مینو محرز: ایران برای خرید واکسن کرونا دیر اقدام کرد
رکنا/ عضو کميته علمي ستاد ملي مبارزه با کرونا با تاکيد بر اين که ايران براي خريد واکسن کرونا دير اقدام کرده است، عنوان کرد: تا کنون واکسن هاي اندکي به دست ما رسيده است و ما هنوز نتوانسته ايم کادر درمان و گروه هاي پرخطري را که در اولويت دريافت واکسن کرونا بوده اند، عليه اين ويروس واکسينه کنيم.
برخي گمانهزنيها از اين حکايت دارد که تا سال ۲۰۲۲ تمام واکسن هاي خارجي کرونا از سوي کشورهاي مختلف پيش خريد شده است و در اين ميان، به جز تعداد معدود واکسني که قرار است مجددا از سبد کوواکس وارد کشور شود يا ديگر واکسنهايي که ايران از برخي کشورها از جمله روسيه، چين و کره جنوبي خريده است، تا زمان توليد انبوه واکسنهاي داخلي بعيد به نظر ميرسد که واکسيناسيون عمومي کرونا در کشورمان آغاز شود.
به گزارش خبرنگار اجتماعي رکنا، واحد اطلاعات نشريه اکونوميست اخيرا در گزارشي اعلام کرده است با وجود اين که اواسط سال ۲۰۲۲ بيشتر افراد بالغ در اقتصادهاي پيشرفته واکسينه خواهند شد، اما آمار واکسيناسيون براي کشورهاي با درآمد متوسط تا اواخر ۲۰۲۲ يا حتي اوايل سال ۲۰۲۴ طول خواهد کشيد. در عين حال، طبق گزارش اکونوميست، فقيرترين ملتهاي دنيا بايد تا سال ۲۰۲۴ منتظر ايمنيسازي گسترده بمانند و حتي ممکن است اين اتفاق اصلا رخ ندهد.
اين در حالي است که سازمان خيريه بينالمللي آکسفام نيز در شهريور 99 گزارش داد که برخي کشورهاي ثروتمند جهان تا آن زمان 51 درصد از نمونههاي واکسن بيماري همهگير کوويد 19 را پيشخريد کردهاند و اين در حالي است که تنها 13 درصد از جمعيت جهان در کشورهاي ثروتمند زندگي ميکنند.
حالا هم برآوردها نشان مي دهد نمونه هاي واکسني که تا کنون در سطح جهان به توليد انبوه رسيده اند تا سال 2022 توسط کشورهاي مختلف جهان پيش خريد شده اند و بنابراين مردم ايران اگر به دنبال دسترسي گسترده به واکسن کرونا هستند يا بايد منتظر شرکت هايي در خارج از کشور بمانند که هنوز واکسن هاي کروناي خود را به بازار عرضه نکرده اند يا بايد انتظار توليد انبوه واکسن ايراني کرونا را بکشند.
اما سوال اساسي افکار عمومي اين است که اساسا چرا ايران براي خريد واکسن کرونا از کشورهاي توليدکننده دير اقدام کرده است که حالا سعيد نمکي، وزير بهداشت ما بدقولي و تاخير صادرکنندگان واکسن از جمله هند و کره جنوبي را عاملي براي عقب افتادن حداقل 20 روزه واکسيناسيون کادر درمان و گروه هاي پرخطري که در اولويت اول واکسيناسيون قرار داشته اند، بداند؟
توليد واکسن کرونا کمتر از تقاضاست
دکتر مينو محرز، عضو کميته علمي ستاد ملي مبارزه با کرونا نيز در گفت و گو با رکنا با تاييد تعلل دولت در خريد واکسن هاي خارجي کرونا عنوان کرد: به نظر مي رسد که ما دير براي خريد واکسن کرونا دير اقدام کرديم و به همين دليل، تا کنون واکسن هاي اندکي به دست ما رسيده است؛ به نحوي که ما هنوز نتوانسته ايم کادر درمان و گروه هاي پرخطري را که در اولويت دريافت واکسن کرونا بوده اند، عليه اين ويروس واکسينه کنيم.
وي به تقاضاي بسيار بيشتر براي خريد واکسن کرونا نسبت به ميزان توليد آن در جهان اشاره کرد و گفت: بسياري از کشورهاي توليدکننده واکسن، حاضر نيستند که واکسن هاي توليدي خود را به کشورهاي ديگر بفروشند، مثلا در هند با اين که قدرت بالايي در توليد واکسن دارد، اخيرا دادستان اين کشور جلوي صادرات واکسن کرونا را گرفته و گفته است که ابتدا بايد مردم هند به طور کامل واکسينه شوند. اين در حالي است که اين کشور بيش از يک ميليارد نفر جمعيت دارد.
عضو کميته علمي ستاد ملي مبارزه با کرونا ادامه داد: همچنين برخي کشورهاي دنيا از جمله آمريکا تا سال 2022 بسيار بيشتر از نياز خودشان واکسن کرونا پيش خريد کرده اند و قصد دارند در آينده بخشي از خريدهايشان را به کشورهاي ديگر بفروشند. البته ايران مي تواند تا آن زمان تمام واکسن هاي مورد نياز مردم را تامين کند.
واکسن ايراني ما را از کشورهاي خارجي بي نياز مي کند
محرز در ادامه صحبت هايش با تاکيد بر اين که با توليد انبوه واکسن هاي ايراني کرونا، کشورمان از واکسن هاي خارجي بي نياز مي شود، عنوان کرد: اکنون امکان توليد واکسن کرونا در ايران وجود دارد و همين باعث مي شود که بعد از نهايي شدن توليد اين واکسن ها به کشور ديگري احتياج نداشته باشيم.
سرپرست تيم تحقيقاتي واکسن «کوو ايران برکت» درباره آخرين وضعيت توليد اين واکسن توضيح داد: همين الان من در محل واکسيناسيون واکسن ستاد اجرايي فرمان امام (ره) در هتل ارم هستم. ما به زودي فاز دوم کارآزمايي اين واکسن را تمام مي کنيم و از اوايل ارديبهشت و حتي زودتر فاز سوم را نيز آغاز خواهيم کرد.
واکسن ايراني تا الان هيچ عوارضي نداشته
عضو کميته علمي ستاد ملي مبارزه با کرونا به شائبه هايي که درباره کيفيت پايين واکسن ايراني کرونا مطرح مي شود، پاسخ داد: واکسني که ما روي آن کار مي کنيم تا الان نتايج مثبتي داشته است و واکسن ايمني محسوب مي شود؛ به نحوي که تا الان که به نزديک 500 نفر اين واکسن را دريافت کرده اند، هيچ کدام از عوارضي را که براي واکسن هاي خارجي مطرح شده است، در اين واکسن مشاهده نکرديم.
وي در پايان تصريح کرد: البته قبول داريم که مردم ايران نظري منفي به واکسن ها و داروهاي ايراني دارند، اما تلاش براي توليد واکسن کوويد 19 در ايران باعث شد که صنعت واکسن سازي دوباره احيا شود، اما مردم بايد توجه داشته باشند که تجهيزات عالي ما براي ساخت واکسن ها تحسين آميز است و به مردم ايران نويد مي دهيم که خيلي زود واکسن ايراني کرونا به دستشان مي رسد.
در پايان توجه به اين نکته خالي از لطف نيست با وجود اين که انتهاي اسفند سال 99 مجوز واردات واکسن کرونا براي شرکت هاي خصوصي از سوي وزارت بهداشت صادر شد و در ابتداي فروردين نيز رئيس جمهور اين مساله را تاييد کرد، تا اين لحظه چرا خبري از واردات واکسن کرونا از سوي اين شرکت ها نيست؟ يعني اساسا چه شد که بعد از صحبت هاي روزهاي ابتدايي عيد حسن روحاني، ايرج حريرچي، معاون کل وزارت بهداشت اخيرا گفته است که واکسن هاي خارجي کرونا توسط بخش خصوصي قابل آوردن نيست و آيا اين موضوع به پيش خريد شدن تمام واکسن ها بازميگردد يا خير؟