نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
جامعه و حوادث

"ملکه ایران" سیاه بخت شد

منبع
ايسنا
بروزرسانی
"ملکه ایران" سیاه بخت شد

ايسنا/ کهگيلويه و بويراحمد "ملکه ايران" ۵۰۰۰ سال درخشيده اما حالا تنها در عرض چند سال سياه بخت شده و آنچه برايش مانده روسياهي خانواده اش است و خاکي سوخته که ديگر زادآور نيست.

روزگاري رشته‌کوه‌هاي زاگرس ميزبان وسيع ترين رويشگاه بلوط در ايران بوده و معيشت حدود يک و نيم ميليون نفر از ساکنانش را تامين کرده؛ از ارتزاق بيش از ۸۰ درصد عشاير کشور گرفته تا زندگي بيش از ۵۰ درصد دام کشور در آن، همه وابسته به حيات اين ملکه است.

 ۴۰ درصد آب کشور را تامين مي کند و تعيين کننده زندگي ۱۱ استان زاگرس نشين اما آنچه حالا در آستانه سال ۱۴۰۰ برايش مانده تلي خاک سوخته است و جزغاله شدن سنجاب هايش و از آن دردناک تر قرباني شدن دوستدارانش است که با دست خالي به جنگ قاتلانش آمده بودند.

تنها همين امسال بيش از ۱۶۰۰ هکتار از جنگل‌هاي بلوط استان کهگيلويه و بويراحمد سوخته است؛ آن هم تنها براي توليد يک مشت زغال چوب که بشود هيزم "جوجه با نوشابه" در کنار سايه سار درختان بلوط که حالا تنک شده اند و نفس شان گرفته شده است.

يا بسوزند به دليل اختلاف ساکنانش با منابع طبيعي براي تصاحب زورکي زمين و يا قطع بشوند براي قاچاق چوب؛ نتيجه اش تلخ است و سوزناک؛ از تغيير اقليم گرفته و خشکسالي گرفته تا از بين رفتن شوکه کننده حيات و مهاجرت مردمي که ديگر نان و آبي براي تامين معيشت ندارند.

تقريبا چند سال است که بهار و تابستان جنگل‌هاي حفاظت شده کوه خامي، ديل و خاييز و بويراحمد و دنا جهنم مي شود و هر بار داد همه ايران بلند مي شود تا بلکه با بالگرد، همت دوستداران، جان دادن هوادارانش و کمک منابع طبيعي، تازه بعد از ۱۰ روز که شکايت از کمبود تجهيزات، بروکراسي اداري و ناهماهنگي دستگاه‌هاي مسئول، نبود پايگاه اطفاي حريق و سخت گذر بودن منطقه کردند، خاموشي موقتي آتش را اعلام رسمي کنند و بعد چند روز دوباره آتش از جاي ديگري زبانه مي کشد.

اختلافات محلي، زمين خواري و نارضايتي از منابع طبيعي از عوامل مهم آتش سوزي جنگل‌هاي زاگرس

علتش است معلوم و مشخص تا آنجا که گاه دستگير مي کنند عواملش را؛ عضو هيات مديره انجمن نهضت سبز زاگرس نيز تاييد مي کند که ۹۵ درصد آتش سوزي جنگل‌ها و مراتع استان کهگيلويه و بويراحمد، انساني و بصورت عمدي يا سهوي بوده است؛ برخي به علت سهل انگاري در آتش زدن پسماند مزارع، جنگل‌ها و مراتع را مي سوزانند اما تعداد آتش سوزي‌هاي عمدي بيشتر است. علاوه بر آنکه معمولا آتش سوزي در مناطقي رخ مي دهد دسترسي به آن سخت است.

اميد سجاديان از زياد بودن و گستردگي آتش سوزي جنگل‌ها در استان کهگيلويه و بويراحمد گفته و تصريح کرده حتي چند مورد خسارت آتش سوزي زياد بوده و مهار آنها به طول انجاميده است.

او مهمترين علت بيشتر آتش سوزي جنگل‌هاي اين استان را که ۷۰ درصد آن عمدي بوده، به علت هاي مختلف از جمله اختلافات محلي، زمين خواري و نارضايتي از منابع طبيعي دانسته است و خاطرنشان کرده، مسئولان امر بايد به کشاورزاني که پسماند مزارع خود را آتش مي زنند آموزش بدهند و يا با برخورد قانوني بازدارنده جلوي اين کار را بگيرند، معارضات محلي و عرفي را رفع کنند، اقدامات پيشگيرانه انجام دهند، آتش بر ايجاد کنند، جامعه محلي آموزش داده شوند و محيط باني و قرق باني ايجاد کنند.

اين فعال زيست محيطي خاطرنشان کرد: نيروهاي تخصصي مي توانند در مهار و خاموش کردن آتش سوزي‌ها کمک کنند و بايد نيروهاي محلي و مردمي آموزش ببيند و مجهز شوند تا در موقع آتش سوزي به موقع جهت مهار آتش اقدام شود. سازمان‌هاي متولي بايد از زماني که فصل آتش سوزي‌ها تمام مي شود برنامه ريزي و پهنه بندي کنند تا در سال آينده با مشکلات کمتري مواجه شوند.

سطح سوخته جنگل‌هاي کهگيلويه و بويراحمد حتي يک دهم سطح آتش سوزي اعلام شده نيست

سجاديان آمار اعلام شده از خسارات وارده ناشي از آتش سوزي جنگل‌ها را واقعي نمي داند و معتقد است، سطح سوخته جنگل‌ها و مراتع استان حتي يک دهم ميزان خسارت وارده نيست، بايد اطلاعات و علت دقيق آتش سوزي‌ جنگل‌ها مشخص شود تا بتوانيم برنامه ريزي دقيق تري جهت مقابله و پيشگيري از آتش سوزي داشته باشيم.

عضو هيات مديره انجمن نهضت سبز زاگرس عنوان کرد: آتش سوزي جنگل‌هاي استان کهگيلويه و بويراحمد زياد شده است اما هنوز يک پايگاه اطفاي حريق در استان نداريم. بعد از چندين سال از مصوب شدن پايگاه اطفاي حريق منابع طبيعي در منطقه "فيروزآباد" بويراحمد همچنان اين پايگاه بلاتکليف مانده است.

سجاديان تاکيد کرد: بيشتر آتش سوزي جنگل‌هاي استان کهگيلويه و بويراحمد در مناطق سخت گذر و کوهستاني و صخره اي است که تا رسيدن نيروها به صورت پياده خسارات چند برابر مي شود اما در صورتي که بالگرد و تجهيزات کافي وجود داشته باشد به موقع و در سريعترين زمان ممکن آتش سوزي مهار و کنترل مي شوند.

امسال ۱۶۵۸هکتار جنگل و مرتع در کهگيلويه و بويراحمد دچار خسارت شده اند

 "غلام‌حسين حکمتيان اصل"، مديرکل منابع طبيعي استان کهگيلويه و بويراحمد نيز به آمار آتش سوزي‌ها در استان اشاره کرده و گفته، از ابتداي سال‌جاري تاکنون ۷۰ فقره آتش سوزي بالاي يک هکتار در جنگل‌ها و مراتع استان رخ داده که در پي اين تعداد آتش سوزي ۱۶۵۸ هکتار جنگل و مرتع دچار خسارت شده اند.

او هم مثل ساير کارشناسان بر عامل انساني بيشتر علت آتش سوزي‌ها تاکيد کرده و تصريح کرده، معتادان، سهل انگاري در روشن کردن آتش از سوي گردشگران و کشاورزان، شکارچيان غيرمجاز و افرادي که اقدام به چيدن گياه‌ و ميوه کوهي مي کنند از ديگر عوامل آتش سوزي جنگل‌هاي اين استان هستند.

حکمتيان اصل، بيش از پيش از دستگاه‌هاي مختلف و دهياران روستاها در زمينه خاموش کردن آتش سوزي جنگل‌ها کمک خواسته و معتقد است آموزش و ترويج به مردم و جوامع محلي جهت حفاظت ار جنگل‌ها و اطلاع رساني و آگاهي بخشي از طريق رسانه ها مي تواند در کاهش آتش سوزي جنگل‌ها نقش مهمي ايفا کند.

مديرکل منابع طبيعي استان کهگيلويه و بويراحمد همچنين از برنامه شان براي احيا جنگل‌ها و مراتع خسارت ديده از آتش سوزي‌ها در استان گفته و يکي از اين کارها را قرق و بذر پاشي مناطق دانسته است.

کمبود نيروي قرقبان، امکانات، تجهيزات و نبود اعتبارات کافي  از موانع خاموش کردن آتش سوزي جنگل‌ها

حکمتيان اصل از کمبود نيروي قرقبان، امکانات، تجهيزات و نبود اعتبارات کافي  براي خاموش کردن اتش سوزي جنگل‌ها و مراتع استان گفت و البته تصريح کرد: مکاتبات و پيگيري‌هاي براي رفع اين کمبودها و مشکلات انجام شده اما تاکنون عملي نشده است.

او همچنين از نياز شديد استان به بالگرد با توجه به کوهستاني بودن و صعب العبور بودن مناطق درگير با آتش سوزي در استان گفت و تاکيد کرد: مناطقي که دچار آتش سوزي مي شوند سخت گذر و کوهستاني هستند و براي کنترل و مهار به موقع و بهتر آتش سوزي جنگل‌ها نياز به بالگرد و پايگاه اطفاي حريق است.

وي ادامه داد: يک پايگاه اطفاي حريق براي مواقع آتش سوزي در جنگل‌ها در منطقه "فيروزآباد" شهرستان بويراحمد ساخته شده اما هم اکنون فاقد امکانات است و نياز به تجهيزات و امکانات دارد. براي تجهيز پايگاه اطفاي حريق فيروزآباد بيش از يک ميليارد و ۵۰۰ ميليون تومان اعتبار نياز است و البته علاوه بر اين، بايد بالگرد در اين پايگاه مستقر شود.همچنين براي اطفاي حريق در جنگل‌هاي شهرستان‌هاي گرمسيري استان نيز نياز به احداث و ساخت يک پايگاه در منطقه گرمسيري استان است.

 

 

گرچه زاگرس با خودخواهي، طمع و بي مسئوليتي به آنهايي که آب و نانشان را مي دهد، مي سوزد اما تنها نيست و بالاتر از همه کم و کاستي ها در محافظت از جنگل‌هاي استان کهگيلويه و بويراحمد، هستند البرزهايي که تا پاي جانشان براي حفظ اين آب و خاک و جنگل جنگيدند و بهشت سبز را هديه گرفتند؛ "البرز زارعي کوهسرک" ۲۹ ساله در جريان مهار و اطفاي آتش سوزي‌ جنگل‌هاي ارتفاعات منطقه "ديل" در شهرستان گچساران دچار سوختگي شديد شد و عصر روز جمعه ۳۰ خردادماه، جان باخت.

او به عنوان نيروي داوطلب براي مهار آتش‌سوزي رفته بود که در هنگام خاموش کردن آتش دچار سوختگي شديد شد و نه تنها او بلکه تعداد زيادي از نيروهايي که در مهار و خاموش کردن آتش سوزي جنگل‌هاي استان کهگيلويه و بويراحمد بصورت داوطلبانه کمک کردند، مصدوم شدند.

انتهاي پيام

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar