آیا وعده تامین ۱۶ میلیون دوز واکسن آنفلوآنزا عملی میشود؟
آخرين خبر/ حالا کمتر از ۲۰ روز زمان براي تزريق واکسن آنفلوانزا فرصت باقي است و فارغ از دعواهاي سياسي و جناحي بايد منتظر ماند و ديد آيا وعده تامين ۱۶ ميليون دوز و واکسينه شدن رايگان گروههاي پرخطر محقق ميشود يا خير؟
به دليل کمبود واکسن، اولويت براي توزيع، زنان باردار، سالمندان روستايي، کادر بهداشت و درمان فعال در بخشهاي پرخطر و نيروهاي مسلح شاغل در مراکز بهداشتي و درماني هستند.» اين الويتبندي وزارت بهداشت براي دريافتکنندگان واکسن آنفلوانزاست. تا اينجا اما واکسن آنفلوآنزا در اختيار هيچ يک از اين افراد قرار نگرفته، جز گروهي که جايي در اين دستهبندي ندارند؛ نمايندگان مجلس!
در ماههاي ابتدايي سال و همزمان با شيوع ويروس کرونا در کشور، برخي پزشکان و اعضاي کميته ملي مقابله با کرونا در رسانه ملي حاضر شدند و تاکيد کردند مهرماه امسال تزريق واکسن آنفلوآنزا براي همه گروهها لازم است. در ادامه اما با نزديک شدن به ماه پاياني تابستان و با توجه به روشن شدن مشکلات واردات اين واکسن، متخصصان از نظرات سابقشان عقبنشيني کردند و گفتند نيازي نيست همه واکسن بزنند. در همين رابطه مسعود مرداني، عضو کميته ملي مبارزه با کرونا، تزريق اين واکسن به کودکان ۶ ماهه تا ۶ ساله، بيماران قلبي و ريوي، زنان باردار، مبتلايان به ديابت و ديگر بيماريها را پيشنهاد داد.
۳۱ شهريورماه کريم همتي، رئيس جمعيت هلال احمر، از واردات ۱۶ ميليون دوز واکسن آنفلوانزا توسط وزارت بهداشت به کشور خبر داد. اين وعدهاي بود که در ادامه محقق نشد و در نهايت به گفته نايب رئيس انجمن داروسازان استان تهران در مرحله اول ۲.۵ ميليون دوز واکسن وارد کشور شد. از اين مقدار اما ۱۵۰۰ دوز سهم نمايندگان مجلس شد. درست چند روز پس از حواشي اختصاص دناپلاس، رسيدي در شبکه اجتماعي توييتر، منتشر شد که نشان ميداد بهداري مجلس يازدهم، ۱۵۰۰ عدد واکسن آنفلوآنزا را با پرداخت رقم ۶۰ ميليون تومان دريافت کرده است، آن هم در شرايطي که هنوز واکسن آنفلوانزا در داروخانههاي ايران توزيع نشده و در دسترس عموم قرار نگرفته است.
اين رسيد انتقادهاي زيادي را متوجه اعضاي پارلمان کرد. با افزايش انتقادها، رئيس کميسيون بهداشت و درمان مجلس اصالت سند منتشرشده در توييتر را تاييد کرد. حسينعلي شهرياري در گفتوگويي عنوان کرد: «اين ميزان واکسن تنها مختص نمايندگان نيست، مجلس چند هزار کارمند اعم از کادر داخل مجلس، کارشناسان مرکز پژوهشها و حتي بازنشستگاني با سن بالاي ۶۵ سال و نمايندگان ادوار دارد. دريافت واکسن توسط اداره کل سلامت مجلس طبق روال گذشته بود، اما چون امسال هنوز تمام واکسن مورد نياز وارد کشور نشده نبايد ابتدا به مجلس داده ميشد.» او در ادامه تاکيد کرد: «من اين مجلس را انقلابي نميدانم و انتقادها را درست ميدانم.»
علاوه بر اين کيانوش جهانپور، سخنگوي سازمان غذا و دارو، هم به ماجرا ورود و تاکيد کرد نمايندگان مجلس گروههاي در معرض خطر هستند و به طور کلي توزيع واکسن آنفلوانزا براي مراکز بهداشتي صورت گرفته است.» کمي بعد و با بالا گرفتن جنجال بر سر توزيع واکسن آنفلوانزا براي نمايندگان، بهداري مجلس در بيانيهاي از بازگرداندن واکسنهاي آنفلوآنزا به شرکت توزيعکننده خبر داد.
واکنش محمدرضا شانهساز، رئيس سازمان غذا و دارو هم بعد از انتشار اين خبر قابل توجه بود. او با بيان اينکه از نوع برخورد با اين خبر متعجب شده، گفت: «نميدانم چرا اين موضوع تا اين حد بزرگ شد، سال قبل که اين بحثها و شايعات هم نبود سازمان غذا و دارو ۲۵۰۰ دوز به داروخانه درمانگاه مجلس واکسن آنفلوانزا تحويل داد.»
شانهساز در ادامه توزيع واکسن به نمايندگان مجلس را خارج از دستورالعملها ندانست و گفت: «درمانگاه مجلس متعلق به هشت هزار پرسنل و خانواده آنها در مجلس است که شامل هزار بازنشسته ميشود که با احتساب همسرانشان، ۲ هزار نفر جمعيت بالاي ۶۵ سال کشور هستند که بايد طبق دستورالعملها واکسن آنفلوانزا دريافت کنند. حدود ۳۰۰ بيمار صعبالعلاج و سرطاني نيز در بين پرسنل مجلس وجود دارد که اين بيماران نيز بايد طبق دستورالعملهاي بهداشتي واکسن بگيرند.»
در اين ميان واکنشهاي کاربران شبکههاي اجتماعي به اين اتفاق در نوع خود جالب توجه بود. اين اقدام مجلس اينبار صداي بسياري از کاربران طرفدار جناح اصولگرا را هم درآورد و در اين مورد خواستار پاسخگويي شوراي نگهبان هم بودند. هر کدام از اين کاربران با ادبيات منحصر به فرد خود، انقلابي بودن اين مجلس را ادعايي واهي دانستند.
محمود صادقي، نماينده اصلاحطلب دهمين دوره مجلس، در صفحه شخصي خود در شبکه اجتماعي توييتر درباره تقديم واکسن به نمايندگان در شرايط نايابي آن براي گروههاي پرخطر، نوشت: «اختصاص اولين محموله واکسن آنفلوانزا به مجلس فقط نشانگر توخالي بودن شعارهاي نمايندگان مجلس يازدهم نيست؛ بلکه نشانهاي از فاصله نهادينهشده حاکميت از مردم است. محموله قرصهاي فاويپيراوير را هم محرمانه از چين وارد و عمدهاش را صرف درمان مقامات و از ما بهتران کردند.»
اين توييت واکنش برخي نمايندگان اصولگرا را در پي داشت. سيدنظامالدين موسوي، در توييتي صادقي را مخاطب قرار داد و نوشت: «بنده به عمرم واکسن آنفلوانزا نزدهام. ظاهراً اين موارد در مجلس قبل روال بوده، لذا از آقاي محمود صادقي به عنوان صاحب تجربه خواهش ميکنم ليستي از واکسن و قرصهايي که در مجلس قبل مصرف ميکردهاند را اعلام کنند تا در مجلس جديد ممنوع شود.» علاوه بر او، احمد اميرآبادي فراهاني، عضو هياترئيسه مجلس هم به انتقاد صادقي اينگونه واکنش نشان داد: «شما که دوره قبل بودي ميداني مجلس ۸۰۰۰ کارمند و بازنشسته دارد، حدود ۲۰۰نفر صعبالعلاج و نيازمند واکسن، داروخانه مجلس مثل همه داروخانهها طبق روال هر سال درخواست داده و اين واکسن براي نمايندهها نيست، ضمناً مجلس واکسنها را برگردانده در حاليکه نمايندگان دوره قبل اکثراً استفاده ميکردند.»
رفتهرفته انتقادات از توزيع واکسن آنفلوانزا در مجلس از توييتر فراتر رفت و عباس آقازاده مسرور، رئيس مجمع عمومي سازمان نظام پزشکي، در نامهاي به معاون اول رئيسجمهوري از انبار کردن ۲۵ روزه واکسن آنفلوانزا در شرکتهاي پخش دارو خبر داد. او در نامه خود از اين اقدام وزارت بهداشت به عنوان زمانسوزي ياد کرد: «اين زمانسوزي به چه علت ايجاد شده؟ آيا برنامه و پروتکل کشوري نقش دارد؟ آيا وزارت بهداشت اختيار لازمه را در اين مورد هنوز کسب نکرده؟ آيا نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در اولويت نخست دريافت واکسن آنفلوانزا هستند؟ گروهبنديها و اولويتگذاريها بر چه مبنايي انجام شده است؟»
در اين ميان سکوت محمدباقر قاليباف، رئيس مجلس يازدهم قابل توجه بود. او پيش از اين هم درباره تحويل ۲۹۰ خودروي ۶۰۰ ميليوني به نمايندگان مجلس سکوت اختيار کرد. قاليباف که معمولا تندترين واکنشها را به دولتمردان داشت اين بار تنها در حاشيه افتتاح نمايشگاه دايمي توانمنديهاي راهبردي نيروي هوا و فضاي سپاه گفت: «مجلس يازدهم به حواشياي که براي آن ايجاد ميکنند توجهي ندارد و تمام تلاش خود را به کار ميگيرد تا در چارچوب وظايف خود با تکيه بر فرهنگ دفاع مقدس به ايمان به خداوند و باور به سنتهاي الهي مشکلات مردم را برطرف کند.»
اگرچه به گفته مسئولان در ايران تعداد واکسنهاي آنفلوانزا محدود است، اما به طور کلي مرکز کنترل و پيشگيري بيماري آمريکا پيشنهاد داده همه افراد بالاي ۶ ماه، بايد اين واکسن را تزريق کنند و فقط استثناهاي کمي براي عدم تزريق وجود دارد. زمان تزريق اين واکسن هر سال از اواسط شهريور تا اوايل آبان است و دو هفته طول ميکشد تا واکسن در بدن افراد آنتيبادي توليد کند.
طبق آخرين اخبار و به گفته نايبرئيس انجمن داروسازان استان تهران واکسن آنفلوانزا هفته آينده در داروخانهها توزيع ميشود. به گفته بهمن صبور، قرار است ۱۶ ميليون دوز واکسن آنفلوانزا در سه مرحله وارد کشور شود که توزيع آن در داروخانهها از فاز دوم آغاز ميشود.
علاوه بر اين رئيس مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت هم وعده داده که واکسن براي گروههاي پرخطر يعني کادرهاي بهداشتيدرماني خط مقدم، کليه خانمهاي باردار، مبتلايان به بيماريهاي خاص، ساکنان سراي سالمندان، جانبازان بالاي ۵۰ درصد و همچنين کليه جانبازان شيميايي، افراد پرخطر ساکن در زندانها، مبتلايان به HIV و بعضي بيماريهاي خاص ديگر، رايگان است.
به اين ليست گرمخانههاي شهرداري، معتادان متجاهر و مراکز بهزيستي و کارکنان مشاغل پرريسک را هم اضافه کنيد. حالا کمتر از ۲۰ روز براي تزريق اين واکسن فرصت باقي است و فارغ از دعواهاي سياسي و جناحي بايد منتظر ماند و ديد آيا وعده تامين ۱۶ ميليون دوز و واکسينه شدن رايگان گروههاي پرخطر محقق ميشود يا خير؟