روند صعودی کرونا در ۷ استان کشور

ايسنا/ بر اساس اعلام کميته اپيدميولوژي بيماري کوويد-۱۹ وزارت بهداشت و در هفته منتهي به ۳۱ مرداد، در روند کشوري کرونا، هر چند موارد ابتلا و مرگ همچنان نسبتاً بالا است، اما ثبات و تغييرات مختصر ديده ميشود.
شمار مبتلايان به کروناويروس جديد در جهان تاکنون به ۲۳ ميليون و ۳۸۲ هزار و ۷۴ نفر رسيده و مرگ ۸۰۸ هزار و ۶۹۷ نفر نيز در اثر اين بيماري تأييد شده است
روند افزايش آمار مبتلايان به بيماري کوويد-۱۹ که تاکنون در ۲۱۳ کشور و منطقه در جهان شيوع يافته، ادامه دارد. در ايران نيز مجموع بيماران کوويد۱۹ به ۳۵۶ هزار و ۷۹۲ نفر رسيده و متاسفانه ۲۰ هزار و ۵۰۲ نفر تا کنون جان باخته اند.
بر اساس گزارش کميته اپيدميولوژي کرونا که از سوي وزارت بهداشت منتشر مي شود، در محاسبات روند شاخص هاي بيماري، در اين گزارش و گزارشات آتي، تعداد موارد جديد روزانه مبتلاي بستري و سرپايي وارد آناليز ميشود. براي ارزيابي روند گسترش بيماري کوويد-۱۹ در استانهاي مختلف کشور از تحليل روند تغييرات اتفاق افتاده براي موارد ابتلا و مرگ گزارش شده روزانه استفاده شد.
براي محاسبه روند تغييرات ابتلا و مرگ در سه روز اخير، ابتدا متوسط سه روزه تعداد گزارش ابتلا و مرگ هر روز با ميانگين گرفتن از دادههاي همان روز، روز قبل و روز بعد محاسبه شد. سپس ميزان افزايش هر روز نسبت به روز قبل به روش زير محاسبه شد:
تعداد موارد روز قبل منهاي تعداد موارد ثبت شده امروز، تقسيم بر تعداد موارد روز قبل و ضربدر ۱۰۰.
در نهايت، تغيير روند ابتلا و مرگ هفته آخر با ميانگين گرفتن از اعداد به دست آمده براي چند روز آخر محاسبه شد.
تحليل احتمالي وضعيت منحني اپيدمي
براي تحليل احتمالي وضعيت منحني اپيدمي موارد زير مدنظر قرار گرفت:
- در مواردي که هر دو شاخص تغيير روند ابتلا و مرگ در چند روز اخير روند افزايشي داشت، منحني اپيدمي احتملاً روند افزايشي دارد.
- در مواردي که شاخص تغيير روند ابتلا نزولي ولي شاخص تغيير روند مرگ صعودي بود، احتملاً اخيراً پيک اپيدمي رد شده است.
- در مواردي که منحني اپيدمي تمام ميشود، وضعيت به حالت ثبات ميرسد و تغييرات در آن مختصر و نامنظم است. بايد توجه داشت هر لحظه اين روند مستعد يک پيک ديگر است.
- در مواردي که هر دو شاخص تغيير روند ابتلا و مرگ در چند روز اخير روند نزولي داشت، منحني اپيدمي احتملاً روند نزولي دارد.
- منظور از ناسازگاري دادهها اين است که روند دادههاي مرگ و ابتلا از يک الگوي قابل تفسير پيروي نکرده و تغييرات ناهمگن روند شاخصهاي ابتلا و مرگ ديده ميشود. در اين موارد تحليل بهتر را در روزهاي بعد و با دادههاي درستتر ميتوان ارائه داد. ناسازگاري در دادهها به دلايل مختلفي ميتواند رخ دهد. از جمله دلايل بروز ناسازگاري ميتوان به ثبت غير دقيق روزانه دادهها توسط استانها و وجود خطا هنگام ثبت دادهها، وجود ترکيبي از چند الگوي اپيدمي در استان (شروع اپيدمي در نقطهاي از استان و اتمام اپيدمي ديگر در نقطه ديگر)، بيمارپذيري يا بيمارگريزي گسترده در استان و تغيير روند مهاجرت بيماران در طول زمان اشاره کرد.
تقسيمبندي استانها از نظر ميزان گزارش
استانها بر اساس ميزان بروز تجمعي موارد بيماري به سه دسته پر گزارش، با گزارش متوسط و با گزارش پايين تقسيم شدند و روند بيماري در آنها در جدول و نمودارهاي مرتبط مورد بررسي قرار گرفت. در مورد استانهاي با بروز کم، تغييرات کم در دادهها ميتواند تغييرات سريع در شاخصها ايجاد کند و از اين رو تفسير دادههاي اين استانها سختتر بوده و با عدم اطمينان بيشتري همراه است.
تحليل بر اساس اين شاخصها، احتمالي بوده و انتظار است تيم کميته اپيدميولوژي استانها همراه با ساير شاخصها و تحليلهاي دقيقتر، شواهد بهتري از روند اپيدمي در استانها و دانشگاههاي علوم پزشکي کشور ارائه دهند.
تحليل روند بيماري در هفته منتهي به ۳۱ مردادماه
بنابر اعلام کميته اپيدميولوژي بيماري کرونا، در روند کشوري بيماري، هر چند موارد ابتلا و مرگ نسبتاً بالا است، اما ثبات و تغييرات مختصر ديده ميشود. روند ثبات با تغييرات مختصر در هفت استان هرمزگان، بوشهر، فارس، اردبيل، سيستان و بلوچستان، قم و گيلان مشاهده شد. تصور ميشود در دو استان خوزستان و يزد روند ثبات با تغييرات مختصر صعودي و در دو استان کرمان و همدان روند ثبات با تغييرات مختصر نزولي وجود دا شته باشد. روند صعودي يا شروع پيک در هفت استان اصفهان، آذربايجان شرقي، سمنان، البرز، قزوين، تهران و کهگيلويه و بويراحمد ديده ميشود. در دو استان زنجان و خراسان شمالي روند نزولي مشاهده شد. در ۱۱ استان ايلام، لرستان، کرمانشاه، کردستان، آذربايجان غربي، مازندران، مرکزي، چهارمحال و بختياري، خراسان رضوي، گلستان و خراسان جنوبي ناسازگاري دادهها اجازه تحليل درستي از وضعيت اپيدمي را نميدهد. بايد مدنظر داشت که يک استان ميتواند چندين پيک منحني را تجربه کند.
کوويد-۱۹ در جهان
بر اساس گزارش اپيدميولوژي کرونا که از سوي وزارت بهداشت منتشر شده است، در حال حاضر ميزان کشندگي اين بيماري در جهان ۳.۵ درصد برآورد ميشود.
همچنين تعداد موارد بروز جديد کرونا در جهان در روز ۲۹ مرداد ماه ۲۵۴۸۸۹ مورد، در روز ۳۰ مرداد ماه ۲۸۰۸۵۶ مورد و در روز ۳۱ مرداد ماه ۲۷۳۴۴۶ مورد بوده است.
در عين حال ۱۵ کشور اول از نظر ابتلا به کوويد-۱۹ نيز در جدول زير آمده است که بر اساس آن کشورهاي آمريکا، برزيل و هند به ترتيب در رده اول تا سوم ابتلا به اين بيماري قرار دارند. کشورمان نيز از نظر ميزان ابتلا به کرونا در رتبه يازدهم جهان قرار دارد.
تاثير کوويد- ۱۹ بر امنيت غذايي در جهان
درحاليکه، در آغاز سال ۲۰۲۰ حدود ۱۳۵ ميليون نفر در سراسر جهان با گرسنگي شديد روبرو بودند؛ در هفته اول فروردين ۱۳۹۹، سازمان ملل متحد پيش بيني کرد که به دليل کوويد -۱۹، تعداد افرادي که در سراسر جهان با ناامني شديد غذايي روبرو خواهند شد، ميتواند به ۲۶۵ ميليون نفر برسد. در همان هفته، در ايالات متحده آمريکا گزارش شد که در طول ۵ هفته از شروع بحران کوويد-۱۹ در آن کشور ۲۶ ميليون نفر شغل خود را از دست دادهاند و ميليونها نفر ديگر به سمت ناامني غذايي سوق داده شدند. فقط فاجعه اقتصادي ناشي از کوويد- ۱۹ نيست که ميتواند بحران جهاني غذا را به وجود آورد. بسياري از آسيب پذيرترين مناطق جهان همزمان با اين بيماري با ساير تهديدات ناامني غذايي مانند جنگهاي طولاني، خشکساليهاي مکرر و بدترين هجوم ملخها دست و پنجه نرم ميکنند.
سازمان غذا و کشاورزي سازمان ملل (FAO) اعلام کرده است که متوسط قيمتهاي جهاني غذا به دليل کاهش تقاضا در اثر قرنطينه و اجراي سياستهاي محدوديت تردد و تجمع، از ماه فوريه سال ۲۰۲۰ به ميزان ۴.۳ درصد کاهش يافته است. ما هنوز نميدانيم تأثيرات ميان مدت و بلندمدت کوويد-۱۹ بر امنيت غذايي جهاني چه خواهد بود، ولي در حال حاضر چند دليل وجود دارد که بر امنيت غذايي حال حاضر جهان تاثير خواهد گذاشت:
اولين مورد مربوط به محدوديتهاي صادرات مواد غذايي است. از فروردين ۱۳۹۹، حدود ۱۴ کشور براي ۲۰ محصول مختلف ممنوعيت صادرات مواد غذايي را در دستور کار قراردادند. با اين وجود، ممنوعيت صادرات مواد غذايي در هفتههاي اخير افزايش نداشته است.
دوم، همه گيري کوويد -۱۹ بر امنيت غذايي جهاني چه مستقيم و چه غيرمستقيم تأثير گذاشته است. اين بحران در حال حاضر سيستمهاي غذايي را مستقيماً از طريق تأثير بر عرضه و تقاضاي مواد غذايي و به طور غيرمستقيم (اما به همان اندازه مهم) از طريق کاهش قدرت خريد تحت تأثير قرار ميدهد.
سرانجام، ممکن است شوکهاي افزايش قيمت مواد غذايي، حتي با وجود عدم افزايش قيمت جهاني مواد غذايي، در برخي مناطق و کشورها وجود داشته باشد. پايش بازار برنامه جهاني غذا (نمودار زير) نشان ميدهد که در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰، حدود ۱۵ کشور جهان شاهد افزايش قيمت در سبد کالاهاي اساسي خود به ميزان بسيار زياد (بيش از ۱۰ درصد) بودهاند.
تجارب کشـورهاي جهـان در مواجهـه با کوويد-۱۹؛ اين قسمت مراکش
مراکش کشوري در شمال غربي آفريقا، با مساحت ۴۴۶.۳۰۰ کيلومترمربع و جمعيت ۳۶.۹۶۸.۸۹۴ نفر است. موارد کوويد -۱۹ در اين کشور از تاريخ دوازدهم اسفند ماه ۱۳۹۸ گزارش شد. مراکش هم اکنون در رتبه ۵۱ کشورهاي جهان از نظر شمار مبتلايان قرار دارد.
در اين کشور تاکنون ۴۷.۶۳۸ مورد تأييد شده بيماري و ۷۷۵ مورد مرگ گزارش شده است.
برخي از تجارب و اقدامات انجام شده در کشور مراکش شامل موارد زير است:
- تعليق پروازهاي چين از اوايل بهمن ۱۳۹۸ و اقدامات کنترلي در بنادر و فرودگاههاي بينالمللي
- اعلام وضعيت اضطراري و قرنطينه خانگي به همراه اقداماتي چون اعلام از بلندگوهاي مساجد و خيابانها جهت ترغيب مردم براي ماندن در خانه و کمک از مقامات محلي براي اجراي مقررات در سطح جامعه از اوايل فروردين ۱۳۹۹
- تعطيلي اماکن تفريحي، ورزشي، هنري، کافهها، رستورانها و اماکن مذهبي
- استفاده از ماسک براي عموم مردم به صورت اجباري و تعليق سنت دستبوسي پادشاه اين کشور
- تشکيل صندوق ويژهاي با کمکهاي افراد حقوقي و حقيقي، جهت مقابله با تبعات کرونا و حمايت از آسيب ديدگان و حقوق بگيران
- قرنطينه مجدد شهرهاي اصلي اين کشور از اوايل مرداد ۱۳۹۹