نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
جامعه و حوادث

آب پاکی نظام وظیفه روی دست مشمولان غایب؛ خرید سربازی منتفی است

منبع
فارس
بروزرسانی
آب پاکی نظام وظیفه روی دست مشمولان غایب؛ خرید سربازی منتفی است

فارس/ آخرين وضعيت اعزام مشمولان کنکوري، چگونگي تقسيم سربازان، طرح جريمه مشمولان غايب، محروميت ‌هاي حاصل از غيبت و همچنين خريد خدمت سربازي مواردي است که رئيس سازمان وظيفه عمومي ناجا، آنها را تشريح کرد.

 کرونا که آمد جامعه را تحت تأثير خود قرار داد. مدارس و دانشگاه‌ها را تعطيل کرد؛ کسب و کارها را به کسادي کشاند و رفت و آمدها را کنسل کرد، اما در اين بين آنچه تعطيل نشد سربازي بود و خدمت به جامعه.

سرباز، نيروي جوان براي تأمين امنيت کشور است و با توجه به آنکه امنيت تعطيل شدني نيست، برنامه اعزام سربازان نيز هيچ گاه تعطيل نشد؛ اگرچه خانواده‌ها اين نگراني را داشتند‌ که فرزندانشان در مراکز آموزشي و پادگان‌ها به کرونا مبتلا نشوند، اما اين مسؤولان ستاد کل و مراکز آموزشي بودند که همواره اين اميد و اطمينان ‌را به خانواده‌ها دادند که نگراني نداشته باشند.

حالا که حدود 7 ماه از شيوع کرونا در کشور ما مي‌گذرد، آمار «صفر»‌ جانباختگان کرونايي در جامعه سربازان از جمله نقطه اتکا و اميدبخشي است که نشان مي‌دهد مسؤولان همواره حواس‌شان به نيروي جوان و پوياي کشور هست؛ اگرچه حتماً تعدادي به کرونا مبتلا شده‌‌ و نمي‌توان اين موضوع را انکار کرد، اما عدم جان باختن سربازان به واسطه کرونا در مراکز آموزشي و پادگان‌ها نشان از اهتمام جدي و رعايت‌ پروتکل‌هاي بهداشتي دارد.

درست است ‌کرونا‌ ‌با آمدنش سربازي را تعطيل نکرد اما بعضي از اعزام‌ها را به تأخير انداخت؛ چرا که کنکور سراسري‌ در چند مرحله به تعويق افتاد و مسؤولان براي همراهي با مشمولان کنکوري و کاستن از نگراني هاي موجود، اعزام‌ها را در چند مرحله به تعويق‌ انداختند.

آگاهي از چند و چون اعزام‌ها‌‌ و آخرين وضعيت سربازي مشمولان کنکوري، خريد خدمت و مقوله غيبت و محروميت‌ها و محدوديت‌هاي پيش رو، چگونگي تقسيم و اعزام‌ و همچنين ‌حمايت از حقوق مادي و معنوي سربازان ما را بر آن داشت تا با سردار تقي مهري، رئيس سازمان وظيفه عمومي ناجا به گفت‌وگو بنشينيم:

آذرماه آخرين فرصت اعزام مشمولان ديپلمه کنکوري

 از اعزام‌ها چه خبر؛ با توجه به چند مرحله‌ تعويق کنکور سراسري، آخرين تصميم براي اعزام مشمولان ديپلمه چيست؟

همانطور که مستحضريد اعزام سربازان به علت شيوع کرونا با تعويق کنکور چه در آزمون سراسري و مقطع ديپلمه‌ها و چه در ساير مقاطع چندين بار به تعويق افتاد، اما تدابيري انديشيده شد تا مشمولان ديپلمه‌اي که در سال 98 فارغ‌التحصيل شده و در کنکور شرکت کرده بودند، امسال هم اجازه داشته باشند تا شهريور به خدمت سربازي نروند.

اين افراد يک سال مهلت داشتند که به خدمت سربازي نروند و يک بار ديگر هم امسال در کنکور شرکت کردند و اين اجازه به آنها داده شد.

افرادي که بر اساس نتايج سازمان سنجش و آموزش کشور در آزمون سراسري قبول شده و هم اکنون در حال انتخاب رشته هستند تا اول آذر ماه براي تعيين تکليف خدمت سربازي فرصت دارند؛ اين افراد مي‌توانند مراجعه کرده و فرصت خود را تمديد کنند؛ نکته مهم اين است که غيبت شامل اين افراد نمي‌شود.

براي ديپلمه‌هاي سال 99 نيز فرصت تعيين شده است؟

کساني که در سال 99 ديپلم گرفته‌اند فرصت دارند؛ هيچ نيازي به طي اين مراحل ندارند.

اين مسأله فقط براي کساني است که در سال گذشته فارغ‌التحصيل شده‌اند؛ چه پذيرفته شدگان در دانشگاه و چه فارغ‌التحصيلان غير دانشگاهي؛ يک سال مهلت داشتند سربازي خود را تعيين کنند و ما به اين افراد با توجه به تعويق‌هاي کنکور و نگراني‌هاي موجود اجازه داديم تا اول آذرماه فرصت داشته باشند.

 ديپلمه‌هاي سال 98 براي تمديد اعزام خود بايد به پليس+ 10 مراجعه کنند يا سيستمي مهلت‌شان تمديد مي‌شود؟

اگر احيانا فردي تا الان مراجعه نکرده يا نخواسته تمديد کند مي‌تواند با همان کارت شرکت در آزمون و يا برگه رسيد‌ ‌‌به مرکز پليس+ 10 مراجعه کرده و درخواست تمديد کند.

البته بحث ثبت با تمديد فرق دارد؛ کساني که سال گذشته در آزمون شرکت کرده و قبول نشده يا به رشته انتخابي علاقه نداشتند به اين‌ افراد تا 31 شهريور فرصت داده شده بود که وضعيت خود را ثبت کنند.

نکته‌ مهم اين است که اعزام بحث ديگري است؛ ما براي اعزام بر اساس شرايطي که هر فرد دارد تصميم گرفته و به همه اجازه داديم که تا اول آذرماه اعزام‌ها به مدت دو ماه به تعويق بيفتد.

پروسه غيبت چه زماني آغاز مي‌شود؟

 مشمولان چه موقع وارد مقوله غيبت از سربازي مي‌شوند؟

برابر قانون خدمت وظيفه عمومي افراد ذکوري که به سن 18 سال تمام مي‌رسند بايد براي تعيين تکليف خدمت سربازي خود مراجعه کنند؛ اگر افراد در حال تحصيل باشند هيچ منعي براي ادامه تحصيل ندارند. بعد از قبولي در دانشگاه و طي مراحل دانشگاهي مي‌توانند براي خدمت مراجعه کنند.

اما اگر افرادي ترک تحصيل کنند بايد براي تعيين تکليف سربازي مراجعه کنند؛ به طور مثال افراد با مدرک تحصيلي زير ديپلم حداکثر 6 ماه بعد از 18 سالگي فرصت دارند تعيين تکليف کرده وگرنه وارد غيبت مي‌شوند.

ممنوعيت ادامه تحصيل،‌ اشتغال‌ و خروج از کشور در انتظار مشمولان غايب

محروميت‌ها و محدوديت‌هاي غيبت سربازي کدام است؟

براي مشمولاني که دچار غيبت شده‌اند محروميت‌ها و محدوديت‌هايي تعريف شده است؛ اين افراد نمي‌توانند در‌ اداره و  سازمان‌هاي‌ دولتي و خصوصي استخدام شوند؛ خروج از کشور برايشان ممنوع است؛ نمي‌توانند از تسهيلات بانکي استفاده کرده يا حتي‌‌ادامه تحصيل دهند؛ اگرچه خوشبختانه بسياري از جوانان به اين مسأله آگاهي داشته و خود براي تعيين تکليف سربازي مراجعه مي‌کنند.

معاذيرغيرارادي از جمله مصاديق‌ غيبت موجه سربازي است

 آيا غيبت موجه هم داريم؟

بله، برخي غيبت‌ها که تحت عنوان معاذير غيرارادي است موجه هستند؛ اتفاقاتي که به واسطه مسائل و موارد قضايي يا خانوادگي پيش مي‌آيد که قابل توجيه است؛ مثل اين که وابستگان درجه يک مشمول فوت مي‌کنند؛ در اين موقع يک بازه زماني مشخص براي غيبت سربازي مشخص مي‌شود.

يا فرد به واسطه جرمي زنداني مي‌شود؛ پرونده‌اش مشخص است و غيبتش نيز موجه؛ اين دسته از افراد با توجه به مدارک و مستندات غيبت‌شان بخشيده مي‌شود.

 خريد خدمت سربازي منتفي است

 ازخريد خدمت سربازي چه خبر؛ هنوز تعدادي از مشمولان غايب اميد به اجراي اين طرح در سال‌هاي آتي دارند؛ آيا اميدي به اجراي اين طرح است؟

قانون جريمه غيبت سربازي قانوني بود که در سال‌هاي 94، 95، 96 و 97 براي مشمولان غايبي که بيش از 8 سال غيبت داشته‌اند اجرا شد؛ يعني جريمه‌اي با توجه به مدرک تحصيلي اين افراد مشخص شد و با پرداخت آن جريمه افراد مي‌توانستند کارت پايان خدمت سربازي بگيرند.

قانون جريمه مشمولان غايب در پايان سال 97 به اتمام رسيد و در سال 98 و 99 هيچ برنامه‌اي طبق قانون و مقررات وضع‌شده براي پرداخت اين جريمه و خريد خدمت سربازي نيست؛ بنابراين افراد اميدي به اجراي آن نداشته و هر چه سريع‌تر وضعيت سربازي خود را تعيين تکليف کنند.

از پارتي بازي در اعزام و تقسيم خبري هست؟

سربازي هم «سفارشي» مي‌شود؟برخي‌ها مي‌گويند آقازاده‌ها جاهاي خوب مي‌افتند و بچه‌هاي طبقه ضعيف جامعه به نقاط دور و مرزي اعزام مي‌شوند، آيا اين موارد صحيح است؟

ما تنها سفارشي را که براي اعزام سربازان لحاظ مي‌کنيم، براي سربازان متأهل است که آن هم طبق مقررات و قوانين است؛ البته افرادي که پروژه‌هاي کسر خدمت را انتخاب کرده و عمدتاً داراي مدرک کارشناسي ارشد و دکتري هستند، مي‌توانند قبل از خدمت محل خدمت خود را انتخاب کنند يا نخبگان که به ستاد کل و دانشگاه عالي دفاع رفته يا در شرکت‌هاي دانش بنيان به کارگيري مي‌شوند.

بقيه افراد و مشمولان بر اساس سهميه ستاد کل نيروهاي مسلح و به طور سيستمي تقسيم و اعزام مي‌شوند.

برابر قانون حداقل حقوق سربازان بايد بين 60 تا 90 درصد حداقل حقوق کارکنان دولت باشد و با توجه به حداقل حقوق در سال جاري که بين 2 ميليون و 200 تا 2 ميليون و 300 هزار تومان است، حداقل بايد 60 درصد اين مبلغ به سربازان پرداخت شود که متأسفانه تاکنون محقق نشده است.

در اين رابطه تا آنجا که در توان نظام وظيفه عمومي ناجا بوده مکاتبه، مصاحبه و پيگيري انجام شده و اميد به اين داريم که در مجلس جديد عنايت ويژه‌اي به حق و حقوق سربازان شود.

رعايت جدي و دقيق پروتکل‌هاي بهداشتي از اعزام تا تقسيم و آموزش و اسکان در پادگان‌ها

 با توجه به شيوع کرونا خيلي از خانواده‌ها براي حضور فرزندانشان در دوره سربازي نگراني داشته و دارند؛ براي حفظ سلامت سربازان در دوره سربازي چه تمهيداتي انديشيده‌ايد؟

از زمان شيوع ويروس کرونا طبق دستورالعمل‌هاي ابلاغي ستاد کل نيروهاي مسلح رعايت پروتکل‌هاي بهداشتي در دستورکار قرار گرفت.

در اولين اقدام کليه افرادي که به خدمت سربازي اعزام مي‌شوند بايد معاينه پزشکي شوند؛ اگرچه اين فرايند در گذشته نيز انجام مي‌شد، اما با تعامل و همکاري با معاون وزير بهداشت ابلاغ شد که مشمولان قبل از اعزام در تمام پايگاه‌هاي پزشکي مورد معاينه قرار گيرند.

در مرحله دوم نيز براي ورود به مرحله اعزام نيز کادر پزشکي و درماني ناجا تمام افراد را قبل از اعزام در سازمان وظيفه مورد بررسي قرار داده و با تب‌سنجي و دادن ماسک، دستکش و تجهيزات پزشکي اقدامات لازم را انجام مي‌دهد.

در مرحله سوم نيز قبل از ورود به پادگان‌هاي آموزشي، پزشکان حضور داشته و با تب‌سنجي و معاينه و کنترل، اجازه ورود به افرادي که علائم ويروس کرونا را داشته باشند، نمي‌دهند.

بايد گفت در داخل مقرهاي انتظامي و مراکز آموزشي تمام اماکن اعم از آسايشگاه، محل استراحت، غذاخوري، نمازخانه، کلاس‌ها و... از نظر بهداشتي کاملا مراقبت و گندزدايي مي‌شود؛ چراکه اولويت اصلي مسؤولان و فرماندهان حفظ سلامت کارکنان و سربازان است، پس خانواده‌ها در اين زمينه هيچ نگراني نداشته باشند.

سرباز فوتي کرونايي نداشته‌‌ايم

از آمار مبتلايان به کرونا در جامعه سربازان بگوييد؛ آيا سربازي به واسطه ابتلا به اين ويروس جان باخته است؟

همان طور که گفتم اولويت اصلي، حفظ سلامت مشمولان است و اين مهم با رعايت دقيق و جدي پروتکل‌هاي بهداشتي در مراکز آموزشي و پادگان‌ها در حال اجراست.

خوشبختانه در طول اين 7 ماه که از شيوع ويروس کرونا در کشور مي‌گذارد، حتي يک نفر سرباز بر اثر ابتلا ويروس کرونا در مراکز آموزشي و پادگان‌ها فوت نکرده است؛ چراکه دستورالعمل‌ها به شدت رعايت مي‌شود.

البته بايد گفت ما شاهد مشارکت مشمولان پزشک و پيراپزشک به صورت داوطلبانه در مراکز آموزشي و پادگان‌ها هستيم.

 


به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar