خبر ناامیدکننده از واکسن کرونای مدرنا

ايرنا/ رئيس شرکت مدرنا اعلام کرد از آنجا که ثابت نشده واکسن توليد شده توسط اين شرکت مانع شيوع ويروس مرگبار کرونا ميشود، ممکن است تزريق واکسن نيز نتواند زندگي را به روال سابق بازگرداند.
پزشک ارشد مدرنا، تحقيقات نشان ميدهد واکسن توليد شده توسط اين شرکت مانع ابتلاي افراد به بيماري کوويد ۱۹ ميشود؛ اما هيچ سند محکمي دال بر اين که واکسن مانع انتقال ويروس از شخصي که واکسن را دريافت کرده به افراد ديگر ميشود، وجود ندارد.
با وجود اين که وي شخصا معتقد است اين واکسن ميتواند موجب کاهش نرخ انتقال ويروس شود، به گفته او «بايد در تفسير نتايج دقت کنيم و در زمان توزيع اين واکسن توجه داشته باشيم که مدارک کافي مبني بر کاهش ميزان انتقال ويروس در اثر واکسيناسيون وجود ندارد. در نتيجه نبايد رفتارهاي پيشگيرانه فعلي را صرفا به دليل واکسيناسيون تغيير دهيم.»
اين اظهارات ديدگاهي را تاييد ميکند که بر مبناي آن براي پايان يافتن پاندمي در اثر واکسيناسيون لازم است مدت زماني سپري شود.
شرکت مدرنا هفته گذشته اعلام کرد کارآيي واکسن توليد شده توسط متخصصان اين شرکت در فاز سوم آزمايشات باليني، نزديک به ۹۵ درصد بوده است. شرکتهاي فايزر و استرازنکا نيز اعلام کردند واکسنهاي آنها در مقابله با کوويد ۱۹ کارآيي بسيار بالايي دارد.
شرکت فايزر روز جمعه گذشته از سازمان غذا و داروي آمريکا درخواست کرد واکسن توليد شده توسط اين شرکت را براي استفاده اضطراري تاييد کند و انتظار ميرود مدرنا نيز در هفته آينده درخواست مشابهي را به سازمان غذا و دارو ارائه کند. در هر حال تمام اين شرکتها پس از دريافت تاييديه بايد با چالشهاي موجود در زمينه حمل و توزيع واکسن در سراسر جهان مواجه شوند.
با وجود اين که مقامات آمريکايي اعلام کردند قرار است تا پايان سال جاري ميلادي چندين ميليون واحد از واکسن کوويد ۱۹ را تامين کنند، انتظار ميرود توزيع وسيع واکسن تا ابتداي بهار سال آينده به طول انجامد.
پيشگامان توليد واکسن کوويد۱۹ تاکنون عملکردي بسيار بهتر از آنچه تصور ميشد، داشتهاند. هفته گذشته، دو شرکت فايزر و بايونتک ميزان کارآيي واکسن مشترک خود را ۹۵ درصد اعلام کردند. شرکت مدرنا نيز اعلام کرد واکسني با کارآيي ۹۴.۵ درصد توليد کرده است. اين ميزان براي واکسن اسپوتنيک که در روسيه توليد شده، بيش از ۹۰ درصد اعلام شده است.
امروز نيز شرکت سينوفارم، يکي بزرگترين شرکتهاي داروسازي چين اعلام کرد به دنبال اخذ مجوزهاي قانوني از مقامات دولتي اين کشور براي عرضه واکسن کوويد۱۹ ساخت اين شرکت به بازار است.
يونيسف روز دوشنبه اعلام کرد؛ به محض اينکه واکسن جديد کوويد در دسترس قرار گيرد، اين سازمان با همکاري بيش از ۳۵۰ شرکت و سازمان مختلف فعال در حوزه حمل و نقل هوايي، زميني، کشتيراني و ارايه کنندگان خدمات بسته بندي و لجستيک در سراسر جهان، عمليات توزيع واکسن در بيش از ۹۲ کشور را هدايت خواهد کرد.
قرار است در طول هفته جاري، يونيسف به بررسي ظرفيتهاي موجود و شناسايي نقاط قوت و ضعف سيستم حمل و نقل بينالمللي و همچنين نيازمنديهاي آن در آينده نزديک، بپردازد.
يونيسف عمليات تامين واکسن از توليدکنندگاني که با COVAX قرارداد دارند و توزيع آن در بيش از ۹۲ کشور فقير يا داراي درآمد متوسط برعهده گرفته است.
کوواکس (COVAX) يا تسهيلات دسترسي جهاني به واکسن (Vaccine Global Access Facility) ابتکاري براي سرعت بخشيدن به توسعه، توليد و دسترسي عادلانه کشورهاي جهان به واکسن از طريق تسهيل مراحل آزمايش، درمان و توليد واکسن کوويد ۱۹ است.
اميدواريهاي فراواني وجود دارد که استفاده از واکسن بيماري کرونا تا پايان سال ميلادي جاري آغاز شود. به همين منظور سازمان جهاني بهداشت برنامهريزي کرده است تا با راه اندازي و تشويق پروژه کوواکس تا پايان سال ۲۰۲۱ ميلادي ۲ ميليارد دوز واکسن کرونا را در کشورهاي عضو که بيشتر آنها از کشورهاي درحال توسعه و فقير هستند، توزيع کند.
بيش از ۱۸۰ کشور به «کوواکس» يا برنامه جهاني تامين واکسن کوويد ۱۹ براي همه کشورها پيوسته اند تا از طريق يک ساختار جمعي و مشترک با آپارتايد و احتکار واکسن از سوي برخي کشورها مقابله کنند.
کوواکس برنامهاي با مديريت مشترک گروه واکسن GAVI، سازمان جهاني بهداشت و ائتلاف ابتکارات آمادگي براي همهگيري (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) است که هدف خود را جلوگيري از احتکار واکسن احتمالي کوويد ۱۹ از سوي دولتها عنوان ميکند تا استفاده از آن براي افراد هدف در همه کشورها به صورت عادلانه صورت گيرد.
به عبارت ديگر سازمان جهاني بهداشت تلاش دارد تا اولويت عرضه واکسيناسيون در همه کشورها براي افراد خاص و هدف در دستور کار قرار گيرد؛ نه اينکه همه افراد در يک کشور خاص از واکسن بهرهمند شوند و در ديگر کشورها واکسن در دسترسي نباشد.