نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
جامعه و حوادث

چگونه می‌توان در نبود مرد طلب مهریه کرد؟

منبع
برنا
بروزرسانی
چگونه می‌توان در نبود مرد طلب مهریه کرد؟

برنا/ بر اساس قانون مدني، عقد نکاح که ميان زن و مرد منعقد مي‌شود و آنها را زوجيت يکديگر در مي آورد، حقوق و تکاليف مختلفي را برعهده آنان قرار مي دهد اما گاهي بنا به دلايل مختلف يکي از زوجين اقدام به ترک کردن خانه کرده و به همين دليل، امکان ايفاي وظايف زناشويي از بين مي‌برد.
 
در جامعه امروزي  يکي از مشکلاتي که با آن سرو کار داريم نافرماني زن و مرد نسبت به يکديگر است که در اصطلاح حقوقي به آن شقاق گفته مي‌شود که در اين ميان يکي از اين موارد نافرماني، ترک منزل توسط همسر است.

ترک منزل توسط زن

در صورتي که زن بدون داشتن دليل قانوني و مشروع خانه را ترک کند، ديگر نمي‌تواند نفقه بگيرد درواقع زن عدم تمکين کرده و در قانون زماني که زوجه بدون داشتن دليل قانوني موجه و بدون رضايت شوهر خانه را ترک کند مستحق گرفتن نفقه نيست حتي اگر زوجه در خانه پدر و مادر خودش زندگي کند باز هم نفقه‌اي به او تعلق نمي‌گيرد.

زني که با شوهر خودش تمکين نکند ناشزه ناميده مي‌شود و در اين صورت مرد نه تنها مي‌تواند به او نفقه پرداخت نکند بلکه مي‌تواند خواستار طلاق هم باشد و امکان تجديد فراش هم براي شوهر وجود دارد.

زن در صورتي مي‌تواند عدم تمکين کند که خواسته شوهر نامشروع باشد و اگر در موارد ضروري مجبور به ترک منزل شود و يا به سفر برود و از شوهر اجازه نگرفته باشد ناشزه نخواهد بود و مرد موظف است که نفقه زن را پرداخت کند البته در اينجا منظور از ترک منزل، قهر بودن زن و ترک دائمي منزل نيست و در صورتي که زن به طور دائم خانه را ترک کرده باشد عدم تمکين کرده و ناشزه خوانده مي‌شود.

مواردي که زن مي‌تواند بدون اذن شوهر از منزل خارج شود

۱: اگر زن بيماري داشته باشد که مداوا کردن آن ضروري باشد و اين ضروري بودن مداوا را پزشک تاييد کرده باشد.
۲: انجام واجبات شرعي و فرايض ديني يعني اگر زن براي رفتن به حج و…. از شوهر اجازه نگرفته باشد به معناي عدم تمکين نيست.
۳: اگر زن در خانه‌اي زندگي کند که از لحاظ مالي يا ناموسي و يا جاني در خطر باشد، مي‌تواند ترک منزل کند  و مرد بايد نفقه زن را بپردازد.

ترک منزل از جانب مرد

اولين مبحثي که در خصوص ترک منزل توسط شوهر با آن مواجه هستيم نفقه براي زوجه است زيرا بسياري از زنان خانه دار هستند يا از حمايت خانواده خود برخوردار نيستند و از لحاظ مالي از جانب شوهر تأمين مي‌شوند.

در برخي موارد زماني که مرد خانه را ترک مي‌کند اقدام به فروش منزل کرده و زن که هيچ گونه سرپناهي ندارد، مجبور به تخليه خانه مي‌شود که در اين موارد زن مي‌تواند در  مراجع قانوني خواستار حق خويش شود.

همان طور که در قانون به زني که نافرماني کند و تمکين نکند ناشزه گفته مي‌شود در صورت عدم تمکين مرد و ترک منزل ناشزه خوانده مي‌شود و از آنجايي که سرپرستي خانواده با مرد است حق دادن نفقه به عهده اوست و در صورتي که نتواند نفقه را پرداخت کند و مخارج را بر عهده نگيرد زن مي‌تواند نسبت به گرفتن نفقه توسط محاکم حقوقي اقدام کند.

گاهي مرد به دليل ازدواج دوم خانه را ترک مي‌کند، هرچند که مرد مجاز به گرفتن چندين زن است اما اين در صورتي‌ست که بتواند ميان همسران خود عدالت را رعايت کند.

حقوق زن در صورت ترک منزل از سوي مرد

قانون در مقابل مردي که بنا به دلايلي که ذکر شد اقدام به ترک خانه خود کند، از زن حمايت مي‌کند، بدين صورت که زن مي‌تواند يک شکايت کيفري با موضوع ترک نفقه در شوراي نگهبان مطرح کند و خواهان تأمين دليل شود تا مشخص شود که زوج به دليل عدم توانايي پرداخت مخارج زن و يا امتناع کردن از پرداخت و يا هر دليل غير موجه ديگر اقدام به ترک خانه کرده است که در صورت اثبات و انجام اين عمليات مجازات مرد زندان خواهد بود.

در مورد مردي که مجهول المکان باشد و دسترسي به او توسط زوجه امکان پذير نباشد و زوجه مي‌تواند در دسترس نبودن زوج را اثبات کرده تا از حق طلاق و طرح شکايت بر عليه زوج برخوردار شود.

مطالبه مهريه توسط زن در صورت نبود همسر

در صورتي که مردي خانه را ترک کرده باشد و يا از دادن نفقه خودداري کند زن مي‌تواند بر اساس وکالتي که در عقدنامه به او داده شده درخواست مهريه کند و حتي مي‌تواند طلاق خود را هم بخواهد و مرد هم موظف است مهريه زن را بپردازد و در صورت ممانعت، زن بايد اموال مرد را به دادگاه معرفي کند تا اموال از طريق دادگاه توقيف شود و مهريه زن از مال توقيف شده پرداخت شود و اگر مرد مالي نداشت دادگاه او را ممنوع الخروج مي‌کند تا زماني که مهريه پرداخت شود.


به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره