محمدجعفر یاحقی: توس باید ثبت جهانی شود

ايسنا/ محمدجعفر ياحقي با بيان اينکه توس سرزمين گرانقدري است که بايد به آن بباليم، گفت: توس بايد ثبت جهاني شود.
مدير قطب علمي فردوسي و شاهنامه دانشگاه فردوسي در مراسم رونمايي از مستند داستاني شاهنامه فردوسي که ظهر امروز، ۵ اسفند ماه، در پرديس سينمايي هويزه مشهد برگزار شد، در رابطه با اين فيلم مستند اظهار کرد: بسيار کار سختي است که ۵۰ هزار بيت شاهنامه در ۵۰ دقيقه فيلم به نمايش درآيد و روايت شود اما من تمام شاهنامه را در اين مستند ديدم و البته بيشتر به صورت روايت شنيدم. ما ميتوانيم از اين فيلم مستند به عنوان يک شاهنامه جيبي استفاده کنيم. شاهنامهاي که اگر پخش عمومي شود در تمام تلفنهاي همراه در اختيار مردم قرار بگيرد، ميتواند هميشه همراهشان باشد.
وي افزود: مانند فردوسي که کار بزرگي انجام داد و تاريخ ۳۰ هزار سال مملکت را با اشعار خود ثبت کرد، توليد اين فيلم نيز کار بزرگي بود و باعث شد که ۵۰ هزار بيت شاهنامه در ۵۰ دقيقه به صورت کامل روايت شود.
ياحقي با بيان اينکه روايتها در اين مستند، از صحنههاي نمايشي بازيگران بيشتر بود، خاطرنشان کرد: من به عنوان يک مخاطب، شايد انتظار اين را داشتم که داستان شاهنامه بيشتر به صورت نمايش ارائه شود و به نظرم روايتها کمي بيشتر از نمايش صحنههاي داستاني بود. البته بنده در عين حال که آگاهي از مسائل فني مربوط به فيلمسازي ندارم، به اين موضوع واقف هستم که اجراي برخي نمايشهاي صحنهاي به صورت زنده دشوار خواهد بود اما معتقد هستم که اجراي شخصيتهاي فيلم صورت نمايش نسبت به روايت داستاني آن بيشتر بر مخاطب اثر دارد.
اين پژوهشگر و استاد زبان و ادبيات فارسي دانشگاه فردوسي تصريح کرد: در حاشيه توليد اين فيلم، بنده ناظر تلاشها و زحماتي که کشيده شد، بودهام و اميدوارم نتيجه اين زحمات عايد اين سرزمين شود. همزماني اين مراسم رونمايي در نزديکي به روز ميلاد حضرت علي(ع) و ارتباطي که دو فرهنگ ديني و ملي با يکديگر دارند، بسيار خجسته و مبارک است.
وي اضافه کرد: چند روز پيش ارتباطي با يونسکو داشته و در رابطه با ثبت جهاني توس صحبتهايي انجام دادم. پيش از اين صحبتهايي راجع به ثبت جهاني توس صورت گرفته بود و به جايي نرسد اما اکنون بسيار وقت خوبي براي اين اتفاق است. توس يک مجموعه فرهنگي بزرگي است که از دل آن فردوسي، خواجه نصيرالدين طوسي، خواجه نظامالملک طوسي، دقيقي، اسدي و صدها انسان بزرگ ديگر از آن برخاسته که اميدوارم ثبت جهاني شود.
صدرا يوسفي نيز اظهار کرد: به جرات ميتوان گفت شاهنامه فردوسي در کنار اينکه سهم بسزايي در توسعه فرهنگ، زبان و ادب فارسي در تمام جهان داشته و يکي از ميراثهاي بشري است. مفاهيم و موضوعات انساني و بشري در شاهنامه فردوسي، فراي مرزها و فرهنگهاست و اين موضوع عامل جاودانگي آن است. پرداختن به موضوع شاهنامه، پرداختن به اخلاق، حکمت، فتوت و جوانمردي در بهترين شکل آن است که در تمام شاهنامه، در بين ابيات فردوسي، به تصوير کشيده شده است.
وي افزود: همه فارسيزبانان و به خصوص ما مشهديها که ميزبان آرامگاه حکيم ابوالقاسم فردوسي هستيم، کمتر به شاهنامه پرداختهايم اما با تأکيدي که شوراي اسلامي شهر و همچنين شهردار مشهد انجام دادند و با برنامهريزيهايي که در سازمان فرهنگي و اجتماعي شهرداري مشهد صورت گرفت، پرداختن به شاهنامه از جهات مختلف و به تصوير کشيدن و ملموس کردن شاهنامه جزو دستور کار چندساله گذشته شهرداري مشهد و شوراي اسلامي شهر مشهد بود.
معاون سازمان فرهنگي اجتماعي شهرداري مشهد تصريح کرد: گاهي اوقات نگاههاي سطحي به مفاهيم گرانقدري که به عنوان ريشههاي فرهنگي در اختيار ماست، باعث لطمه واردن شدن به آن مفاهيم ميشود. به همين دليل توجه عميق به آنها در دستور کار سازمان فرهنگي اجتماعي شهرداري مشهد قرار گرفت که شاهنامه نيز به عنوان يکي از ميراث زبان و ادب فارسي در اين توجه قرار داشت.
يوسفي در رابطه با مستند داستاني شاهنامه فردوسي، بيان کرد: خروجي اين فيلم از لحاظ ويژگيهاي فني و ويژگيهايي که يک اثر مستند ميتواند داشته باشد، از کيفيت مطلوبي برخوردار بود. البته اين موضوع را بايد فعالان و متخصصان حوزه سينما و فيلم مستند بگويند، اما آنچه که به نظر ميآيد اين مستند از کيفيت خوبي برخوردار است.
محمدمحسن مصحفي، معاون فرهنگي اجتماعي شهردار مشهد، نيز در ادامه اين مراسم در رابطه با مستند داستاني شاهنامه فردوسي خاطرنشان کرد: هزينههايي که براي اين توليد فيلم مستند شاهنامه فردوسي صورت گرفته است، در مقايسه با بودجههاي فيلمهاي سينمايي ديگر، چيزي نزديک به صفر است و از اين جهت بايد از آقاي رحمانينسب، کارگردان اين اثر تشکر کنيم که با بودجه نه چندان چشمگير و در روزگاري که قيمتها در حال افزايش بود، توانستند فيلمي را ارائه دهند که مورد قبول اهل فن واقع شده است.