500 هزار نفر پشت درهای کمیته امداد و بهزیستی

خراسان/ حالا ديگر روز به روز تعداد کارگران سرگذر بيشتر و بيشتر ميشود. اگر قبلا تا ظهر سر گذر در انتظار کار ميماندند، حالا تا غروب و گاهي هم تا آخر شب منتظر ميمانند. بسياري از آنها قبلا کارگر سرگذر نبودند، اما حالا تنگناهاي معيشتي و تبعات کرونا آنها را به سر گذر کشانده است. بسياري از آنان کارگران کارخانهها، توليديها، رستورانها و مواردي از اين قبيل بودند که در اين شرايط حال و روزشان چندان تعريفي ندارد.همه اين اتفاقات، آنگاه غمانگيزتر ميشود که مسئولان کميته امداد ميگويند، تعداد متقاضيان دريافت خدمات از اين نهاد رو به افزايش است. حسين خدرويسي، معاون حمايت و سلامت خانواده کميته امداد، گفته است هماکنون ۳۰۰ هزار نفر پشت نوبت دريافت خدمات از اين کميته قرار دارند.
500هزارنفر؟
يکي از مسئولان در اين نهادها که خواست نامش را ذکرنکنم، ميگويد: «طبق يکي از گزارشهايي که اخيرا ديدهام، مجموع کساني که در کميته امداد و در مجموعه بهزيستي در پشت نوبت دريافت خدمات قرار دارند، حدود 500 هزار نفر هستند.»
که به نظر با احتساب اين که بخشي از اين افراد سرپرست خانواده هستند، تعداد در صف مانده ها
براي دريافت حمايت، از ۵۰۰هزار نفر هم بيشتر مي شود. براي بررسي اين موضوع با مرتضي بختياري رئيس کميته امداد امام خميني(ره) گفتوگو ميکنم. آقاي بختياري با حوصله به پرسشم توجه ميکند و با خوشرويي پاسخم را ميدهد. او هم از حدود همين عددها سخن به ميان ميآورد و البته تاکيد ميکند که با حمايتهاي کرونايي که قرار است به زودي از برخي طبقات صورت گيرد، تعداد اين افراد کمتر خواهد شد.آقاي بختياري قبل از اينکه به بيان اوضاع و شرايط بودجهاي پيش روي کميته امداد بپردازد، در نگاهي کلان از يک دغدغه ميگويد: اگر در زيرساختها و چارچوبهاي اقتصادي کشور قوي نباشيم قطعا همچنان در تکانههاي اقتصادي، اين طبقه محروم است که بيشترين آسيب را خواهد ديد. او از طرح اصلاح ساختار بودجه در مجلس استقبال ميکند و اميدوار است نتايج اين طرح به گونهاي باشد که طبقه محروم جامعه در سختيها و التهابات اقتصادي آسيب نبيند.رئيس کميته امداد در اينباره به نکتهاي متفاوت اشاره و تاکيد ميکند: ما در برابر محرومان که همواره در عرصههاي مختلف کشور به ويژه در انقلاب و دفاع مقدس صحنهگردانان واقعي اين ميادين بودهاند، مسئوليت داريم و همه ميدانيم که اگر کشور در شرايط ويژهاي قرار گيرد باز همين اقشار و مستضعفان هستند که خالصانه در ميدان دفاع از آن حضور خواهند داشت. اين اقشار جزو قدرشناسترين مردم هستند و جالب است بدانيد در ميان دستگيرشدگان حوادث آبان98 حتي يک نفر هم از مددجويان کميته امداد نبوده است.
افزايش 25درصدي دردي را دوا نميکند
بختياري درباره وضعيت حمايت از مددجويان اين نهاد با توجه به لايحه1400 چنين ميگويد: آنچه در لايحه 1400 طراحي شده، افزايش فقط25درصد براي مستمري مددجويان است و همه ميدانيم که با توجه به فشارهاي اقتصادي کنوني، اين رقم دردي را از آنها دوا نميکند.رئيس کميته امداد در اينباره ميافزايد: افزايش 25درصد براي کساني که حقوقشان چند ميليون است، شايد رقم قابل توجهي شود اما براي مددجويي که فقط 175هزار تومان از کميته امداد به عنوان مستمري دريافت ميکند، با افزايش 25 درصدي باز هم رقمي نميشود و اين در شرايطي است که بسياري از خانوادههاي مددجو هزينههاي درمان، دانشآموزي و دانشجويي دارند و با اين کمکها دردي دوا نميشود.
تقاضاي کميته امداد از لايحه و مجلس
وقتي درباره برنامه کميته امداد براي حمايت از حدود300هزار نفري که پشت نوبت هستند، ميپرسم، وي ميگويد: ما در کميته امداد تمام تلاشمان اين است که خانوادهها و افراد را توانمند کنيم که ديگر نيازي به مستمري ماهانه نداشته باشند و اين مهم جز با حمايت بودجهاي دولت محقق نميشود. اکنون در لايحه 1400 براي امر اشتغال مددجويان کميته امداد6هزار و 100ميليارد پيشبيني شده است که تقاضاي ما از دولت و مجلس اين است که اين رقم به 10هزار ميليارد افزايش يابد تا ما بتوانيم در سال 1400 حداقل 200هزار نفر را توانمند سازيم تا افراد جديد را وارد چرخه حمايت کنيم.
به دنبال گستردهکردن سفره کميته امداد نيستيم
آقاي بختياري در اينباره ضمن اشاره به اينکه حمايت از معلولان و بيماران صعبالعلاج از وظايف ذاتي ماست و ما دستشان را هم ميبوسيم، تاکيد ميکند: هدف ما اين نيست که سفره کميته امداد را گستردهتر کنيم بلکه تمام ماموريت و تلاشمان ايجاد خودکفايي، اشتغال و توانمندسازي مددجويان است که در اين زمينه بايد حمايت شويم.
تلاش مجلس براي افزايش دو برابري حقوق مددجويان در لايحه 1400
محمد اکبري- سيد سلمان ذاکر، عضو کميسيون اجتماعي مجلس، در گفتوگو با خراسان گفت: دغدغههاي مسئولان کميتهامداد براي بودجه 1400 کاملا بهحق است، ما تلاش ميکنيم در کميسيون تلفيق حقوق مددجويان را حداقل به دوبرابر افزايش دهيم. هرچند که اين رقم هم در مقايسه با رشد تورم و افزايش هزينهها عدد و رقم قابل ملاحظهاي بهشمار نميرود.وي با بيان اينکه بايد معيار حقوق محرومان دهک اول جامعه حداقل دستمزد دريافتي يک کارگر يعني حدود دو ميليون تومان باشد، افزود: براي توانمندسازي مددجويان کميته امداد و خارجکردن آنها از اين نهاد حمايتي، بايد علاوه بر سبد حمايتي حداقل درآمد اين افراد با ميزان هزينههاي جاري زندگي تطابق داشته باشد.نماينده اروميه در مجلس وضعيت رديف بودجه محرومان دهکهاي اول و مددجويان کميته امداد را در لايحه بودجه سال 1400 اسفبار خواند و اظهارکرد: از آنجايي که دولت بايد خود براي بودجه اين بخش رديفهاي مشخصي تعيين کند، دست مجلس براي ايجاد اين رديف بسته است اما با اين حال ما در کميسيون تلفيق تلاش ميکنيم اين رقم را به دو برابر افزايش دهيم و با اتکا به رديفهاي غير ضرور، بخشي از هزينهها را براي کاهش فقر مطلق تامين کنيم.