آخرین تغییرات در آیین‌نامه چاپ مقالات علمی

منبع
مهر
بروزرسانی
آخرین تغییرات در آیین‌نامه چاپ مقالات علمی

مهر/ مشاور معاون پژوهش و فناوري وزارت علوم گفت: در صورتي که نشريه‌اي رتبه ضعيف را کسب کند از فرآيند ارزيابي خارج مي‌شود و به مدت دو سال نمي‌تواند به فرآيند ارزيابي ورود کند.

رضا نقي زاده درباره شاخص‌هاي ارزيابي نشريات علمي توضيح داد و گفت: وزارت علوم در همين زمينه آئين نامه‌اي را ابلاغ کرده و شاخص‌هايي را براي نشريات در نظر گرفته است؛ مثل گستره جغرافيايي داوران، زمان پذيرش مقاله تا چاپ و ساير موارد و رتبه نشريات به ترتيب کيفيت "الف"، " و "د" مشخص شده است و در صورتي که نشريه‌اي رتبه ضعيف را کسب کند از فرآيند ارزيابي خارج مي‌شود و به مدت دو سال نمي‌تواند به فرآيند ارزيابي ورود کند.

نشريات علمي در يکسال چند بار بايد منتشر شوند؟

وي در ادامه اظهار کرد: تعداد شمارگان انتشار هر نشريه علمي در طول سال بايد به طور منظم و به يکي از صورت‌هاي دوفصلنامه دو شماره در سال، فصلنامه چهار شماره در سال، دو ماهنامه شش شماره در سال و يا ماهنامه ۱۲ شما را در سال منتشر شود و خارج از آن مجاز نيست. همچنين فصلنامه‌ها در بيشتر موارد بايد در سال حداقل ۲۴ مقاله علمي و در هر شماره و حداقل ۶ مقاله علمي منتشر کنند.

شاخص‌هاي ارزيابي مجلات علمي

عضو هيأت علمي مرکز تحقيقات سياست علمي کشور درباره معيارهاي کلي ارزيابي نشريات علمي گفت: انتشار به موقع و رعايت ضوابط آئين نامه نشريات ۱۶۰ امتياز، داشتن وبگاه استاندارد، زيرساخت و اطلاعات شناسنامه نشريه ۱۷۰ امتياز، رعايت آئين نگارش و کيفيت مقالات ۲۷۰ امتياز، رعايت فرايند پذيرش مقالات و داوري تخصصي ۸۰ امتياز، وضعيت نشريه در نمايه‌هاي استنادي و تخصصي و اجتماعي ۲۳۰ امتياز، به کارگيري امکانات سخت‌افزاري و نرم‌افزاري براي رعايت اخلاق علمي نشر به جلوگيري از بروز تخلفات علمي ۹۰ امتياز دارد که در مجموع هزار امتياز مي‌شود.

مشاور معاون پژوهش و فناوري وزير علوم گفت: يکي از برنامه‌هايي که داريم اين است که رتبه بندي ها را در انتشار مقالات دکتري و ارتقا اعضاي هيأت علمي مد نظر قرار دهيم يعني سقف نمره براي چاپ مقاله در مجله‌هاي شماره الف و يا ب متفاوت خواهد شد. يعني مثلاً به دانشجويان دکتري خواهيم گفت بايد مقالات خود را در ژورنال‌هاي "الف" و يا "ب" به چاپ برسانند که البته اين موضوع هنوز نهايي و ابلاغ نشده است.

تاکيد وزارت علوم بر چاپ آنلاين مقالات پيش از چاپ کاغذي

وي با بيان اينکه در بيشتر ژورنال‌هاي خارجي پذيرش و چاپ آنلاين همزمان است، گفت: در بيشتر مجلات جي سي آر اينطور است که زماني پذيرش را دريافت خواهيد کرد که که چاپ آنلاين آن اتفاق افتاده باشد. ما در آئين نامه جديد تلاش کرديم، ژورنال‌هاي داخلي را به اين سمت ببريم که وقتي مقاله‌اي را پذيرش کردند، چاپ آنلاين داشته باشند و پس از آن چاپ کاغذي آن انجام شود.

کاهش فاصله بين پذيرش تا چاپ مقاله در نشريات داخلي

نقي زاده افزود: خوشبختانه در ساليان اخير تحولات خوبي در نشريات علمي صورت گرفته و فاصله زماني بين پذيرش تا چاپ مقاله کاهش يافته است و حتي در مدت زمان کوتاهي آن را به صورت برخط منتشر مي‌کنند.

وي درباره زمان چاپ مقالات، گفت: در دنيا هيچ زمان استانداري براي چاپ مقالات وجود ندارد چرا که ممکن است در يک نشريه خارجي داور، مقاله‌اي را براي اعمال اصلاحات ۴ يا ۵ بار برگشت دهد که در اين شرايط حدود يک سال و يا يک سال و نيم به طول مي‌انجامد و يا اصلاً ممکن است يک بار رفت و برگشت داشته باشد که ۲-۳ ماهه کار انجام مي‌شود.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar