نماد آخرین خبر

دبیر انجمن عفونی کشور: خیالمان از بابت واکسن مشترک ایران و کوبا جمع است

منبع
ايلنا
بروزرسانی
دبیر انجمن عفونی کشور: خیالمان از بابت واکسن مشترک ایران و کوبا جمع است

ايلنا/ دبير انجمن عفوني کشور با اشاره به جهش ويروس کرونا در هر دو هفته يک‌بار گفت: بعضي از اين جهش‌ها مهم نيست، اما بعضي ديگر مثل جهش ويروس انگليسي قابل اهميت است.

«آميتيس رمضاني» دبير انجمن عفوني کشور با اشاره به جهش‌‌هاي ويروس کرونا، بيان کرد: ويروس کرونا، جزو ويروس‌هايي است که مدام در حال جهش است و هر دو هفته يک بار جهش پيدا مي‌کند که بعضي از اين جهش‌ها مهم نيست، اما بعضي ديگر مثل جهش ويروس انگليسي قابل اهميت است. بعضي از اين جهش‌ها باعث حذف بخش‌هايي از ژن و ايجاد تغييراتي در پروتئين مي‌شود که ممکن است، اين تغيير از نظر باليني اهميت داشته باشد و سبب شدت يا تضعيف ويروس کرونا شود.

ويروس جهش‌يافته راحت‌تر روي سلول‌هاي بدن مي‌نشيند اما کشنده‌تر نيست

وي با اشاره به ويروس جهش‌يافته‌ي انگليسي، ادامه داد: به هرحال در خصوص سويه جديد انگليسي با توجه به اينکه تعداد بيماران بسيار زياد و سرايت بالا است، قطعا ميزان مرگ ومير بيماران نيز بيشتر است که ارتباطي به اين ندارد که اين سويه جدي‌تر و خطرناک تر است، در بخشي از پروتئين تغييراتي ايجاد شده که سرايت را افزايش داده و ويروس راحت‌تر بر روي سلول‌هاي بدن مي‌نشيند، بنابراين راحت‌تر منتقل مي‌شود و سرعت انتقالش بيشتر مي‌شود.
رمضاني بيان کرد: بنابراين چنين جهشي تعداد بيماران‌ را بالا مي‌برد که قطعا تعداد موارد بستري هم زياد خواهد شد، اما اين ويروس کشنده‌تر نيست. 
وي گفت: بعضي جهش‌هاي اين ويروس در ناحيه‌ اسپايک ويروس يعني در بخش پروتئيني است که اصل ماجرا همانجا است، جايي که تمام واکسن‌ها و داروها براي مقابله با آن تهيه مي‌شود، بنابراين ابتدا اين جهش، سبب نگراني فرار از واکسن شد، ولي مطالعات نشان داد، خوشبختانه واکسن بر روي اين سويه انگليسي موثر است.

در کشور مشکلي براي تشخيص ويروس جهش‌يافته نداريم

دبير انجمن عفوني کشور بيان کرد: کار ديگري که اين جهش کرده، حذف بخشي از ژنوم ويروس است و اين حذف باعث شده تا روي تست‌هاي تشخيصي اثر بگذارد، چون کيت‌هاي تشخيصي هم بر اساس همين پروتئين ساخته شده است، خوشبختانه در بيشتر کيت‌هاي تشخيصي حتي در کشور خود ما فقط از يک ناحيه ويروس براي تشخيص استفاده نمي‌شود، بلکه چند تارگت در نظر گرفته مي‌شود، بنابراين مشکلي از نظر تشخيص اين ويروس نداريم.
وي افزود: نگراني ديگر در رابطه با اثر واکسن بود که نکند تاثير آن تغيير کند و کاهش يابد، اما طبق بررسي‌هايي که تا الان شده اين ويروس جهش يافته، فرار از واکسن نداشته و واکسن روي آن اثر داشته است، فقط يک مقدار نگراني از ويروس آفريقايي وجود دارد که نياز به مطالعات بيشتر دارد.
رمضاني در مورد تطبيق اين ويروس با شرايط و خطر عوارضي مانند مرگ متعاقب کرونا، گفت: وقتي ويروس کرونا در اين حد بالا گردش داشته باشد، خودش را تغيير مي‌دهد و جهش‌هاي بيشتري پيدا مي‌کند و خود را با شرايط تطبيق مي‌دهد و جهش‌هايي مي‌کند تا راحت‌تر به بدن بنشيند و آسيب بزند. هر چه گردش ويروس در جامعه بيشتر باشد، ميزان جهش‌ها نيز بيشتر خواهد بود. 
وي ادامه داد: تقريبا اين ويروس در تمام اعضاي بدن مي‌تواند اثر بگذارد، از مغز، قلب، کليه، ريه‌ها و اغلب اعضاي اصلي حياتي در اين بيماري درگير مي‌شوند، حتي ممکن است بعضي افراد اين ويروس را بگيرند و علائم خاصي نشان ندهند، اما عارضه‌ قلبي مدتي بعد از بهبودي ايجاد شود و در موارد نادر منجر به مرگ شود که البته اين موارد کم است. 

تکنولوژي‌هاي جديد واکسن کرونا عوارض زيادي دارد

رمضاني در مورد عوارض واکسن‌هاي کرونا، افزود: بعضي تکنولوژي‌هاي جديد واکسن هستند، مثل همين mRNA که براي اولين بار در دنيا از اين تکنولوژي استفاده شد و عوارض نسبتا زيادي هم نشان داده است، بعضي عوارض موضعي آن مثل تب، درد بدن و درد عضلاني خيلي مهم نيستند و بعضي عوارض جدي‌تر مثل واکنش آلرژيک شديد يا انافيلاکسي دارد.
وي ادامه داد: بنابر مطالعه‌اي بعد از تزريق واکسن فايزر به ۲ ميليون نفر، 22 نفر آنها دچار عوارض آلرژيک شديد شدند که ريسک مرگ هم داشت و درصد بالايي از آنها هم دچار علائم آلرژي خفيف‌تر شدند.
رمضاني افزود: به هرحال اين يک واکسن جديد است و ما عوارض بلند مدت آن را هم نمي‌دانيم چون امکان دارد سبب تحريک سيستم ايمني در درازمدت گردد و مشکلاتي را در آينده ايجاد کند. بهرحال ترجيح ميدهيم که از واکسن هاي با کارايي بالا و عوارض جانبي کم استفاده کنيم، به خصوص واکسن‌هايي که در گذشته از تکنولوژي آنها استفاده شده و نگران عوارض دراز مدت آنها نيستيم.

خيال‌مان از بابت واکسن ساخت ايران و کوبا جمع است

وي در رابطه با واکسن مشترک ايران و کوبا، گفت: با بعضي واکسن‌هاي بر پايه پروتئين، سال‌ها است که آشنايي خوبي داريم و خيال ما از بابت اين واکسن‌ها جمع است، مثل واکسن مشترک بين ايران و کوبا که بر پايه پروتئين است هم از اين جهت که اين تکنولوژي قبلا مورد استفاده قرار گرفته و هم در مطالعات قبلي نشان داده شده که عوارض کمي دارد.
دبير انجمن عفوني کشور در پايان گفت: طبق بررسي‌ها، ۸۵ درصد افراد بهبود يافته از کرونا تا ۵ ماه در خطر ابتلاي مجدد نيستند، اما با احتمال کم ممکن است دوباره عفونت را خفيف بگيرند و علامتي نداشته باشند و بصورت ناقل باشند بنابراين حتي بعد از بهبودي از کرونا هم بايد از شيوه نامه‌هاي بهداشتي پيروي کرد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره