محدودیت سفر به خارج از ایران کمتر میشود؟

ايسنا/ با برقراري پروازهاي ترکيه و پس از آن عمان، پيشبينيها بر اين است که از محدوديتهاي سفر به خارج از کشور براي شهروندان ايراني کاسته خواهد شد. هرچند نرخ ارز و بليت پروازها هنوز مساله است.
يک شرکت هواپيمايي ايراني در اطلاعيهاي اعلام کرده است که پروازهاي محدودي را در مسير تهران ـ استانبول از اول مهرماه برقرار خواهد کرد. دبير انجمن شرکتهاي هواپيمايي نيز با تاييد اين مطلب، از مذاکره سفير ايران در ترکيه با وزير حمل و نقل اين کشور براي ازسرگيري به زودي پروازهاي عادي و تجاري با رعايت پروتکلهاي بهداشتي خبر داد.
مرز ايران و ترکيه از اسفندماه سال گذشته بسته شده است. با وجود توافق وزراي خارجه دو کشور براي بازگشايي مرزهاي مشترک از اواخر بهار اما اين اتفاق تا کنون رخ نداده است. پروازهاي محدودي هم که تا کنون در مسير تهران ـ استانبول از طريق ايران و يا کشور سوم مثل قطر برقرار شده است مجاز به جابهجايي مسافراني بوده که جواز اقامت، ويزاي کار و يا تحصيل از کشور ديگري را داشتند. اما اطلاعيه شرکت هواپيمايي ايراني که از برقراري پروازهاي ترکيه از اول مهرماه خبر داده، پذيرش مسافران را صرفا به داشتن تست PCR کرونا با نتيجه منفي محدود کرده است. اين تست بايد حداکثر ۷۲ ساعت قبل از پرواز در آزمايشگاههاي مورد تاييد وزارت بهداشت که اسامي آن در اطلاعيه شرکت هواپيمايي ذکر شده است، انجام شده باشد.
از سوي ديگر يک شرکت هواپيمايي وابسته به کشور عمان نيز فروش بليت پروازهاي تهران ـ مسقط و تهران ـ استانبول را براي تاريخ ۱۵ مهرماه آغاز کرده است که با قيمتي به مراتب پايينتر از هواپيمايي قطر به فروش ميرساند. شرکت هواپيمايي عماني هنوز پروتکل سفر به اين کشور را اعلام نکرده اما گمان آژانسهاي مسافرتي طبق صحبتهايي که با نماينده اين شرکت در ايران داشتهاند، بر اين است که اين پروازها عادي تلقي ميشوند و به مسافران داراي جواز اقامت، ويزاي کار و يا تحصيل محدود نميشود.
هرچند تعليقهاي مکرر پروازهاي ترکيه در ماههاي گذشته، نگرانيهايي را از بابت استمرار نداشتن اين پروازها ايجاد کرده است، اما پيشبيني آژانسهاي مسافرتي بر اين است که با برقراري پروازهاي بيشتر در اين مسير که از مرزهاي هوايي پرتردد ايران به شمار ميآيد، قيمت بليت پروازهاي بينالمللي به ويژه در مسير استانبول که تا مدتها در انحصار شرکت هواپيمايي قطر بود، کاهش پيدا کند و سفرهايي که اين مدت معطل گراني نرخ بليت پرواز و محدوديتهاي مسافرتي کرونا شده بود، انجام شود.
با اين وجود، سفر به خارج از ايران تحت تاثير بسته بودن ديگر مرزها، توقف صدور ويزاي توريستي از سوي برخي کشورها از جمله حوزه شنگن و افزايش نرخ ارزهاي خارجي، هنوز روال طبيعي پيدا نکرده است. درحال حاضر به جز پروازهاي تهران ترکيه و عمان که محدوديتهاي مسافرتي را براي شهروندان ايراني کاهش دادهاند، در مسيرهاي پاريس (فرانسه)، لندن و منچستر (انگليس)، آمستردام (هلند)، وين (اتريش)، دبي (امارات)، دوحه (قطر)، بانکوک (تايلند)، کوآلالامپور (مالزي)، گوانگجو (چين)، مسکو (روسيه)، دهلي (هند)، بيروت (لبنان) و بصره (عراق) از مبدأ تهران از مدتها قبل پروازهايي برقرار شده که فقط به مسافراني اجازه سوار شدن مي دهند که جواز اقامت، ويزاي کار و يا تحصيل داشته باشند.
مرزهاي ايران از هفت ماه پيش همزمان با شيوع ويروس کرونا بسته شد. درحال حاضر مرزهايي که باز شده يا کاربري تجاري دارد و يا فقط مسافراني امکان گذر از آن را دارند که جواز اقامت، ويزاي کار و يا تحصيل داشته باشند. ايران نيز در مردادماه اعلام کرد که عمليات صدور ويزاي توريستي را تا اطلاع بعدي متوقف کرده است. وزير ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي گفته بود اين هفته با وزير بهداشت جلسهاي خواهد داشت تا درباره کاهش اين محدوديتها به تصميمي برسند.
با اين حال، اظهارات تازه رييس جمهور در جلسه ستاد ملي مقابله با ويروس کرونا نشان ميدهد هنوز جانب احتياط براي ازسرگيري سفر گردشگران و زائران خارجي به ايران، گرفته ميشود. حسن روحاني در جلسه روز شنبه، ۲۹ شهريورماه نسبت به سفر برخي خارجيها به شهرهاي قم و مشهد با عنوان زائر ابراز نگراني کرد و گفت: «اجازه ندهيم کسي از مرزهاي ما به هر دليلي وارد شود. اگر هم يک خارجي ميخواهد وارد کشور شود، پروتکل ويژهاي دارد و آن بايد رعايت شود، وگرنه اينکه همينطوري در شهرهاي زيارتي جمع شوند و ما مشکل پيدا کنيم، براي همه ما نگران کننده است.»