نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
جامعه و حوادث

زنگ آغاز محدودیت‌های کرونایی به صدا درآمد

منبع
فارس
بروزرسانی
زنگ آغاز محدودیت‌های کرونایی به صدا درآمد

فارس/ اين روزها همچنان کرونا مي‌تازد و آمار مبتلايان و مرگ و مير روز به روز در حال افزايش است؛ زنگ آغاز محدوديت‌هاي کرونايي از امروز به صدا درآمد. تردد به شهرهاي نارنجي ۵۰۰ هزار تومان و شهرهاي قرمز يک ميليون تومان جريمه در هر ۲۴ ساعت دارد.

 ناگفته نماند که در روزهاي اول ورود کرونا به کشور، رعايت قرنطينه به ويژه توسط افراد مُسن، کودکان و بيماران بيشتر رعايت مي‌شد و کم‌کم به دلايل مختلف، اين موضوع رنگ باخت. حتي به رغم تأکيدات مبني بر اينکه از سفر رفتن پرهيز شود اما هنوز در ايام تعطيلات، جاده‌ها شلوع مي‌شود؛ در هرحال اين اتفاقات موجب شده است که ستاد ملي مديريت بيماري کرونا به فکر چاره باشد. در کنار پيگيري محققان کشور براي پيدا کردن راه درمان و توليد واکسن، اما پيشگيري با رعايت دستورالعمل‌ها همچنان در صدر توصيه‌هاست.

بر همين اساس، ستاد ملي مديريت بيماري کرونا اعلام کرد که محدوديت‌هايي کرونايي را از اول آذر اجرا مي‌کند؛ رئيس جمهور 24 آبان در جلسه ستاد ملي مبارزه با کرونا گفت: « اگر تردد و تجمع کم شود بسياري از مسائل ما حل خواهد شد. در بسياري از شهرها افزايش ابتلاها به خاطر تجمع غيرضرور و غيرقانوني است. يک تيم فوتبال پيروز شده، دليلي بر تجمع نيست.. دو هفته بعد از هر حادثه تعداد مراجعه به بيمارستان ها زياد شده و بعد از سه، چهار هفته مراجعه به آرامستان بيشتر مي‌شود».

وي ادامه داد: «براي جداسازي و قرنطينه بايد فرد در جايي برود قرنطينه شود و مراقبت کنيم. ناچاريم محدوديت‌ها را افزايش دهيم. ما راهي جز مراقبت از خود و خانواده و دوستان نزديک خود نداريم؛ اين محدوديت‌ها در تعطيلات برخي مشاغل و آموزش و جريمه ظهور و بروز پيدا مي‌کند.متخصصين ما هم در کشور و وزارت بهداشت درمان هم مي‌گويند که سرعت انتقال ويروس نسبت به اسفند سال گذشته و فروردين امسال ۹ برابر شده است». 

اما اين محدوديت‌ها که قرار است از امروز اجرا شود، چيست؟ و قرار است چگونه اعمال شود؟ عليرضا رئيسي سخنگوي ستاد مبارزه با کرونا 26 آبان در پايان نشست مشترک ويدئو کنفرانس قرارگاه عملياتي مبارزه با کرونا با فرمانداران، بخشداران و روساي شبکه هاي بهداشت و درمان شهرستان هاي سراسر کشور، در محل وزارت کشور گفت: آخرين آماري که در ارتباط با شهرهاي قرمز داريم تعداد ۱۲۴ شهر در کشور، وضعيت قرمز، حدودا ۱۵۰ شهر نارنجي و ۹۸ شهر هم وضعيت زرد دارند. اين طرح قطعاً از روز شنبه اجرا خواهد شد و قريب به ۲۵ مرکز استان نيز در سطح هشدار سه يعني قرمز قرار گرفته‌اند.

1- منع تردد درون شهري از ساعت ۹ شب تا ۴ صبح در شهرهاي قرمز:
مسؤولان وزارت بهداشت معتقدند که يک دليل عمده انتقال ويروس کرونا، تجمع‌هاي خانگي است. تجمع‌هايي که بعد از فراغت از کار در شب‌ها صورت مي‌گيرد.

ايرج حريرچي معاون کل وزير بهداشت با تاکيد بر پرهيز از تجمع‌هاي خانگي، خاطرنشان کرد: تجمع‌هاي خانگي 51 درصد عامل انتقال ويروس بوده‌اند و به اين خاطر از ساعت ۹ شب محدوديت تردد در نظر گرفته شده است.

2- نحوه ارائه خدمات در مناطق «قرمز»، «نارنجي» و «زرد» 
خدمات ضروري: به آن دسته از خدمات دستگاه‌هاي اجرايي اطلاق مي‌شود که مستقيماٌ در زندگي روزمره شهروندان و با انجام فعاليت‌ها يا ارائه دخمات دستگاه‌هاي اجرايي ديگر تأثيرگذار بوده و ارائه آنها قابل تعطيل نيست. از قبيل خدمات مرتبط با مشاغل گروه يک در بخش دولتي، خدمات آب، برق، گاز، خدمات درماني و سلامت، تأمين کالاهاي ضروري، امور بانکي، خدمات پستي، خدمات ارتباطي، حمل و نقل عمومي، خدمات شهري، نظارت بر بازار و نظاير آنها.

خدمات عادي: به آن دسته از خدمات دستگاه‌هاي اجرايي اطلاق مي‌شود که عدم ارائه موقت آنها تأثير جدي در زندگي عموم شهروندان نداشته و مي‌توان ارائه آنها را به زمان ديگري در آينده نزديک موکول کرد.

شرايط هشدار: يکي از وضعيت‌هاي«زرد»، «نارنجي» و «قرمز» از نظر ميزان فراگيري و شيوع ويروس کوويد 19 است که بر اساس ضوابط مصوب ستاد ملي مديريت کرونا و به صورت هفتگي توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي براي هر يک از شهرها اعلام مي‌شود.

وضعيت زرد: کارکنان ادارات ارائه دهنده خدمات ضروري و دستگاه‌هاي مرتبط با مأموريت اساسي و مديريت شهري با 100 درصد ظرفيت در محل کار حاضر خواهند بود. در ساير ادارات شهر، ارائه خدمات با حضور دوسوم کارکنان انجام خواهد شد.

وضعيت نارنجي: ادارات ارائه دهنده خدمات ضروري و دستگاه‌هاي مرتبط با مأموريت‌هاي اساسي و مديريت شهري مي‌توانند با تشخيص بالاترين مقام مسؤول(در سطح ملي يا استان) نسبت به کاهش حضور تا يک‌سوم کارکنان خود اقدام کنند. در ساير ادارات شهر ارائه خدمات با حضور 50 درصد کارکنان انجام خواهد شد.

وضعيت قرمز: دستگاه هاي ارائه دهنده خدمات ضروري و دستگاه هاي مرتبط با مأموريت هاي اساسي و مديريت شهري مي‌توانند با تشخيص بالاترين مقام مسؤول(در سطح ملي يا استان) نسبت به کاهش حضور تا 50 درصد کارکنان خود اقدام کنند. مشروطبر آنکه خللي در ارائه خدمات ضروري به وجود نيايد. در ساير ادارات شهر، ارائه خدمات با حضور حداکثر يک سوم کارکنان انجام خواهد شد.

 اما بر اساس جدول، در شهرهاي زرد مشاغل گروه ۴ ممنوع هستند؛ در شهرهاي نارنجي گروه‌هاي ۳ و ۴ ممنوع هستند؛ در شهرهاي قرمز گروه هاي ۴،۳،۲ ممنوع هستند. 


آيا مدارس، آموزشگاه‌ها و دانشگاه‌ها باز است؟
در مناطق قرمز، تمام مراکز آموزشي(آموزشگاه‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها و ...) به طور کامل تعطيل و صرفا کارکناني که براي حفاظت فيزيکي و حفاظت تأسيسات سامانه‎هاي الکترونيکي ضروري باشند، حضور خواهند يافت.

 آيا مأموريت‌هاي اداري انجام مي‌شود؟ 
در تمام وضعيت هاي سه گانه شرايط هشدار، مأموريت هاي اداري غيرضرور لغو مي شود و دستگاه هاي اجرايي موظفند از اعزام کارکنان خود به مأموريت هاي اداري غيرضرور خودداري کنند. مأموريت هاي ضروري و اجتناب ناپذير در وضعيت هاي زرد، نارنجي و قرمز با تأييد بالاترين مقام مجاز در سطح استان و مأموريت هاي ضروري در سطح ملي صرفا با تأييد مقام مجاز در سطح ملي قابل انجام است.

 وضعيت جلسات اداري چگونه خواهد بود؟
برگزاري جلسات اداري با رعايت پروتکل‎‌ها و الزامات ابلاغي از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي از جمله شرايط محل جلسه و فضاي مورد نياز براي هر يک از شرکت کنندگان و با رعايت محدوديت هاي قابل انجام است:

- تعداد شرکت کنندگان جلسات در وضعيت زرد حداکثر 30 نفر

- تعداد شرکت کنندگان جلسات در وضعيت نارنجي حداکثر 20 نفر

- تعداد شرکت کنندگان جلسات در وضعيت قرمز حداکثر 15 نفر

آيا در همه مناطق بايد ماسک زد؟

استفاده از ماسک در اماکن عمومي و پرتردد در همه شهرها در همه وضعيت‌ها الزامي است و متخلفان برابر مصوبات ستاد ملي جريمه خواهند شد.

 آيا از ساعت 21 تا 4 صبح مي توان از آژانس و تاکسي‌هاي اينترنتي استفاده کرد؟

 فعاليت تاکسي‌هاي اينترنتي، تاکسي‌ها، آژانس‌ها و… ايرادي ندارد و جريمه اي براي اين افراد صادر نمي‌شود.

وضعيت تردد خودروها در مناطق مختلف چگونه است؟
ورود خودروها در جاده‌هاي شهرهاي قرمز يک‌ميليون تومان و شهرهاي زرد و نارنجي تا ۵۰۰ هزار تومان جريمه دارد؛ البته در اين طرح، تهران و کرج يکي ديده شده‌اند. ورود افراد غيربومي به شهرهاي نارنجي و قرمز ممنوع است. به اين ترتيب افرادي که ساکن شهر نارنجي يا قرمز نيستند نمي‌توانند به اين شهرها وارد شوند. از سوي ديگر کساني که ساکن شهرهاي قرمز و نارنجي هستند اجازه ورود به ساير شهرها را هم ندارند.

يعني مي‌توانند از شهر خود خارج شوند اما اجازه ورود به ساير شهرها را ندارند و اين تدبير با اين هدف در نظر گرفته شده که بعضاً برخي افراد مشاغل توليدي در اطراف شهرها دارند. به اين ترتيب اين افراد مي‌توانند براي حاضر شدن در محل کار خود از شهر خارج شوند اما قطعا افراد به قصد سفر نمي‌توانند از شهرهاي نارنجي و قرمز خارج شوند.

طرح رديابي بيماران کرونايي به چه شکلي است؟
با استفاده از ظرفيت نيروهاي داوطلب مانند کادر درمان، پزشکان، پرستاران و دانشجويان جهت حضور و مشارکت حداکثري در اين طرح انجام مي شود. سازماندهي کميته‌هاي عملياتي و تيم‌هاي اجرايي بر اساس سه محور اصلي مراقبت، حمايت و نظارت در دستور کار بخش‌هاي مختلف قرار دارد.

با انجام تست‌هاي گسترده، هدفمند و هوشمند در مناطق تعيين شده، شناسايي همه افراد در تماس نزديک با فرد مبتلا، جداسازي و رهگيري بيماران، تقويت فرآيند درمان و کاهش حداکثري موارد بستري در اين طرح مورد توجه است. اين طرح برمبناي بيماريابي زودرس، غربالگري و ايزولاسيون و قرنطينه سازي مناسب اجرا خواهد شد.

 چرا برخي مشاغل باز و برخي بسته است و ابهاماتي وجود دارد؟
مشاغلي مانند فروشگاه‌هاي انواع مصالح ساختماني و آهن‌آلات، کارگاه‌هاي صنعتي مانند جوشکاري و تراشکاري و مشابه آن، خشکشويي‌ها و چاپخانه‌ها جزو مشاغل گروه يک محسوب شده و فعال خواهند بود. علت قرارگيري چاپخانه‌ها نيز به علت فعاليت روزنامه‌ها و رسانه‌هاي مکتوب است. به عبارت ديگر هر آنچه جنبه تعميراتي داشته باشد، ضروري است باز باشد.

شاخص تعيين وضعيت شهرها به چه شکلي است؟
 شاخص تعيين وضعيت شهرها در اين طرح متمرکز بر تعداد بستري با تست PCR مثبت روزانه است در سه دسته ذيل است:

شهرهاي زرد: بستري با تست PCR مثبت روزانه 4 نفر به‌ازاي هر صدهزار نفر
شهرهاي نارنجي: بستري با تست PCR مثبت روزانه 6 نفر به‌ازاي هر صدهزار نفر
شهرهاي قرمز: بستري با تست PCR مثبت روزانه 10 نفر به‌ازاي هر صدهزار نفر

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar