موج وحشی قرمز!

خراسان/ دبير کميته انتظامي ستاد ملي کرونا اعمال محدوديت گسترده در فعاليت مشاغل را الزامي ميداند اما وزارت بهداشت از اجرانشدن محدوديتها گلايهمند است.
همان شد که نبايد ميشد؛ ويروس کرونا براي چهارمينبار شکستمان داد و حالا شاخکهايش را براي مرگومير بيشتر تيز کرده است. به قول حريرچي، معاونکل وزير بهداشت، ويروسي که در موجهاي قبلي خود صعودهاي پلکاني و آسانسوري داشت، در موج چهارم با صعود موشکي به سراغمان آمده و پيشبيني ميشود آمار مرگهاي روزانه را به 600 نفر هم برساند.
86 درصد کشور در وضعيت قرمز و نارنجي
طبق اعلام وزارت بهداشت، هماکنون ۸۶ درصد شهرستانهاي کشور در وضعيت قرمز و نارنجي قرار دارند: 257 شهر قرمز، 129 شهر نارنجي، 51 شهر زرد و فقط 11 شهر آبي. ضمن آنکه همه مراکز استانها جزو شهرهاي قرمز هستند.
بيش از 20 هزار مبتلاي جديد روزانه
ديروز آمار فوتيهاي کرونا با رسيدن به عدد 193، روند صعودي خود را ادامه داد و تعداد موارد مثبت کرونايي کشور هم با رکوردي تازه به 20 هزار و 954 نفر رسيد. آمارکل مبتلايان شناساييشده هم به مرز 2 ميليوننفر رسيده است. به گفته حريرچي، طبق اين اطلاعات پيشبيني ميشود با تداوم روند فعلي آمار فوتيهاي روزانه به 600 نفر هم برسد.
فقط يک راه داريم: تعطيلي گسترده
«ايرج حريرچي» ديروز درباره راهحل عبور از اين موج سهمگين هم اينطور گفت: فقط يک راه داريم، محدوديت و تعطيلي گسترده دوهفتهاي و همراهي مردم در رعايت پروتکلهاي بهداشتي، تا زمان واکسيناسيون. به گفته حريرچي، طبق مصوبات قبلي، هماکنون بايد مشاغل گروه 2 در شهرهاي قرمز و مشاغل گروه 3 در شهرهاي نارنجي تعطيل شوند، اما مشخص نيست چرا در شرايط فعلي خبري از اجراي اين مصوبات نيست.
مشاغل گروه 2 که بايد در شهرهاي قرمز به مدت دو هفته تعطيل شود: بوستانها و مراکز تفريحي بهطور کامل، پاساژهاي سرباز و سربسته، بازارهاي سرپوشيده، مراکز خريد و فروش (مالها)، بازارهاي روز و بازارهاي محلي، مراکز شمارهگذاري اتومبيل، آرايشگاههاي مردانه و زنانه، مراکز فروش لوازم آرايشي و بهداشتي، مراکز فروش فرش، موکت و لوازم خانگي و حوله و پرده و مبلمان و لوستر و در و پنجره و تزيينات ساختمان، مراکز فروش کادويي، اسباببازي، سرگرمي، لوازمتحرير، ظروف، کتاب، محصولات فرهنگي، مراکز فروش انواع پوشاک، کيف، کفش، آتليههاي عکاسي، آژانسهاي مشاور املاک، مراکز تهيه، توزيع و طبخ مواد غذايي شامل رستوران و کافيشاپ، مراکز فروش ملزومات و تجهيزات بدنسازي و ورزشي، فروش طلا و جواهر، فروش کالاهاي دستدوم و سمساري و آموزشگاههاي رانندگي.
مشاغل گروه 3 که بايد در شهرهاي نارنجي تعطيل باشد: تالارهاي پذيرايي، استخرهاي سرپوشيده و باشگاههاي ورزشي، چايخانهها و قهوهخانهها که در کل ساعات شبانهروز بايد تعطيل باشند. همچنين، آموزشگاههاي موسيقي و زبان با حضور ده نفر و موزهها و تئاتر و مهدهاي کودک.
چرا به موج چهارم رسيديم؟
اما اينکه چرا با وجود هشدارها و پيشبينيها، جلوي ورود کشور به موج چهارم گرفته نشد، سوال مهمي است که بسياري از کارشناسان، لغونشدن سفرهاي نوروزي را علت آن ميدانند؛ هرچند که هم رئيسجمهور و هم وزير کشور در جلسه 14 فروردين ستاد ملي مقابله با کرونا، تاکيد کردند سفرها مديريت شد و مردم پروتکلها را رعايت کردند. حريرچي دراينباره هم گفت: در ستاد ملي کرونا و هيئت دولت، وزندهي به کرونا و ساير موضوعات از جمله اقتصاد و گردشگري متفاوت بود. ما در وزارت بهداشت تاکيد داشتيم با لغو سفرهاي نوروزي از فرصت طلايي عيد و تعطيلات، براي خاموشکردن شعلههاي کوچک کرونا استفاده کنيم اما با آن موافقت نشد. البته معاونکل وزير بهداشت در پاسخ به اين سوال که چه فرد يا افرادي مخالف لغو سفرهاي نوروزي بودهاند هم گفت: «خيلي شفاف ميگويم که نميتوانم به اين سوال پاسخ بدهم».
دبير کميته امنيتي و انتظامي ستاد ملي مقابله با کرونا: اعمال محدوديتها در شهرهاي قرمز و نارنجي الزامي است
سوال دکتر حريرچي درباره چرايي اجرانشدن محدوديت فعاليت اصناف گروههاي 2 و 3 در شهرهاي قرمز و نارنجي را از کميته امنيتي، انتظامي و اجتماعي ستاد ملي مقابله با کرونا پيگيري ميکنيم. «حسين قاسمي» دبير اين کميته در گفتوگو با خراسان ميگويد: طرح جامع مديريت هوشمند محدوديتها که در آذرماه سال 99 تصويب و ابلاغ شده، اقدامات لازم در شهرهاي قرمز و نارنجي و همچنين دستهبندي مشاغل را مشخص کرده است. قاسمي ميافزايد: اين طرح همچنان ملاک عمل در ستادهاي استاني است و نياز به مصوبه جديدي براي ابلاغ نيست، بنابراين استانها موظفاند طبق اين طرح با همکاري اصناف، براي اعمال محدوديت فعاليت گروههاي شغلي اقدام کنند. وي درباره نظارتها براي اجراي اين طرح هم ميگويد: به دليل محدوديتهاي متعدد از نظر تعداد نيرو و ظرفيتهاي نظارتي، نظارت اول و آخر بر عهده مردم است و بايد تخلفات را گزارش کنند. قاسمي البته گلايهاي هم از وزارت بهداشت دارد و ميگويد: قبلا هماهنگي بهتري بين وزارت بهداشت و کميته انتظامي ستاد وجود داشت، گزارش وضعيت رنگبندي شهرهاي کشور چهارشنبه هر هفته در اختيار ما قرار ميگرفت و ما هم اقدامات لازم را براي هفته آتي در هر استان ابلاغ ميکرديم، اما با وجود رسانهاي شدن لحظهاي بسياري از آمارها و اطلاعات، آخرين گزارش رسمي ارسالي براي ما تعداد شهرهاي قرمز را 88 شهر نشان ميدهد و آمار 257 شهر قرمز را، ما هم مثل شما از طريق رسانهها شنيدهايم.