شروع فصل سرما و داستان غم انگیز بیسرپناهان!

باشگاه خبرنگاران/
در گوشه و کنار سطح شهر افرادي وجود دارند که تنها در جستوجوي يک پناهگاه هستند، پناهگاهي که بوي مرگ ندهد.
به گزارش خبرنگار حوزه شهري گروه اجتماعي باشگاه خبرنگاران جوان آرزويشان تنها داشتن يک پناهگاه است، پناهگاهي که امنيت آنها را تأمين کند تا براي ادامه حيات دچار مشکل نشوند، صحبت ما اين بار درباره بي سرپناهاني است که خانه مشخصي ندارند و از هر گوشه و کناري براي اسکان خود استفاده ميکنند، همچنين اين افراد به گفته مسئولان ذيربط به ۲ بخش بي سرپناهان و معتادان متهاجر تقسيم ميشوند، اما داستان تنها به اينجا ختم نميشود، براي اين افراد فصل گرما و سرما فرقي ندارد و اگر سرما در حد زيادي به بدن آنها نفوذ کند شايد بتوانند از کارتن يا ملحفهاي استفاده کنند، البته در بعضي مواقع، تشک خوابشان تکههاي کارتن است و سقفش هم آسمان...!
اين افراد وضعيت بسيار بدي دارند، معتاد، بي خانمان و... در سطح شهر جولان ميدهند. البته تا پيش از اين بيشتر مرد بودند، اما حالا تعداد زنها و حتي بچهها هم زياد شده است، فقط کافيست سري به نوع زندگي کردن آنها بزنيد آن وقت متوجه ميشويد که حيات آنها روي خط مرگ است.
بي سرپناه يا همان کارتن خوابي يک مشکل اجتماعي است و عوامل زيادي در پيدايش آن نقش دارند که اعتياد يکي از عوامل بسيار مهم در بي خانماني است، در واقع امروزه يکي از پررنگترين جلوههاي آسيب اجتماعي پديده کارتنخوابي در کشور است و مطابق آمارهاي ارائه شده در حوزه آسيبهاي اجتماعي حدود يک چهارم بي خانمانها اختلال مزمن و شديد رواني دارند و بيش از ۵۰ درصد از آنها معتاد متجاهر هستند.
افزون بر اين، گفته ميشود بيشترين کارتن خوابهاي کشور در استانهاي تهران، البرز و خراسان رضوي سکونت دارند و آذربايجان شرقي کمترين مواجهه با اين پديده را داشته است. ناظران اجتماعي دليل شيوع پديده کارتن خوابي در استانهاي تهران و البرز را مهاجر پذيري بالا و خراسان رضوي را مجاورت با مرزهاي افغانستان و مسير ترانزيت مواد مخدر و شمار بالاي معتادان اين استان ميدانند.
در اين راستا با مالک حسيني مديرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهاي اجتماعي شهرداري تهران درباره اقدامات شهرداري براي افراد بيسرپناه گفتوگو کرديم، او اظهار کرد: ما با شعار اينکه در کلانشهر تهران هيچ فرد بي خانماني از بي سرپناهي و يا تغذيه در معرض خطرجاني قرار نگيرد، خدمات بسيار وسيع و متنوعي را به اين قشر ارائه ميدهيم که در نوع خود، خدمات قابل ملاحظهاي است، همچنين در حال حاضر در ٢٢ مرکز ساماندهي، هزار و ٩٥٠ نفر را مورد پوشش قرار داديم، در فصل سرد سال که در واقع پيک مراجعه به گرمخانهها است و تقريبا در اين ايام از حدود ٢ هزار نفر در روز در گرمخانهها بــا تمام خدمات به طور شبانه روزي پذيرايي ميکنيم؛ البته بــا کمک خيرين خدمات پزشکي هم ارائه خواهيم داد.
وي معتقد است گرمخانههاي سيار شهرداري تهران تجربه بسيار موفقي است که از چند سال قبل ايجاد شد و ما سعي کرديم خدمات آن را بيشتر کنيم، در سال گذشته اين ۵ گرمخانه به ٢ هزار و ٢٤ نفر خدمت دادند، در ورودي ميدان شوش، ميدان آزادي، ميدان تجريش و... گرمخانههاي اتوبوسي حضور پيدا ميکنند و تا صبح به خدمت ميپردازند، شهروندان عزيزي که در تهران بي سرپناه ماندند براي استفاده از گرمخانههاي دائمي شهرداري وجهي پرداخت نميکنند، خدمات رايگان براي آنها انجام ميشود و هيچ محدوديتي نداريم، ما افرادي را داريم که ساليان سال در اين گرمخانهها زندگي کردند و حتي زناني که فرزند خود را در آنجا به دنيا آوردند.
حسيني همچنين در ادامه يادآور شد که خوشبختانه از سال گذشته ما زيرساختهاي مناسبي را براي حوزه زنان ايجاد کرديم، در حال حاضر ٤ گرمخانه ويژه زنان در استان تهران وجود دارد که نسبت به سال قبل افزايش ١٠٠ درصدي داشته است، يک سامان سرا هم براي زنان با شرايط خاص که داراي اختلال حواس هستند، آماده کرديم.
اما تنها کمک مسئولان اولويت نيست و لازم است که شهروندان هم با ديدن چنين افرادي در سطح شهر آنها را به گرمخانههايي که براي آنها در نظر گرفته شده است، معرفي کنند، سامانه ۱۳۷ راه ارتباطي است که ميتوان افراد بي سرپناه را معرفي کرد، زيرا گاهي اوقات با يک تماس جان انساني از معرض خطر به دور ميماند.
اين روزها با سرد شدن هوا لازم است که نوع دوستي خود را بيش از پيش ثابت کنيم و فقط چند لحظه به نوع زندگي کردن آنها فکر کنيد، آن وقت به راحتي ميتوان با وجود تمام سختيهاي معيشتي، اقتصادي و... چنين افرادي را درک کرد، افرادي که شايد ديگر به زندگي اميدي نداشته باشند و ما شهروندان بتوانيم کمي به آنها اميد ببخشيم، اميدي که اين روزها نامش زندگي امن است.