رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور اعلام کرد: پیگیری ویژه پروندههای موقوفهخواری/ دولت بودجه اوقاف را نداد
مهر
بروزرسانی
مهر / حجت الاسلام والمسلمين علي محمدي 24 مهرماه سال 88 از سوي وزيرارشاد به سمت سرپرست سازمان اوقاف و امور خيريه کشور منصوب شد و امروز بيش از 1100 روز است که بر مسند رياست اوقاف کشور تکيه زده. به گفته محمدي سازمان اوقاف در زمان مسئولتش داراي برنامه شد و تحولات بزرگي هم از نظر عمراني و نرم افزاري در اين سازمان رخ داده است. اين مقام مسئول مي گويد: اوقاف مي تواند با يک برنامه ريزي خوب کمک حال اقتصاد کشور باشد و بايد از اين پتانسيل به درستي استفاده کرد.
خبرنگار خبرگزاري مهر در گفتگويي کوتاه برخي از مشکلات و چالشهاي اين سازمان را با رئيس اوقاف مطرح کرد که به تمامي سوالات پاسخ داده شد.
تشکيل کارگروه فقهي و حقوقي در سازمان اوقاف
وي در اين گفتگو در پاسخ به نخستين سوال در مورد اظهارات قائم مقام سازمان اوقاف مبني بر ارزش 65 هزار ميليارد توماني موقوفات کشور گفت: ارزش ريالي موقوفات هنوز دقيق مشخص نشده است و اين مبلغي که اعلام شده تقريبي است. البته داريم کار مي کنيم تا اين آمار دقيق مشخص شود. بايد بر اساس موازين شرعي و نيت واقف موقوفات مورد بهره برداري قرار بگيرد که در اين زمينه کارگروهي فقهي و حقوقي تشکيل شده که 5 روحاني و 5 حقوقدان هستند تا موارد و چالشهاي قانوني و شرعي استفاده از موقوفات مشخص شود. اين کارگروه مشاور فقهي و حقوقي رئيس سازمان اوقاف هستند و اگر ايرادي در برخي نيات و موقوفات شکل بگيرد اين کارگروه وارد عمل مي شود و اگر به نتيجه اي نرسيد الزاما از طريق استفتاء از مقام معظم رهبري مشکل برطرف مي شود.
وي در مورد برنامه اوقاف براي بستر سازي وقفيات جديد گفت: اين سازمان اوقاف تبليغات و برنامه هاي جامعي براي ايجاد وقفيات جديد را دنبال مي کند. در اين ميان برخي از کارشناسان انرژي هسته اي هم با مديران سازمان اوقاف جلساتي داشتند تا برخي نيازها از طريق وقفيات جديد برطرف شود.
وي افزود: البته مقام معظم رهبري پرداختن به وقفيات جديد اعم از محيط زيست، کشاورزي و پزشکي را تاکيد کردند. ما هم به دنبال بستر سازي اين موضوعات هستيم.
44 درصد موقوفات سند ندارد/ سنددار شدن موقوفات سرعت گرفت
از رئيس سازمان اوقاف و امور خيريه کشور سوال شد در سال 89 اين سازمان اعلام کرد که 64 درصد موقوفات کشور سند ندارند و بعد موضوع تعامل شما با جهاد کشاورزي و سازمان ثبت اسناد مطرح شد آيا روند سند دار شدند موقوفات کشور رو به افزايش است و چالشي وجود ندارد که محمدي پاسخ داد: پيشرفتهاي خوبي حاصل شده و امروز تنها 44 درصد موقوفات کشور سند ندارند. در بخش سند دار کردن موقوفات براي هر استان سهميه تعيين کرديم . سوال شد: شما قول داده بوديد که 5 ساله تمام موقوفات را سند دار مي کنيد که محمدي پاسخ داد: قطعا سر قولمان هستيم و اميدواريم زودتر هم انجام شود.
درخواست سازمان اوقاف از فراکسيون وقف مجلس
حجت الاسلام علي محمدي در مورد درخواستهاي اوقاف از اعضاي فراکسيون احياي وقف و امامزادگان و مساجد که حدود 200 نفر هستند گفت: احياي فرهنگ وقف، قانون مند شدن روند وقف، برطرف شدن چالشهاي حوزه وقف، مساعدت کميسيونهاي تخصصي مجلس (قضايي، اجتماعي، برنامه و بودجه، فراهنگي، عمراني و...) از مهمترين خواسته هاي سازمان اوقاف از اعضاي فراکسيون وقف مجلس بوده است.
رسيدگي به پرونده موقوفه خواري امامزاده زيد نيازمند تعامل سازمان ثبت اسناد
از رئيس سازمان اوقاف و امور خيريه کشور سوال شد در تيرماه سال 90 حدود 300 شعبه تخصصي رسيدگي به پرونده هاي اوقاف در دادگستري هاي کشور تشکيل شد. شما روند عملکرد دستگاه قضا در احقاق حقوق موقوفات و مقابله با يقه سفيدها را چگونه ارزيابي مي کنيد که پاسخ داد: در سال گذشته 3400 پرونده قضايي در دادگاهها تشکيل و 2700 راي به نفع موقوفات صادر شد. البته مواردي هم هست که هنوز تکليفش روشن نشده که دليلش تراکم کاري قوه قضائيه است. برخي از پرونده هاي سنگين هم آنقدر کش و قوس داشته که با دستور رئيس قوه قضائيه اعمال ماده 18 شده که برخي به نتيجه رسيده و برخي هم در حال بررسي است.
وي در پاسخ به اينکه چرا هنوز پرونده هاي بزرگي مانند امامزاده زيد، پاکدشت و شهر قدس هنوز به نتيجه نرسيده است گفت: در خصوص اين پرونده با رئيس قوه قضائيه، رئيس ديوانعالي کشور و دادستان کل مذاکرات و ديدارهايي داشته ايم. در مورد پرونده امامزاده زيد هم اقدامات خوبي صورت گرفته که چند مشکل کوچک دارد که نياز به همکاري سازمان ثبت اسناد کشور است.
به جاي بگو مگو قصد تعامل اوقاف با ميراث فرهنگي را داريم
حجت الاسلام والمسلمين محمدي در مورد تعامل سازمان اوقاف با سازمان ميراث فرهنگي گفت: سياست ما بيشتر تفاهم با دستگاههاي مرتبط با اوقاف است که در تعامل با نيروهاي مسلح و سازمان ثبت و جهاد کشاورزي به موفقيتهايي رسيديم. در مورد ميراث فرهنگي هم معتقديم به جاي بگو مگو ها با تعامل گفتگو کنيم بهتر به نتيجه مي رسيم.
دولت هنوز 120 ميليارد تومان بوجه دولتي به مساجد و امامزاده ها را پرداخت نکرده است
از رئيس سازمان اوقاف در مورد بدهي دولت به امامزاده ها سوال شد که آيا اين بدهي تامين شده که پاسخ داد: تاکنون اين مشکل برطرف نشده است. بر اساس برنامه سال 90 و 91 دولت بايد بودجه مساجد و امامزاده را پرداخت مي کرد که در مجموع 100 ميليارد بابت مساجد و 20 ميليارد هم بابت امامزاده ها هنوز بودجه اي به اوقاف داده نشده است.