ايم و آن‌ها در اين زمينه تصميم‌گيري مي‌کنند.

نماينده مجلس: دغدغه مردم بايد رفع شود
«شريعتي» عضو مجمع نمايندگان استان مازندران هم درباره پيگيري‌هاي انجام شده براي حفظ جنگل‌هاي هيرکاني مي‌گويد : هفته گذشته جلسه مجمع نمايندگان استان با مسئولان سازمان جنگل‌ها برگزار شد، البته اين اولين جلسه نبود و آخرين آن هم نخواهد بود. در اين جلسات به نمايندگي از مردم، حساسيت خود را نسبت به حفظ و احياي جنگل‌هاي هيرکاني اعلام کرديم و تلاش مي‌کنيم دغدغه مردم رفع شود. علاوه بر نمايندگان استان مازندران، ديگر نمايندگان استان‌هاي شمالي هم روي اين موضوع حساسيت نشان داده‌اند.قطعا گلستان و مازندران و گيلان بدون اين جنگل‌ها معنا ندارد.
 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar