پیک جدید کرونا چقدر طول می کشد؟

ايسنا/ رييس بخش عفوني بيمارستان مسيح دانشوري با بيان اينکه پيک جديد اپيدمي کرونا از مرداد پيش بيني شده بود، گفت: بايد به طور عاجل براي کنترل اين شرايط فکر شود؛ بيشتر از اينکه به فکر دارو، درمان و يا تشخيص بيماري باشيم، بايد پيشگيري کنيم؛ در غير اينصورت احتمال دارد سيستم درمان در پاييز و زمستان به طور ناگهاني دچار مشکل شود.
دکتر پيام طبرسي با بيان اينکه پيک جديد اپيدمي از مرداد ماه قابل پيش بيني بود، گفت: در اواخر مرداد که تا حدي آمار بيماري کم شده بود، تبعات و مخاطرات برخي بازگشاييها، مسافرتهاي شهريور ماه و تجمعات بارها مطرح شد، در همان زمان پيش بيني شد که عدم اعمال محدوديتها ميتواند منجر به وقوع پيکهاي جديد بيماري شود و متاسفانه مجدداً از همان جايي که طي ۷ ماه گذشته تجربه داشتيم، ضربه خورديم و الان در آغاز پيک جديد بيماري قرار داريم.
پيک جديد بين ۴ تا ۸ هفته طول ميکشد
وي ادامه داد: بر اساس تجربيات کسب شده طي چند ماه گذشته، زماني که يک پيک جديد شروع ميشود بين ۴ تا ۸ هفته طول ميکشد و در مورد پيک جديد معلوم نيست که به قله رسيدهايم يا هنوز آمار در حال افزايش است. البته به نظر ميرسد که آمارها افزايشي است؛ چراکه هنوز تعداد بستريها بيشتر از ترخيصيهاست و کماکان تعدادي بيمار در ليست انتظار هستند.
تختهاي بيمارستاني پر شده است
وي با بيان اينکه در پيک جديد بيماري بسياري از بيمارستانهاي دولتي و خصوصي در حال بستري بيماران کرونايي هستند، اظهار کرد: با وجود افزايش ظرفيتها حداقل در تهران هنوز با کمبود تخت براي بستري مواجه هستيم و تختهاي بيمارستاني در حال حاضر پر شده است.
طبرسي با تاکيد بر اينکه اگر مداخله جدي صورت نگيرد، امواج بيماري در طول پاييز ادامه خواهد داشت، تصريح کرد: تا زماني که واکسن قطعي و اثربخشي براي بيماري توليد نشود، تنها راه موجود رعايت نکات بهداشتي و پروتکلهاست.
گزارش اولين مورد "پارکينسون" ثابت شده به دنبال کوويد
اين متخصص عفوني با بيان اينکه علائم بيماري تغيير زيادي نکرده، عنوان کرد: با اين حال کوويد ۱۹ يک بيماري ويروسي است که هر چه جلوتر ميرويم، علائم جديدي از آن شناسايي ميشود. مثلاً شب گذشته اولين مورد "پارکينسون" ثابت شده به دنبال کوويد در امريکا گزارش شد.
افزايش تعداد بيماران بدحال شاخصه موج جديد بيماري
وي افزايش تعداد بيماران بدحال را شاخصه موج جديد بيماري عنوان کرد و گفت: تنها چيزي که در موج جديد مشاهده ميشود افزايش تعداد بيماران بدحال است؛ به عبارت ديگر تعداد بيماران نيازمند خدمات ويژه متاسفانه در اين موج بيشتر شده، همين مسئله باعث شده که گاهي اوقات به خاطر نبود تخت ويژه در اي سي يو، بيمار نيازمند خدمات ويژه در بخش بستري و مراقبت شود.
وضعيت اپيدمي نسبت به اسفند و فروردين وخيمتر است
طبرسي وضعيت اپيدمي را نسبت به اسفند و فروردين وخيمتر دانست و ادامه داد: انتظار ما چيز ديگري بود، چراکه بيماري در ابتدا ناشناخته بود ولي طي چند ماه گذشته تجربيات زيادي کسب شده، با اين حال متاسفانه ميزان مرگ و ميرها نيز نسبت به اسفند و فروردين بالاتر است.
وي در خصوص پيش بيني وضعيت اپيدمي، با بيان اينکه اظهار نظر درباره آينده اپيدمي بايد توسط متخصصان اپيدميولوژي انجام شود، گفت: چندين بنگاه علمي در اين خصوص پيشبينيهايي داشتهاند؛ بر اساس نمودار اعلام شده از سوي دکتر حريرچي، اگر با همين روال پيش برويم ممکن است در آبان ماه به ۶۰۰ مورد مرگ روزانه برسيم و يک پيش بيني ديگر نيز نشان دهنده ۹۰۰ مورد فوت روزانه در اواسط آذر ماه است، البته اگر هيچ اقدام مداخلهاي صورت نگيرد.
طبرسي وضعيت و آمار فعلي مرگ و ميرها را نيز غيرقابل قبول دانست و گفت: روز گذشته اعلام شد که ۴۱۲۰ نفر در حال حاضر در آي سي يوها بستري هستند که اگر آمار ۵۰ درصدي فوت بيماران بستري در آي سي يو ها را در نظر بگيريم، متاسفانه تعداد فوتيها رقم قابل توجهي خواهد بود.
افزايش احتمال انتقال بيماري در فصول سرد سال
معاون بيمارستان مسيح دانشوري با اشاره به نگرانيهاي موجود درباره وضعيت اپيدمي در پاييز و فصول سرد سال، اظهار کرد: اولا ويروسهاي تنفسي در تابستان فعاليت کمتري دارند که در رابطه با ويروس کوويد ۱۹ اين اتفاق رخ نداد؛ يعني در تابستان نيز شدت خود را حفظ کرد؛ در حاليکه انتظار داشتيم که در تابستان مقداري فروش کند. از طرف ديگر طي فصول سرد سال حضور افراد در فضاهاي سربسته بيشتر ميشود و در اين شرايط احتمال انتقال بيماري نيز افزايش پيدا مي کند.
وي با اشاره به افزايش آمار ابتلاهاي خانوادگي، گفت: در فصول سرد سال به دنبال افزايش حضور افراد در فضاهاي سربسته، ميزان انتقالهاي خانوادگي بيشتر ميشود؛ چراکه اگر يک نفر از اعضاي خانواده مبتلا شود، در فضاي سربسته بيماري را به سايرين نيز منتقل ميکند.
تنها راهکار ممکن محدود کردن مجامع است
وي همچنين به بحث بازگشايي مدارس و دانشگاهها و تاثير آن بر افزايش شيوع بيماري اشاره کرد و گفت: به اين مسايل بايد جديتر نگاه شود؛ فرقي نميکند و در هر تجمعي احتمال انتقال وجود دارد. به عنوان يک مثال ساده در ليگ فوتبال آسيا با وجود برگزاري بازيها در فضاي باز قبل از هر بازي از فوتباليستها و کادر مسابقات تست کرونا گرفته ميشود و اگر مثبت باشد، احتمال حذف تيم وجود دارد. بر اين مبنا پروتکلي براي بازگشايي مدارس نداريم، پروتکل مدارس يعني هر دو يا سه روز از دانش آموزان و کادر مدارس تست حلقي گرفته شود که امکان پذير نيست؛ بنابراين تنها راه ممکن محدود کردن مجامع است.
اين متخصص عفوني همچنين به نگرانيها در خصوص تداخل کرونا با آنفولانزا اشاره کرد و گفت: هر دو بيماري ويروسي بوده و احتمال بروز همزمان آنها وجود دارد و در صورت بروز همزمان مرگ و مير آن افزايش مي يابد. الان توجيهاتي وجود دارد که اگر کسي آنفولانزا بگيرد مستعد ابتلا به کرونا شده و بالعکس، لذا اگر دو اپيدمي باهم اتفاق بيفتد، مطمئناً کنترل آن بسيار سختتر ميشود.
خطر براي سيستم درمان در پاييز و زمستان
طبرسي با تاکيد بر اينکه بايد به طور عاجل براي کنترل اين شرايط فکري شود، اذعان داشت: بيشتر از اينکه به فکر دارو، درمان و يا تشخيص بيماري باشيم، بايد پيشگيري کنيم؛ چراکه اگر الان پيشگيري نکنيم، ممکن است سيستم درمان در پاييز و زمستان به طور ناگهاني دچار کلاپس (فروپاشي) شود؛ چراکه اگر نيروي انساني درگير شود جايگزيني ندارد، کمااينکه همين الان نيز نيروي جايگزين نداريم و اگر نيرويي مبتلا شود، افراد باقيمانده بايد بيشتر کار کنند تا بتوانند جاي او را پر کنند.
وي با بيان اينکه اين فشار کاري کيفيت کار در سيستم درمان را صد در صد کاهش ميدهد، گفت: اگر به همين روال پيش برويم، کمبودهاي مهمي در زمينه دارو و تجهيزات خواهيم داشت، بنابراين تنها راه چاره کنترل بيماري و پيشگيري است. همانگونه که وزارت بهداشت بارها اعلام کرده، هرچند متاسفانه اقدام عملي مناسبي از طرف تصميم گيران صورت نميگيرد.
رييس بخش عفوني بيمارستان مسيح دانشوري با بيان اينکه تختهاي کروناي بيمارستان مسيح دانشوري به عنوان يک مرکز ارجاعي از ابتداي اسفند تا به امروز همواره پر بوده است، گفت: ما از روي آمار مراجعه به اورژانس متوجه ورود بيماري به پيک جديد ميشويم. به عنوان نمونه در ۲۱ شهريور ميزان مراجعه کننده به اورژانس کرونا روزي ۶۰ نفر بود که الان اين رقم به ۲۰۰ تا ۲۲۰ نفر افزايش يافته است.
مبتلايان قبل از تشديد بيماري به بيمارستان مراجعه کنند
طبرسي با اشاره به آمارهاي جهاني در اين رابطه، عنوان کرد: ۸۰ درصد مبتلايان بدون نياز به بستري خوب ميشوند، ۱۵ درصد در بخش بستري شده و ۵ درصد وارد آي سي يو مي شوند، از ۱۵ درصدي که در بخش بستري ميشوند، ۳۰ درصد کارشان به آي سيو کشيده ميشود و بر اساس آمار جهاني از هر ۱۰ نفري که بستري ميشوند يک نفر فوت ميکند.
اين متخصص عفوني در خاتمه با بيان اينکه اين آمارها نبايد مانع مراجعه بيماران به مراکز درماني شود، گفت: نبايد بگذاريم بيماري وارد مراحل حاد و شديد شده و بعد به بيمارستان و مراکز درماني مراجعه کنيم؛ چراکه شايد ديگر نتوان کاري براي بيمار انجام داد. بنابراين اگر فردي احساس ضعف و بيحالي شديد، تب طولاني، افت اکسيژن، تنگي نفس و احساس فشار بر روي قفسه سينه داشت بايد سريعا به مراکز درماني مراجعه کند.