هشدار یک پزشک: هرعلامت تنفسی قطعا کروناست

ايسنا/ رييس بخش عفوني بيمارستان مسيح دانشوري با اشاره به پيک سوم کرونا و با بيان اينکه اين روزها چيزي به اسم سرماخوردگي نداريم و هر علامت تنفسي مطمئنا کروناست، گفت: متاسفانه موج سوم کروناشروع شده، حداقل تا چهار ماه آينده بايد براي جلوگيري از فاجعه جديد پروتکلهاي بهداشتي را رعايت کرده و حواس خود را سرگرم اخبار واکسن و دارو نکنيم.
دکتر پيام طبرسي با اشاره به افزايش تقاضاي بستري در بخش اورژانس بيمارستان مسيح دانشوري از اواخر هفته گذشته، عنوان کرد: متاسفانه آمار مراجعه به اورژانس از حدود ۶۸ نفر در چند روز گذشته، اين روزها به حدود ۲۰۰ نفر در روز رسيده، به گونه اي که مردم براي بستري در اورژانس صف کشيدهاند و فشار کاري شديدي طي چند روز اخير شروع شده است.
موج سوم کرونا شديدتر خواهد بود
وي با انتقاد از تکرار اشتباهات در زمينه کنترل اين اپيدمي، اظهار کرد: تجربه هفت ماه گذشته نشان داده که وقتي اپيدمي وارد موج ميشود، مانند موج اول و دوم، موج سوم شديدتر خواهد بود و موج سوم بين يک تا دو هفته طول خواهد کشيد، بنابراين به طور خيلي جدي از مردم خواهش ميکنم که پروتکلهاي بهداشتي را بيش از پيش رعايت کنند، از مسافرتها، حضور در تجمعات غيرضروري و رفتارهاي غيربهداشتي خودداري کنند.
خطر ۶۰۰تايي شدن مرگ و مير روزانه
وي همچنين از مسئولان خواست که بحران کرونا را جديتر بگيرند و تاکيد کرد: نبايد صبر کنيم که شرايط بحراني شود و بعد به دنبال حل آن بحران باشيم. شيوع موج سوم از اواخر هفته گذشته آغاز شده و اگر به همين منوال پيش برويم، طبق تخمين دکتر حريرچي در نموداري که نشان دادند، در آبان ماه مرگ و مير ناشي از کرونا به ۶۰۰ نفر در روز ميرسد، البته اميدواريم که اين تخمين هيچ وقت محقق نشود، ولي اگر برنامه ريزي درستي نداشته باشيم و اين تخمين واقعي شود، واقعاً يک فاجعه در کشور رخ ميدهد.
ماسک بزنيد
طبرسي مجددا بر رعايت پروتکلهاي بهداشتي و پوشش ماسک از سوي مردم تاکيد کرد و گفت: از مردمي که تا به امروز هم رعايت نميکردند، ميخواهيم که پوشش ماسک و رفتارهاي بهداشتي را جدي بگيرند، از تجمعات و رفت و آمدهاي غيرضروري پرهيز کنند، چراکه اوضاع بدي داريم و اگر اين موج سوم شکل بگيرد متاسفانه مرگ و ميرها بسيار بالاتر ميرود.
وي افزايش ناگهاني آمار کرونا طي چند روز اخير را مسئلهاي قابل پيش بيني دانست و گفت: ميزان بالاي مسافرتهاي اخير، عدم رعايت پروتکلها از سوي مردم در تجمعات و مراسم هاي مختلف، همگي مشخص بود که ميتواند منجر به بروز فاجعه شود، الان کادر درمان در حال جمع کردن تبعات اين فاجعه هستند، لذا از مردم ميخواهيم که بيش از پيش رعايت کنند، چرا که در غير اين صورت آمار مرگ و مير بسيار بالاتر ميرود.
طبرسي با اشاره به افزايش ابتلاهاي خانوادگي در موج دوم کرونا، عنوان کرد: اين مساله به دليل رهاسازي پروتکلها در خانوادهها اتفاق افتاد. بنابراين براي کنترل و مديريت موج سوم کرونا بايد اصل بهداشتي و پروتکل ها را بيش از پيش جدي بگيريم تا بتوانيم از بروز فاجعه پيشگيري کنيم.
سرگرم واکسن و دارو نشويد، پروتکل ها را رعايت کنيد
وي با بيان اينکه مطالعات درباره واکسن کرونا در کشورهاي مختلف در حال انجام است ولي دستيابي به نتيجه قطعي و توليد انبوه واکسن زمان بر است، ادامه داد: چيزي که مشخص است اين است که امروز که موج سوم شروع شده، حداقل تا ۴ ماه آينده بايد براي جلوگيري از فاجعه جديد پروتکلهاي بهداشتي را رعايت کرده و حواس خود را سرگرم اخبار واکسن و دارو نکنيم.
بازنگري جدي برنامههاي آموزش و پرورش براي بازگشايي مدارس
وي خطاب به مسئولين آموزش و پرورش بر بازنگري جدي برنامه ها براي بازگشايي مدارس تاکيد کرد و گفت: متاسفانه طي چند روز اخير شاهد مواردي از ابتلاي دانشآموزان و معلمان بوديم. بايد دقت کنيم که شايد دانش آموزان به کروناي شديد مبتلا نشوند ولي ميتوانند بيماري را به ساير اعضاي خانواده منتقل کنند، متاسفانه سرعت چرخش و انتقال اين بيماري بالاست.
وي گفت: در حال حاضر توصيه مي شود که آموزش در مدارس و دانشگاه ها به صورت مجازي باشد تا بتوانيم از اين فاز بگذريم، چراکه اگر نتوانيم آن را کنترل کنيم، شرايط بدي پيش رو خواهد بود.
رييس بخش عفوني بيمارستان مسيح دانشوري با بيان اينکه تخت خالي براي پذيرش بيماران جديد نداريم، گفت: مدتي تناسب و تعادل بين ترخيص و بستري بيماران کرونايي برقرار شده بود که متاسفانه از اواخر هفته گذشته مجددا اين تعادل برهم خورده و براي پذيرش در اورژانس تخت خالي نداريم.
وي همچنين با اشاره به داروهاي مطرح مانند فاويپيراوير، رمدسيوير و اکتمرا براي درمان کرونا، گفت: اين داروها هم اکنون توسط وزارت بهداشت در دسترس قرار گرفته ولي هنوز تاثير قطعي هيچ کدام ثابت نشده و هيچ يک از اين داروها در رابطه با درمان کرونا معجزه نميکنند، البته ممکن است درصدي موثر باشد، ولي از مرگ و ميرها به صورت کلي جلوگيري نمي کند. لذا ما همچنان و به شدت محتاج رعايت نکات بهداشتي و پروتکل ها هستيم.
ايمني گلهاي ديگر کاربرد ندارد
وي با بيان اينکه پيدايش موج سوم کرونا نشان داد که بحث ايمني گله اي نيز ديگر کاربرد ندارد، گفت: همانگونه که مشاهده مي کنيد در استانهايي مانند قم که در اسفند و فروردين به شدت درگير بودند، الان مجدداً وارد فاز قرمز شدند. بنابراين نبايد خود را با موضوعات جانبي و حاشيهاي گول بزنيم. ويروس کرونا متاسفانه همچنان در جوامع جولان ميدهد و ما نيز متاسفانه وارد فاز جديد پاندمي شده ايم.
اين روزها هر علامت تنفسي، مطمئنا کروناست
اين استاد دانشگاه در ادامه با بيان اينکه علائم کرونا تغيير خاصي نکرده و گهگاهي علايم نادري در اين رابطه گزارش ميشود، گفت: علايم کلي کرونا همچنان تب و سرفه است. بنابراين به صورت جدي به همه مردم توصيه ميشود که اين روزها هر علامت تنفسي، مطمئنا کروناست؛ چراکه الان چيزي به اسم سرماخوردگي نداريم و کوچکترين علائم مثل آبريزش بيني، تب و بدن درد مي تواند علامت کرونا باشد. پس افراد بايد به محض مشاهده اين علايم خود را قرنطينه کرده و در مجامع عمومي حاضر نشوند.
وي ادامه داد: اين روزها آبريزش بيني هم ميتواند از علايم کرونا باشد، برخي تنها آبريزش بيني دارند و به خيال سرماخوردگي از کنار آن ميگذرند، ولي بعد از مدتي علائم شديدتر ميشود. لذا هر علامتي ميتواند نشانه کرونا باشد و فرد بايد خود را سريع قرنطينه کند. بايد بدانيم که فلسفه قرنطينه تنها براي جلوگيري از انتقال بيماري به ديگران نيست، بلکه اگر فرد بتوانند استراحت کند، احتمال اينکه بيماري وارد شرايط حاد و شديد شود، کمتر ميشود.
وي تاکيد کرد: بيماران بايد از زمان شروع علايم تا دو هفته حتماً در قرنطينه باشند و اگر با گذشت دو هفته و در ۷۲ ساعت آخر، فرد تب و سرفه نداشته باشد، ميتواند با رعايت پروتکلها از قرنطينه خارج شود و احتياج به تست مجدد کرونا نيست.
معاون آموزشي بيمارستان مسيح دانشوري با بيان اينکه از دست دادن حس بويايي و چشايي جزو علامتهاي حساس بيماري کروناست، گفت: در خيلي از افراد تنها علامت ابتلا، از دست رفتن حس بويايي و چشايي است که از آن به عنوان علامت غالب بيماري کوويد ياد ميشود.
هنوز وارد فاز شيوع آنفولانزا نشدهايم
طبرسي همچنين با بيان اينکه ما هنوز وارد فاز آنفولانزا نشدهايم، گفت: علايم کرونا و انفولانزا شباهت زيادي باهم دارند، ولي يکي از راههاي تفکيک اين دو بيماري اين است که علائم انفولانزا ناگهاني شروع ميشود ولي علايم کرونا اول خفيف بوده و به مرور شديد ميشود.
وي در ادامه با اشاره به واکسن آنفولانزا و با بيان اينکه امسال ۸ برابر سالهاي گذشته واکسن وارد شده، گفت: متاسفانه مساله به صورت نادرستي جا افتاده، برخي به اشتباه تصور ميکنند که واکسن آنفولانزا در برابر کرونا نيز ايمني ايجاد ميکند؛ در حاليکه اين باور غلطي است و واکسن آنفولانزا تنها در برابر آنفولانزا ايمني ايجاد مي کند و هيچ تاثير بازدارنده در برابر کرونا ندارد.
وي با تاکيد بر تزريق واکسن آنفولانزا براي گروه هاي در معرض خطر بالا مانند خانمهاي باردار، سالمندان و بيماران زمينه اي، گفت: با تزريق واکسن انفولانزا از سوي افراد داراي ريسک بالا، ميتوان از عوارض همزماني اين دو ويروس کاسته و مرگ و مير ناشي از انفولانزا در گروه هاي پرخطر را کاهش داد.
از وقوع بحران جديد پيشگيري شود
رييس بخش عفوني بيمارستان مسيح دانشوري همچنين با اشاره به خستگي و فرسودگي کادر درمان و ضرورت رسيدگي به اين وضعيت، گفت: کادر درمان بعد از گذشت هفت ماه کار مداوم بسيار خسته شدهاند و فشار کاري و روحي بالايي را متحمل شدهاند، بنابراين هرچه سريعتر براي آنها بايد فکري شود.
اين متخصص عفوني که از طريق کانال رسمي روابط عمومي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي سخن ميگفت، در خاتمه با تاکيد بر اينکه سياستگذاران با تجديدنظر در تصميمات از وقوع بحران جديد پيشگيري کنند، گفت: زمانيکه ميتوان براي جلوگيري از سفرهاي غيرضروري راهها را بست و يا از بازگشايي برخي اماکن جلوگيري کرد؛ چرا اين کار را نميکنيم تا با شرايط حاد بيماري و بحران مواجه نشويم. از مردم نيز خواهش مي کنم بيماري را جديتر بگيرند و بدون مسئوليتپذيري در قبال جامعه رفتار نکنند، در غير اينصورت پيشبيني ميشود که در آبان و آذر آمار فوتيها به شدت افزايش پيدا کند، لذا براي پيشگيري ازبروز فاجعه بايد از امروز به فکر باشيم.