نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
جامعه و حوادث

انتقاد از دولت در خط مقدم مبارزه با کرونا؛ قاطع نیستند

منبع
همشهري آنلاين
بروزرسانی
انتقاد از دولت در خط مقدم مبارزه با کرونا؛ قاطع نیستند

همشهري آنلاين/ رئيس بخش عفوني بيمارستان مسيح دانشوري با انتقاد از عملکرد ضعيف دولت در مهار ويروس کرونا گفت: دليل اين‌که الان نمي‌توانيم اين بيماري را کنترل کنيم اين است که دولت ما قاطع نيست و در اين ۷ ماه حتي يک تصميم جدي گرفته نشده است.

طبق آمار اعلامي وزارت بهداشت و درمان، سه‌شنبه اول مهر با شناسايي ۳ هزار و ۷۱۲ بيمار جديد مبتلا به کوويدـ۱۹ بيشترين آمار ابتلاي روزانه در کشور ثبت شد. آمار مرگ‌ومير بيماران مبتلا به کرونا نيز روندي صعودي دارد؛ ديروز ۲ مهر سخنگوي وزارت بهداشت آمار قربانيان ويروس کرونا را در يک روز ۱۸۴ نفر اعلام کرد. 

پيش از اين بسياري از متخصصان احتمال مي‌دادند با برگزاري کنکور، مراسم عزاداري محرم و سفرهاي بين شهري در شهريور و شروع مدارس موج جديد بيماري کرونا شروع شود و اکنون خيز دوباره بيماري کرونا که پيش از شروع فصل سرما و شيوع آنفلوآنزا اتفاق افتاده موجب نگراني مسئولان شده است. دکتر سعيد نمکي، وزير بهداشت، گفت: «در روزهاي اخير که موج سوم بيماري کرونا در برخي نقاط کشور آغاز شده و در ۴۸ ساعت گذشته حتي ۱۵ دقيقه هم نتوانستم چشم بر هم بگذارم؛ موج دوم بيماري با حمايت همکارانم مهار و تا حد زيادي کنترل شد، اما متاسفانه به دليل عدم رعايت‌ها، شعله‌هاي جديدي از بيماري را شاهديم.»

دکتر ايرج حريرچي، معاون کل وزير بهداشت، نيز با اشاره به روند نزولي رعايت دستورالعمل‌هاي مقابله با کرونا از جهش ژنتيکي اين ويروس و افزايش سرايت‌پذيري آن خبر داد و گفت: خصوصيت اين موج اپيدمي انتقال درون‌خانوادگي بالاست و در صورت ابتلاي يک فرد اکثر اعضاي خانواده به کوويدـ۱۹ مبتلا مي‌شوند.

موج سرعت
دکتر پيام طبرسي، رئيس بخش عفوني بيمارستان مسيح دانشوري، درباره تفاوت موج سوم بيماري کرونا با موج‌هاي قبلي گفت: به جز افزايش سرعت انتقال ويروس، از نظر علائم بيماري تفاوت خاصي با موج‌هاي قبل ندارد. تفاوتي که در اين موج وجود دارد اين‌ است که تعداد بيماران بدحال بيشتر است.

او دو دليل را در افزايش تعداد بيماران بدحال موثر دانست: مردم مي‌ترسند به بيمارستان مراجعه کنند. به تازگي در فضاي مجازي توصيه مي‌شود به بيمارستان مراجعه نکنيد و آن‌ها هم صبر مي‌کنند و وقتي حالشان بدتر مي‌شود به بيمارستان مي‌آيند. 

دکتر طبرسي دليل دوم را کمبود تخت بيمارستاني دانست و گفت: در وضعيت بدي قرار گرفته‌ايم چون در پيک بيماري هستيم، متاسفانه با کمبود تخت در بيمارستان‌ها مواجه‌ايم. من در يک بيمارستان دولتي و يک بيمارستان خصوصي هستم اما در حال حاضر تخت خالي نيست. ما مجبوريم بيماران را به بيمارستان‌هاي ديگر بفرستيم. اگر در بيمارستان‌ها جا نباشد بايد بگوييم به منزل بروند و اين در سيستم بهداشتي مطلوب ما نيست، اما چاره‌اي نيست وقتي مي‌گفتيم بايد مردم رعايت کنند تا وارد پيک نشويم به خاطر اين روزها بود، اما متاسفانه توجهي نشد. اکنون مردم به بيمارستان‌ها مراجعه مي‌کنند، اما تخت نيست بنابراين مجبورند صبر ‌کنند و همين باعث وخامت حال بيماران مي‌شود و تعداد بيماران بدحال که به آي‌سي‌يو احتياج دارند در اين موج بيشتر شده است. 

انتخاب بيمار صحت دارد؟
رئيس بخش عفوني بيمارستان مسيح دانشوري در پاسخ به اين سوال که «با توجه به کمبود تخت در بخش مراقبت‌هاي ويژه آيا انتخاب بيمار هم اتفاق مي‌افتد؟» گفت: انتخاب بيمار به اين شکل نداريم که مثلا افراد سالخورده را در آي‌سي‌يو بستري نکنيم و افراد جوان را انتخاب کنيم، اما اين را در نظر بگيريد وقتي يک تخت آي‌سي‌يو خالي داريم و در مقابل ۵ مريض کانديداي آي‌سي‌يو داريم به ناچار بايد مريض بدحال‌تر را که بيشتر احتياج دارد، بين آن‌ها انتخاب کنيم.

وي درباره زمان مناسب براي مراجعه به بيمارستان توضيح داد: هرگاه بيمار احساس کرد تنگي نفس، ضعف و بي‌حالي شديد و تب دارد حتما بايد به بيمارستان مراجعه کند. هشدار مي‌دهم که جاي درمان افرادي با علائم شديد در منزل نيست. به‌تازگي موجي راه افتاده است که ما در منزل اکسيژن تهيه مي‌کنيم و پرستار مي‌گيريم بايد بگويم اين شيوه درمان بسيار خطرناک است و همين باعث مي‌شود بيماران موقعي به ما مراجعه ‌کنند که وضعيت وخيمي دارند و بايد در آي‌سي‌يو بستري شوند. 

ابتلاي مجدد 
در اين ۸ ماه که از شيوع ويروس کرونا مي‌گذرد ابهامات بسياري درباره اين بيماري وجود دارد. يکي از آن‌ها احتمال ابتلاي دوباره به کرونا پس از بهبودي است. دکتر طبرسي در اين باره گفت: موارد ابتلاي مجدد داشته‌ايم يعني کساني که يک بار مبتلا شده‌اند و بهبود پيدا کرده‌اند و بعد دوباره بيمار شده‌اند. 

او در پاسخ به اين سوال که «ممکن نيست همان ويروس اوليه دوباره عود کند؟» توضيح داد: بعيد به نظر مي‌رسد که بعد از ۲ تا ۳ ماه که مريض بهبود پيدا کرده و کاملا بدنش پاک بوده دوباره ويروس اوليه همان علائم مشابه را ايجاد کند. به نظر مي‌رسد اين افراد دوباره به ويروس جديد آلوده شده‌اند. با اين همه اثبات اين مسئله مشکل است چون نياز است هر دو ويروس را چاپ کنيم و با هم مقايسه کنيم که متاسفانه اين امکان در ايران موجود نيست.

ميزان تاثيرگذاري داروها
با اين‌که تاکنون اثبات نشده است دارويي براي درمان قطعي بيماري کرونا وجود دارد، اما هر ازچندگاهي دارويي موثر براي درمان اين بيماري معرفي مي‌شود. رئيس بخش عفوني بيمارستان مسيح دانشوري در اين باره گفت: همه داروهايي که الان تجويز مي‌شود هم در تاييدشان مقالات و مستنداتي نوشته شده است هم در رد تاثيرگذاري آن‌ها هيچ‌کدام از اين‌ها قطعي نيست. 

او افزود: دارويي که اثبات شده است در کاهش مرگ‌ومير بيماراني که کمبود اکسيژن دارند تاثيرگذار است کورتون است البته آن هم نه خيلي زياد. همچنين داروهايي مثل اينترفرون در درمان موثرند ولي آن‌ها هم اثرگذاري‌ کاملي ندارند. رمدسيوير اثر نسبي دارد و صد درصد نيست. در مورد بقيه داروها متاسفانه شواهد قوي وجود ندارد. در مورد اکتمرا هم مطالعه جديدي انجام شده که البته هنوز چاپ نشده اما اعلام شده اين دارو تا حدودي توانسته است ميزان نياز به دستگاه‌هاي تنفسي را کم کند ولي باز هم بايد صبر کنيم تا مقاله چاپ شود اما بقيه داروها مورد مناقشه است.

خطر خستگي کادر درمان 
دکتر طبرسي يکي از مشکلات موج سوم را خستگي کادر درمان دانست و گفت: در بسياري از بيمارستان‌ها با کمبود نيرو مواجه‌ايم. بايد بپذيريم براي پرسنل ۸ ماه انجام اين کار تکراري و طاقت‌فرسا سخت است. به دليل همين مشکلات از مردم مي‌خواهيم بيشتر رعايت کنند تا انتشار بيماري کمتر بشود. اگر به همين روش ادامه دهيم، شرايط بسيار سختي پيش رو خواهيم داشت.

دانش‌آموزان عامل انتقال کرونا
رئيس بخش عفوني بيمارستان مسيح دانشوري درباره بازگشايي مدارس گفت: دولت بدون توجه به هشدارهاي ما مدارس را باز کرد. ما الان به کرات بچه‌هايي داريم که در مدرسه بيمار شده‌اند و پدر و مادرهايشان را مبتلا کرده‌اند. بعضي از والدين بستري شده‌اند و معلم‌هايي داريم که در وضعيت خوبي به سر نمي‌برند. معمولا اين بيماري در دانش‌آموزان شديد نمي‌شود ولي بيماري را به ساير افراد منتقل مي‌کنند و اين مشکلي است که ما الان با آن روبه‌رو هستيم. 

چين؛ الگويي موفق در مهار بيماري
دکتر طبرسي در پاسخ به چگونگي عبور از اين بحران، چين را الگوي موفقي در مهار بيماري دانست و توضيح داد: ما مدل چين را داريم که بيماري از آنجا شروع شد. آمار ابتلاي چيني‌ها با وجود جمعيت زياد روي ۸۰ هزار نفر ماند، اما ما تاکنون ۴۰۰ هزار نفر را رد کرده‌ايم. چرا چين موفق شد و ما نشديم؟ اين سوالي است که بايد سياست‌گذاران کلان به آن پاسخ دهند. چين قرنطينه سفت و سختي را اجرا کرد ۴۰ ـ ۵۰ روز سختي کشيدند ولي بعد از اين مدت به شرايط عادي برگشتند، اما ما هيچ موقع سعي نکرديم تصميمي جدي در مورد کرونا بگيريم؛ اين نقدي است که به دولت وارد است. در اين ۷ ماهه دولت ما يک تصميم جدي نگرفته است. 

قاطعيت مقام معظم رهبري
اين متخصص بيماري‌هاي عفوني و گرمسيري با اشاره به سخنان مقام معظم رهبري گفت: تنها کسي که در اين مدت  قاطعانه برخورد کرد مقام معظم رهبري است. ايشان در صحبت‌هاي اخيرشان گفتند در اربعين هيچ‌کس نبايد براي عزاداري از منزل خارج شود و اظهار ارادت بايد از منازل انجام شود ما احتياج به صحبت‌ها و تصميمات قاطع داريم. اين‌که مراسم عزاداري با رعايت پروتکل‌هاي بهداشتي برگزار شود حرف درستي نيست. کدام پروتکل؟ مگر مي‌شود در اين شرايط پروتکل رعايت کرد؟ در اين ۷ ماه يک پروتکل موفق معرفي کنيد، کدام‌يک از بازگشايي‌هاي ما موفق بوده است؟ اگر پروتکل موفقي داشته‌اند آقايان بيايند و معرفي کنند. 

طبرسي گفت: صحبت‌هاي مقام معظم رهبري کاملا روشن بود. ايشان گفتند هيچ‌کس حق ندارد براي مراسم اربعين بيرون بيايد همه در منازل خود عزاداري کنند. دومين مورد را هم در مورد کساني فرمودند که کرونا را به سخره گرفتند. متاسفانه کمپين‌هايي ايجاد شده که خواهشم اين است پليس فتا به اين‌ها رسيدگي کند. اين افراد مي‌گويند کرونا دروغ بزرگ قرن است و ساخته صهيونيست‌هاست و مي‌خواهند مملکت اسلامي را از بين ببرند. مقام معظم رهبري در سخنانشان از اين‌ها صحبت‌ها انتقاد کردند. 

انتقاد از دولت
دکتر طبرسي با انتقاد از عملکرد ضعيف دولت در اين مدت گفت: بايد براي بهبود شرايط قاطعانه برخورد کرد. دليل اين‌که الان نمي‌توانيم اين بيماري را کنترل کنيم اين است که دولت ما قاطع نيست حتي يک تصميم جدي در اين مدت گرفته نشده است. امروز مي‌گويند بچه‌ها بايد بروند به مدرسه بعد که با اين تصميم بيماري شيوع بيشتري پيدا مي‌کند و بچه‌ها عامل انتشار بيماري مي‌شوند، مي‌گويند حضور در مدارس اجباري نيست و هرکس خواست به مدرسه برود اين‌که نشد مملکت‌داري اين‌که نشد سياست‌گذاري کلان. 

انتقاد از مردم
رئيس بخش عفوني بيمارستان مسيح دانشوري با گلايه از مردم افزود: جداي از عملکرد دولت، انتقاد من از مردم هم هست. چرا مردم به هشدارها توجه نمي‌کنند و مسائل را رعايت نمي‌کنند؟ وقتي مردم مي‌دانند با رفتن به سفر بيماري را انتقال مي‌دهند چرا سفر مي‌روند؟ در کشورهايي که بيماري را کنترل کردند، مردم فرمانبردار بودند. من با کسب‌وکار کاري ندارم؛ مردم براي امرار معاش مجبورند بيرون بروند و کار کنند، اما اگر يک سال رستوران نرويم، نمي‌ميريم. اگر يک سال مسافرت نرويم، نمي‌ميريم. اگر سوار هواپيما نشويم و به کيش نرويم، نمي‌ميريم. اين نکات را مي‌توانيم رعايت کنيم، اما اين‌ها را هم رعايت نمي‌کنيم و نتيجه‌اش مي‌شود اين شرايط وخيمي که الان در آن قرار داريم.

دکتر طبرسي ادامه داد: با شرايط پيش‌آمده شک نکنيد آمار مرگ‌ومير بالاتر مي‌رود. اميدوارم دولت و مردم به خودشان بيايند، چراکه اين بيماري طوري نيست که خودبه‌خود از بين برود اگر قرار بود از بين برود و محو شود تا الان از بين رفته بود. الان در آستانه پاييز و شيوع آنفلوآنزا قرار داريم، اما متاسفانه کاهشي در شمار مبتلايان و قربانيان در کشور نداشتيم و اين واقعا باعث تاسف است. 

اين متخصص در پاسخ به اين سوال که «آيا واکسن آنفلوآنزا در داروخانه‌ها توزيع شده است يا خير» گفت: اطلاعات ما هم در اين مورد به اندازه شماست. هنوز خود ما که از پرسنل پزشکي هستيم، اين واکسن را تزريق نکرده‌ايم در حالي که تزريق اين واکسن براي کادر درمان بسيار مهم است چون ما بالا سر بيمار مي‌رويم و اگر آنفلوآنزا داشته باشيم به بيمار منتقل مي‌کنيم.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره