هشدار نسبت به بی خیالی مردم در خصوص کرونا

ايسنا/ رييس کميته اپيدميولوژي ستاد ملي مبارزه با ويروس کرونا اظهار کرد: شدت هر موجي از بيمار از جمله موج سوم آن کاملا به رفتار مردم در سطح جامعه وابسته است. اگر مردم به سمت بيخيالي بروند قطعا موج سنگيني را تجربه خواهيم کرد اما رخ دادن چنين اتفاقي را بعيد ميدانم، زيرا هم اکنون جامعه بيماري را ميشناسد و از عوارض آن به خوبي آگاه است.
دکتر علياکبر حقدوست با اشاره وضعيت کنوني اپيدمي کرونا در کشور گفت: در حال حاضر اپيدمي کرونا تقريبا در تمامي استانهاي کشور در گردش و در حال انتقال است.
وي با اشاره به موجهاي اپيدمي کوويد ۱۹، عنوان کرد: صعودي و نزولي شدن اين اپيدمي خيلي با نَفس بيماريهاي عفوني در تضاد نيست. اينگونه بيماريهاي عفوني که مسري بوده و درمان و واکسن خاص براي آنها وجود ندارد، معمولا بالا و پايين شدنهايي دارند، چند موج ميزنند و به مرور به سمت پايداري ميرسند و به نظر ميآيد که بيماري کوويد ۱۹ نيز همينگونه است و تقريبا ميتوان گفت که دارد موج سومي را در کشور شروع ميکند که اميدواريم اين موج سوم با افزايش مرگ و مير همراه نباشد و به شکل کمخطرتري باشد.
معاون آموزشي وزير بهداشت از دلايل اوجگيري کرونا سخن به ميان آورد و بيان کرد: مسافرتهاي شهريورماه، تجمعات و مراسمات محرم (اگر چه در اکثر نقاط کشور برگزاري مراسمات همراه با رعايت کامل پروتکلها بوده اما ممکن است خطرات خاصي در برخي از مراسمات که به توصيههاي بهداشتي کمتر توجه کردهاند، ايجاد کرده باشد) از دلايل عمده اوج گيري دوباره کرونا در کشور است.
حقدوست با يادآوري بازگشايي مدارس اظهار کرد: بازگشايي مدارس تاکنون تاثير زيادي بر اپيدمي کرونا در کشور نداشته است و هنوز هم نميتوانيم در مورد اثرات آن صحبت قاطعي داشته داشته باشيم و دليل آنکه خطر زيادي تاکنون گزارش نشده است اين بوده که تقريبا مدارس با راندمان بسيار کمي به صورت حضوري بازگشايي شدهاند و عمده آموزشها به صورت مجازي بوده و اکثر مدارس کشور به شدت خلوت هستند بنابراين بازگشايي مدارس هرچند انجام شده اما عمدتا فيزيکي نبوده و در نتيجه تاثير زيادي در شيوع کوويد ۱۹ نداشته است.
تا اين لحظه شيوع آنفلوآنزا در کشور خيلي شديد نبوده است
رييس کميته اپيدميولوژي ستاد ملي مبارزه با ويروس کرونا در مورد شيوع آنفلوآنزا در کشور نيز به ايسنا گفت: به طور عمده، بيماريهاي تنفسي گروهها آسيبپذير جامعه (افراد داراي بيماري هاي زمينهاي و افراد مسن) را بيشتر تحت تاثير قرار مي دهد، لذا در شرايط کنوني افراد مسن و افراد داراي بيماري زمينهاي هم در معرض خطر آنفلوآنزا و هم در معرض خطر ويروس کرونا قرار دارند.
وي درباره ميزان شيوع آنفلوآنزا در کشور اظهار کرد: خوشبختانه تا اين لحظه شيوع آنفلوآنزا در کشور خيلي شديد نبوده است البته بايد عنوان کرد در نيمکره جنوبي زمين که فصل زمستانشان آغاز شده و با آنفلوآنزا دست به گريبان بودند، امسال سال پرخطري از لحاظ شيوع آنفلوآنزا به دليل رعايت پروتکلهاي بهداشتي که مردم براي پيشگيري از کرونا داشتند، نبوده است لذا در حال حاضر ما مشکل خاصي درباره آنفلوآنزا نداريم ولي هنوز زود است درباره آن اظهار نظر کنيم اما در مجموع اميدواريم کنترلهاي مردم در شيوع آنفلوآنزا تاثير داشته باشد ولي شرط عقل اين است که ما خودمان را براي سناريوهاي سنگين آماده کنيم تا مشکلي ايجاد نشود.
حقدوست در پاسخ به اين سوال که آيا موج سوم کرونا در کشور سهمگينتر از موج اول و دوم خواهد بود؟ به ايسنا گفت: اين بيماري نشان داده است که به هيچ عنوان قابل پيشبيني نيست و بهترين پيش بيني هايي که درباره اين بيماري در سطح جهان شده به ميزان کمي محقق شده است و پيچيدگيهاي اين بيماري، سنگين و لذا تخمينها و برآوردهاي ما با خطاهاي بالاي يهمراه است اما براساس نظر کلي به نظر ميآيد که اگر مردم پروتکلها را رعايت کنند و کنترلها واقعا به همين شکل حفظ شود ما با موج خيلي سهمگين و وخيمي مواجه نخواهيم شد.
مردم به سمت بيخيالي بروند قطعا موج سنگيني را تجربه خواهيم کرد
معاون آموزشي وزير بهداشت تاکيد کرد: شدت هر موجي از بيمار از جمله موج سوم آن کاملا به رفتار مردم در سطح جامعه وابسته است. اگر مردم به سمت بيخيالي بروند قطعا موج سنگيني را تجربه خواهيم کرد اما رخ دادن چنين اتفاقي را بعيد ميدانم، زيرا هم اکنون جامعه بيماري را ميشناسد و از عوارض آن به خوبي آگاه است و انتظار بر اين است که کنترلها و رفتارها حداقل از اين وضع کنوني بدتر نشود و اگر اين شرايط حفظ شود يا بهتر از اين رفتار کنيم با موج سهمگينتري نسبت به موجهاي قبلي مواجه نخواهيم شد.
رييس کميته اپيدميولوژي ستاد ملي مبارزه با ويروس کرونا در مورد اينکه چند درصد مردم ايران در شرايط کنوني از ماسک استفاده و پروتکلهاي بهداشتي را رعايت ميکنند اظهار کرد: براساس مطالعاتي که در اين زمينه بهصورت جسته و گريخته صورت گرفته است بهنظر ميرسد ۴۰ تا ۵۰ درصد مردم ايران به طور قابل قبول و خوب پروتکل ها و دستورالعمل هاي بهداشتي رعايت ميکنند، حدود ۲۰ درصد مردم رعايت آنها اندک و مابقي در حد متوسطي اين دستورالعمل ها را رعايت مي کنند.
وي در بخش ديگري از گفت و گوي خود با ايسنا درباره داروهاي کرونايي عنوان کرد: داروي جديد و خاصي براي درمان کرونا در شرايط کنوني نداريم و حتي با گذشت زمان شاهد هستيم خيلي از داروهايي که تصور ميشد اثربخشي داشته باشند، آن اثر بخشي کافي را نداشته و اگر اين داروها اثر بخش بودند در کشورهاي مانند آمريکا که خودشان توليدکننده اين داروها هستند، بايد مرگ و مير و ابتلاي به اين بيماري خيلي کمتر ميبود و در کشورهاي توسعه يافته که اين داروها خيلي بيش از ما استفاده شده کماکان بيماري در آنها ادامه دارد که نشان دهنده آن است اين داروها متاسفانه داروهاي اختصاصي براي درمان اين بيماري نيستند.
حقدوست تاکيد کرد: تنها ابزاري که در حال حاضر براي مقابله با ويروس کرونا در دسترس است و اثربخشي آن در ايران و جهان ثابت شده؛ رفتار مردم است. هر زماني که رفتار مردم نسبت به اين ويروس کمي ضعيف شده و توجهشان به توصيهها کاهش پيدا کند، بيماري در همان نقطه و همان شهر تشديد پيدا مي کند بنابراين فعلا راهي جزء رعايت کامل پروتکلهاي بهداشتي نداريم و بايد با بيماري تعاملهاي سازنده داشته باشيم.