نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
جامعه و حوادث

سایه شوم پسماندهای پزشکی بر سر پاکبان‌ها

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
سایه شوم پسماندهای پزشکی بر سر پاکبان‌ها

باشگاه خبرنگاران/ يکي از پاکبان‌هاي حوزه جمع‌آوري پسماندهاي پزشکي در چند روز گذشته به خاطر ابتلا به کرونا شهيد شد.

 از زمان ورود ويروس کرونا به کشورمان، رعايت مسائل بهداشتي بيشتر مورد توجه قرار گرفت.

از همان ابتدا حساسيت‌ها براي رعايت بهداشت در ميان گروه‌هاي پر خطر مانند کارکنان بيمارستان‌ها و افرادي که اقدام به جمع آوري زباله از سطح شهر مي‌کنند بالا بود.

پاکبانان و نيروي‌هايي که اقدام به جمع آوري زباله مي‌کنند، بيشتر از قبل ملزم به استفاده از ماسک و دستکش و ضدعفوني ابزار کار خود شدند. با اين حال هيچ‌کدام از اين ادوات پيشگيري، تضميني براي عدم ابتلاي آن‌ها به کرونا نيست. به‌ويژه اينکه برخي مسئولين جمع آوري زباله در سطح شهر تهران ماموريتشان به طور مشخص جمع آوري زباله‌هاي بيمارستاني است. اين دسته از افراد بيشتر از ساير گروه‌هاي مسئول نظافت شهر در معرض ابتلا به کرونا هستند.

در روزهاي گذشته يک جوان ۳۷ ساله که مسئوليت جمع آوري زباله‌هاي پزشکي را بر عهده داشت، بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت و شهيد راه سلامت شد. رضا حصاري اولين شهيد راه سلامت سازمان مديريت پسماند شهرداري تهران است که مسئوليت بارگيري زباله‌هاي بيمارستان‌هاي مسيح دانشوري، ۵۰۵ ارتش و محک را برعهده داشت.

اگرچه مي‌توان احتمالات ديگري هم در خصوص عامل ابتلاي رضا حصاري به کرونا فرض کرد، اما با توجه به شرايط شغلي او بيشترين احتمال عامل ابتلاي او به کرونا همين زباله‌هاي بيمارستاني فرض مي‌شود.

اما آيا مي‌توان به خاطر خطرات زباله‌هاي بيمارستاني از جمع آوري آن‌ها خودداري کرد؟ پاسخ اين است که نمي‌توان اجازه داد تا زباله‌هاي بيمارستاني در مراکز درماني انباشت شوند و شرايط بيماري‌هاي مختلف را تشديد کنند بلکه بايد کار جمع آوري و دفن زباله‌هاي بيمارستاني همچون گذشتنه و حتي پرقدرتتر از قبل ادامه يابد.

سوال ديگر اين است که آيا تنها شرط ايمن سازي جان و سلامت پاکبانان اکتفا به ماسک و دستکش است؟ پاسخ خير است و نبايد از نقش نحوه حمل زباله‌هاي بيمارستاني غافل بود.

صدرالدين عليپور رئيس سازمان مديريت پسماند شهرداري تهران گفت: از زمان شيوع کرونا تاکنون هيچ موردي در ميان پاکبانان شهرداري تهران جان خود را به خاطر ابتلا به کرونا از دست نداده و آقاي حصاري اولين نيرويي بود که به خاطر ابتلا به کرونا شهيد را سلامت شد.

رئيس سازمان مديريت پسماند شهرداري تهران با بيان اينکه اين يک نفر هم به خاطر فعاليت در حوزه جمع آوري پسماند پزشکي بيشتر در معرض خطر بود، ادامه داد: شهروندان بايد براي حفظ جان کساني که شغلشان جمع آوري پسماند است و بيشتر در معرض آلودگي و ابتلا به کرونا هستند، پسماند‌هاي مشکوک خود مانند ماسک‌ها و دستکش‌هاي آلوده را در کيسه‌اي جداگانه قرار دهند تا از تماس مستقيم جلوگيري شود.

وي با تاکيد بر اينکه بيشترين ريسک الودگي به ويروس کرونا در حوزه پسماند‌هاي پزشکي است، اظهار کرد: در اين زمينه نيازمند همکاري بيمارستان‌ها هستيم و آن‌ها بايد پيش از انتقال پسماند‌هاي پزشکي به خارج بيمارستان، ابتدا آن را بي خطرسازي کنند.

عليپور افزود: کار بي خطر سازي پسماند‌هاي پزشکي بايد از طريق دستگاه اتوکلاو و تحت نظارت وزارت بهداشت و سازمان محيط زيست انجام شود.

وي تاکيد کرد: از بيمارستان‌ها درخواست داريم، در تفکيک زباله‌هاي دقت کنند و تحت هيچ شرايطي پسماند‌هاي عفوني را با پسماند‌هاي عادي آميخته نکنند و همان پسماند‌هاي عفوني را هم ابتدا بي خطر سازي کنند تا براي کسي مشکلي رخ ندهد.

توجه بيمارستان‌ها به‌ بي خطرسازي پسماند‌ها شايد در نگاه اول به خاطر بسته بندي آن‌ها در کيسه‌هاي مخصوص کاري غير ضروري به نظر برسد، اما با نگاهي به افرادي که مانند رضا حصاري شغلشان ايجاب مي‌کند با اين زباله‌هاي تماس مستقيم داشته باشند، اين کار ديگر ضرور و اجتناب ناپذير محسوب مي‌شود.

برخي از افرادي که با جمع آوري پسماند‌هاي پزشکي سر و کار دارند، پا به سن گذاشته هستند و احتمال اينکه در صورت ابتلا به کرونا جان سالم به در ببرند، بسيار پايين است؛ لذا خودداري از بي خطرسازي زباله‌هاي عفوني قبل خروج از بيمارستان‌ها و مراکز درماني تنها يک اقدام بهداشتي براي رهايي از بوي آلودگي و تعفن نيست، بلکه اقدامي حياتي براي در حفظ جان هزاران نيروي جمع آوري زباله است که براي نظافت شهر و در امان ماندن ديگران از بوي آلودگي و تعفن جان بر کف دست گذاشته اند و به دل خطر مي‌زنند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar