زایمانهای جاهلانه در تاریخهای لاکچری

رويداد 24/ اصرار والدين بر تولد نوزاد در تاريخهاي رند پديدهاي است که طي چند سال اخير رواج يافته است. زايمان در تاريخ رند و لاکچري که نه تنها تاثيري در زندگي و آينده کودک ندارد که حتي ميتواند سلامت او را نيز به خطر اندازد، خطراتي که در شرايط پاندمي کرونا بيشتر هم شده است.
سال گذشته بود که در شوخيهاي فضاي مجازي مساله تولد نوزادان در تاريخ ۹/۹/۹۹ مطرح شد و کارشناسان درباره عواقب اين مساله هشدار دادند. البته که پيشتر از آن هم تب تند زوجها براي تولد نوزادشان در تاريخ ۸/۸/۸۸ نيز خبر ساز شده بود.
حالا چند روزي بيشتر به تاريخ ۹/۹/۹۹ بيشتر نمانده است و آنطور که معلوم است تعداد والديني که ميخواهند به هر قيمت که شده فرزندشان در اين تاريخ رند متولد شود، چشمگير است. برخي از والدين پا را فراتر گذاشته به دنبال آن هستند که فرزندشان در ساعت ۹:۰۹ دقيقه روز مذکور متولد شود. اين درحالي است که به گفته مسئولان وزارت بهداشت تعداد اين نوع زايمانها در سال گذشته عدد بزرگي نبوده است.
قاعدتا تنها راهکار براي رسيدن به اين خواسته عجيب تولد زودرس يا ديرهنگام جنين با عمل سزارين و رشد جنين در دستگاه است. اتفاقي که ميتواند سلامت جنين ومادر را بهويژه در اين شرايط کرونايي بيش از پيش به خطراندازند. اين در حالي است که برخي خانوادهها حاضرند براي تولد نوزاد در چنين تاريخي مبالغ هنگفتي را نيز بپردازند.
اگر چه در خبرها کنار نام اين تولدها و تاريخها کلمه لاکچري به چشم ميخورد، اما حقيقت آن است که اين واژه که ميتواند باعث تشويق خانوادهها به انجام اين عمل شود، به اشتباه براي چنين تولدهايي انتخاب شده است. لاکچري شدن با تاريخ تولد توهمي است که برخي از والدين را در گرداب زايمانهاي نارس مياندازد و ممکن است عواقب جبران ناپذيري را براي مادر و فرزند به دنبال داشته باشد. به همين خاطر شايد بهتر بود اين نوع تولدها به دليل آسيبزا بودن آن، تولدهاي جاهلانه نام ميگرفت.
به گزارش رويداد۲۴ خطرات اين نوع زايمانها انقدر زياد است که روز سهشنبه ۴ آذر معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي در ابلاغي به معاونين درمان دانشگاههاي علوم پزشکي سراسر کشور با اشاره به افزايش انجام تولدهاي تقويمي به روش سزارين در طي چند سال گذشته، اين موضوع را برخلاف برنامهها و سياستهاي اجرايي وزارت بهداشت در حوزه ترويج زايمان طبيعي و کاهش سزارينهاي الکتيو دانسته و تاکيد کرد: دستکاري و يا تولد زودهنگام يا ديرتر از زمان اصلي، ضمن تحميل هزينه اضافي به خانوادهها و سيستم درمان، باعث ايجاد عوارض جسماني و به خطر افتادن سلامت مادر و نوزاد ميشود.
قاسم جان بابايي در اين ابلاغيه خواستار بررسي عملکرد بيمارستانها و پزشکان در سزارينهاي تقويمي ۹/۹/۹۹ شده و تصريح کرده است: با بيمارستانها و پزشکان داراي سابقه آمار بالاي سزارين مديريت نشده، برخورد خواهد شد.
نسرين چنگيزي، رئيس اداره سلامت مادران و جراح زنان، زايمان و نازايي نيز با حضور در برنامهاي تلويزيوني در خصوص پيامدهاي سزارينهاي تقويمي در دوران کرونا هشدار داده و گفته بود: اين نوع زايمان با چندين پيامد همراه است. يعني ممکن است کوويد ۱۹ در اين افراد شعلهور شده و در عين حال باعث آسيبهايي به جنين ميشود. عوارض خاص کوويد ۱۹ اين است که ممکن است باعث نياز به دستگاههاي تنفسي شده و مرگ مادر و عوارض براي نوزاد را به دنبال داشته باشد.
چنگيزي افزوده بود: در صورت بروز عارضه براي مادر يا نوزاد در چنين مواردي وزارت بهداشت مدعي بوده و در پايان آذر با پزشک، مادر و... از طريق مراجع قضايي برخوردار ميشود.
بحرانآٰفرين بودن تولد خارج از موعد نوزادان در شرايط کرونايي
دکتر صفيه عشوري مقدم، متخصص زنان و زايمان درباره تبعات اين نوع زايمانها ميگويد: اگر جنين در زماني پيش از زمان تعيين شده براي آن، به دنيا بيايد در معرض خطرات و آسيبهايي قرار ميگيرد. اما اين تنها بعد منفي چنين تولدهايي نيست و تبعات بيمارستاني ماجرا بهويژه در شرايط کرونايي نيز هم نگاهي مجزا را ميطلبد.
وي توضيح ميدهد: بيمارستانها حتي در پيشرفتهترين کشورها امکانات محدودي دارند. به عنوان مثال تعدادي مشخص اتاق عمل داشته و متناسب با آن تخت دارند، اين مقدار خون رزرو دارند يعني خون در بانک خونشان ذخيره شده است. تعداد مشخصي هم پرسنل دارند.
اين متخصص زنان و زايمان ادامه ميدهد: از طرف ديگر بيماراني که به بيمارستانها مراجعه ميکنند مشکلات مختلفي دارند و همه براي زايمان به اين مراکز مراجعه نميکنند و جراحيهاي ديگري مانند قلب، مغز، جراحي بيماران تصادفي و... همه در همين اتاقهاي عمل انجام ميشود. حال وقتي در يک روز خاص به تعداد بيش از حد طبيعي با عمل سزارين در بيمارستانها مواجه شويم چه اتفاقي رخ ميدهد؟
وي عنوان ميکند: ما در حال حاضر با دشمني بزرگ مانند کرونا هم مواجه هستيم، در اين شرايط اگر بخواهيم همه امکانات بيمارستان را به زايمان و عمل سزارين اختصاص دهيم تکليف ساير بيماران چه ميشود؟
عشوري مقدم خاطرنشان ميکند: عملهاي زايمان بسيار پرخطر بوده و نياز به خون و اقدامات خاص دارد. کافي است که تنها يکي از زنان نياز به مراقبتهاي ويژه پيدا کند، خونريزي داشته باشد يا دچار اينرسي (جمع نشدن رحم) شود. آيا امکانات محدود بيمارستان در اين شرايط شلوغ و بحراني اين مراکز ميتواند به چنين بيماري کمک کند و توان پاسخگويي به اين بار سنگين و ناگهاني مراجع زايمان در يک روز خاص را دارد قطعا پاسخ خير است. نگراني ما اين است که اگر يک روز ظرفيت بيمارستان با يک بار بيش از حد معمول پر شود خدماتي نميتوان به مراجعان ارائه کرد.
وي با اشاره به اينکه در چنين شرايطي نه بانک خون ميتواند پاسخگوي نيازها باشد و نه پرسنل بيمارستان توان ارائه خدمت مناسب را دارند، عنوان ميکند: اگر چه درحال حاضر مردم همراهي کردهاند و هفته گذشته بخشي از کمبود خون برطرف شده است، اما هنوز به خون نياز هست چرا که ويروس کرونا تمام امکانات و توان کارکنان بيمارستان را ميبلعد. به همين دليل هم در اين شرايط بحراني دامن زدن به مشکلات براي تولد در تاريخي خاص باعث آسيب به بيماران ميشود.