نماد آخرین خبر

مشاهده ی گربه پالاس در محدوده تالاب گاوخونی اصفهان

منبع
ايرنا
بروزرسانی
مشاهده ی گربه پالاس در محدوده تالاب گاوخونی اصفهان

ايرنا/ معاون نظارت و پايش حفاظت محيط زيست استان اصفهان از رويت يک گونه کمياب " گربه پالاس " در شعاع پنج کيلومتري تالاب بين‌المللي گاوخوني خبر داد.

حسين اکبري اظهار داشت: زيستگاه اين گربه‌سان با نام پالاس (Pallas cat) در مناطق کوهستاني با آب و هوايي ييلاقي است اما تعداد از افراد محلي در محدوده شهر ورزنه و تالاب بين المللي گاوخوني در شرق اصفهان، اين گونه کمياب را رويت و نسبت به رهاسازي آن اقدام کردند.
وي افزود: با توجه به گزارش هاي رسيده از مرکز محيط باني تالاب گاوخوني و جوامع محلي شهر ورزنه، اين گربه در شعاع پنج کيلومتري شمال شرقي تالاب و کوه سياه در حاليکه در چاله اي به عمق حدود يک و نيم متر گرفتار شده بود، رويت شد و ۲ نفر از جوانان ورزنه پس از مشاهده گربه پالاس آن را رها سازي کردند.
اکبري با بيان اينکه احتمال دارد اين گربه داخل چاله گرفتار شده يا براي استتار خود را آنجا پنهان کرده بود، تصريح کرد: مطالعات زيست محيطي نشان مي دهد که زيستگاه اصلي گربه پالاس، مناطق کوهستاني نسبتا مرتفع و سردسير است درحاليکه محدوده اطراف تالاب گاوخوني، حالت دشت دارد و بياباني است.
وي با تاکيد بر اينکه رويت اين گونه کمياب گربه سان در محدوده تالاب گاوخوني جاي شگفتي دارد، اضافه کرد: چند احتمال براي حضور گربه پالاس در محدوده تالاب گاوخوني وجود دارد از جمله اينکه اين گربه در فصل زمستان که بطور طبيعي بدنبال جفت يابي است از مناطق اطراف "شيراز کوه " و کوه هاي گردنه مُلا احمد نايين به اين مکان، آمده باشد.
اين کارشناس، ادامه داد: در يک احتمال ديگر ممکن است اين گربه پالاس از کوه هاي سمت يزد به سمت کوه هاي اصفهان و چشمه گل در شرق تالاب گاوخوني آمده باشد.
اکبري، احتمال سوم را اين دانست که گربه پالاس توسط فرد يا افرادي بصورت دستي به آن مکان منتقل شده باشد و تصريح کرد که چنين احتمالي بسيار ضعيف است.
معاون نظارت و پايش حفاظت محيط زيست استان اصفهان با تاکيد بر اينکه اقدام مردم محلي ورزنه در رسيدگي به اين گونه کمياب گربه سان و رهاسازي آن جاي تقدير دارد، خاطرنشان کرد: از جوامع محلي درخواست داريم در صورت برخورد و مشاهده با چنين مواردي قبل از رهاسازي، اين موضوع را به کارشناسان اداره حفاظت محيط زيست اطلاع دهند تا بررسي هاي علمي درباره آنها صورت گيرد.
وي با اشاره به اينکه گونه گربه پالاس تا کنون در کوه هاي نايين، کرکس و شهرستان کاشان در استان اصفهان مشاهده و ثبت شده است، گفت: مناطقي مانند موته، خوانسار، فريدن، فريدونشهر و چادگان نيز مي تواند زيستگاهي براي آنها باشد.
اکبري با بيان اينکه وزن اين گربه بين ۲.۲ تا ۴.۵ کيلوگرم و از گربه خانگي بزرگتر است، اضافه کرد: اين گونه گربه سان در مناطقي مانند ايران، چين، هند، مغولستان، پاکستان، روسيه و آسياي ميانه مشاهده شده است.
وي با تاکيد بر اينگه گربه پالاس از نظر ارزش حفاظتي و اکولوژيکي، جايگاه بالايي دارد، اظهار داشت: سال گذشته در يک طرح پژوهشي مشترک با دانشکده منابع طبيعي و محيط زيست دانشگاه صنعتي اصفهان، مطالعات خوبي درباره زيستگاه گربه پالاس در استان انجام شد که قابل تعميم به کل کشور است.
هشت گونه شاخص گربه سانان کشور شامل پلنگ، يوزپلنگ، گربه شني، گربه وحشي، کاراکال، سياهگوش، گربه پالاس و گربه جنگلي در عرصه‌هاي طبيعي استان اصفهان زيست مي کنند.
گربه پالاس، پستانداري است که بيشتر در مناطق مرکزي آسيا يافت مي‌شود؛ اين گربه‌سان در حقيقت يک گربه وحشي با اندازه کوچک است که نام خود را از روي محققي آلماني گرفته‌ که براي اولين بار در سال ۱۷۷۶ اين پستانداران را شناسايي کرد، نام اين محقق «پيتر سايمون پالاس» (Peter Simon Pallas) بود. 
شکل ظاهري گربه‌هاي پالاس به علاوه خز بلند و متراکم آن‌ها، وجهه‌اي با ابهت به آن‌ها بخشيده است. آنها رنگ خاکستري دارند و بر روي دم‌شان حلقه‌هاي سياه‌رنگ ديده مي‌شود. همچنين بر روي بدن و پيشاني آن‌ها طرح‌هاي خاصي نقش بسته است. فک گربه‌هاي پالاس کوچک است و به همين دليل اين پستانداران در مقايسه با ديگر گربه‌سانان، تعداد دندان‌هاي کمتري دارند اما در عوض دندان‌هاي نيش آن‌ها بسيار بلند است.
به گفته کارشناسان، اين گونه گربه سان در ايران کمياب مي باشد هرچند مباحثي درباره در خطر انقراض بودن آن نيز مطرح شده است.
تالاب بين‌المللي گاوخوني واقع در شرق اصفهان يکي از بزرگترين و مهمترين تالاب‌هاي ايران محسوب مي‌شود و در طول تاريخ علاوه بر ايجاد فضاي فرح بخش در شرق اصفهان، مامني براي پرندگان مهاجر و جانوران آبي و منبع درآمد و آسايش ساکنان اين منطقه بوده است.
اين تالاب که منطقه‌اي به وسعت ۴۷۶ کيلومتر مربع در ۱۶۷ کيلومتري جنوب شرق اصفهان در کنار شهر ورزنه و در مجاورت تپه‌هاي شني قرار دارد و در يک دهه گذشته در مدت کوتاهي آب در آن جريان داشت.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar