نماد آخرین خبر

مهاجرت رمال‌ها به فضای مجازی

منبع
ايرنا
بروزرسانی
مهاجرت رمال‌ها به فضای مجازی

ايرنا/ يک زماني دنياي رمال و فالگيرها به خيابان و نهايتا به خانه‌ها ختم مي‌شد و نام و نشان آن‌ها را بايد از دوست و آشنا مي‌گرفتي اما در عصر کنوني همه چيز تغيير کرده و مناسبات اجتماعي و اقتصادي به فضاي مجازي ختم شده براين اساس رمال‌ها نيز به فضاي مجازي مهاجرت کردند تا هميشه در دسترس باشند.

رمال و فالگيرها همواره تنها راه کسب درآمد خود را عوام فريبي دانسته و در اين ميان افراد ساده لوح به راحتي فريب آن ها را خورده و جيب آن ها را پر مي کنند اکنون که اين راه کسب درآمد به فضاي مجازي رفته همچنان عده اي مشتريان ثابت آن ها بوده، فريب خورده و افراد سودجو نيز از اين ساده لوحي سوء استفاده مي کنند.

فالگيري و رمالي براي برخي از افراد سودجو و فرصت طلب به کسب ‌و کار پر درآمدي در اينترنت تبديل شده است به گونه اي که بارها و بارها شاهد آن هستيم که پرونده هاي بسياري در اين زمينه تشکيل شده و هشدارهاي لازم داده شده اما همچنان رمالي در فضاي مجازي قرباني مي گيرد.

رمال ها با ادعاي اينکه با علوم غريبه آشنا بوده و وسيله‌اي براي ابراز قدرت خداوند هستند يا با ادعاي دانستن علم رمل و خبرداشتن از مجهولات عالم و خير و شر، عوام را فريب مي دهند. آن ها با ادعاي‌هاي دروغ از اعتقادات مردم سوءاستفاده کرده و از آن ها اخاذي مي‌ کنند.

در پرونده هايي که در اين زمينه در پليس فتا تشکيل شده و تجربه نشان مي دهد،  افرادي که در زندگي خود درماندگي حس کرده و نمي‌توانند با تدبير، مشکلاتي از جمله بيماري، فقر، سرقت شدن مال، ترس و وحشت را حل کنند به رمال و فالگير روي مي‌آورند. فال و فال‌گيري نيز شيوه ديگري از فريب دادن مردم است.

از آن جايي که فالگيري و رمالي علاوه بر دنياي واقعي در فضاي مجازي نيز جرم شناخته شده، پليس  با مرتکبان آن برخورد قاطع و قانوني مي‌ کند. اين در حالي است که اکنون رمالي و فالگيري به فضاي مجازي مهاجرت کرده و بسياري از پرونده ها در پليس فتا تشکيل مي شود. در اين گزارش به نمونه هايي از پرونده هايي که در اين زمينه در پليس فتا تشکيل شده است، اشاره مي شود: 

دستگيري رمال اينترنتي شمال کشور

سرهنگ سامع خورشاد رئيس پليس فتا استان مازندران از دستگيري رمال اينترنتي در شمال کشور خبر داد و گفت:  متهم با درج و انتشار آگهي رمال و فالگيري در فضاي مجازي، پس از جلب اعتماد و سوءاستفاده از سادگي قربانيان با دادن وعده هاي دروغين و اميد واهي با دريافت مبالغي هنگفت، اقدام به کلاهبرداري از افراد مي کرد.

وي افزود: طي‌ رصدهاي مستمرکارآگاهان پليس فتا مازندران درفضاي مجازي، کانالي در شبکه اجتماعي موردشناسايي قرار گرفت و مشخص شد شخصي با درج آگهي دعانويسي، طلسم و رمال اقدام به تجويز و ارسال بسته هاي مصرفي در قبال دريافت مبالغ مي کرد.

اين مقام انتظامي تصريح کرد: با اقدامات فني وتحقيقات خاص پليسي متهم به هويت معلوم در يکي از شهرهاي استان‌ مورد شناسايي قرار گرفت و با هماهنگي مراجع قضايي، متهم توسط پليس فتا شهرستان بهشهر دستگيرو به همراه ادله هاي دخيل در ارتکاب جرم، به پليس فتا بهشهر انتقال داده شد.

سرهنگ خورشاد افزود: در بازجويي هاي اوليه متهم منکر هرگونه بزه ارتکابي مي شد اما پس از مواجه شدن با دلايل، مستندات و مدارک جمع آوري شده از سوي کارشناسان ضمن اعتراف به بزه ارتکابي، انگيزه خود را کسب منافع مالي بيان داشت.

اين مقام مسئول ادامه داد: متهم با تبليغات فريبنده در فضاي مجازي و اغفال کاربران، پس از دريافت مبالغي از آن‌ها با گفتن جملات و اطلاعات معمولي از کاربران، آن‌ها را فريب داده و مدت‌ها با اين شگرد کلاهبرداري مي‌کرد.

دستگيري رمال کلاهبردار 

 سرهنگ محمدعلي آدينه‌لو رئيس پليس فتا استان زنجان از شناسايي و دستگيري متهم دعا نويس و رمال خبر داد و گفت: اين متهم با درج و انتشار آگهي رمال و فالگيري در فضاي‌ مجازي، پس از جلب اعتماد و سوء استفاده از سادگي قربانيان با دادن وعده‌هاي دروغين و اميد واهي با دريافت مبالغي هنگفت، اقدام به کلاهبرداري از افراد مي‌کرد.

وي افزود: طي رصدهاي مستمر کارشناسان پليس فتا زنجان در فضاي مجازي، کانالي در شبکه اجتماعي تلگرام  موردشناسايي قرار گرفت و مشخص شد شخصي با درج آگهي دعانويسي، طلسم و رمال اقدام به تجويز و ارسال بسته‌هاي مصرفي در قبال دريافت مبالغ هنگفت مي‌نمايد.

آدينه لو ادامه داد: با اقدامات فني و تحقيقات خاص پليسي متهم به‌هويت معلوم در يکي از استان‌ها مورد شناسايي قرار گرفت و با هماهنگي مراجع قضايي، متهم توسط کارشناسان پليس فتا زنجان دستگير شد به همراه ادله‌هاي دخيل در ارتکاب جرم، به پليس فتا استان انتقال داده شد. در بازجويي‌هاي اوليه متهم منکر هرگونه بزه ارتکابي مي‌شد ولي پس از مواجه شدن با دلايل، مستندات و مدارک جمع‌آوري شده از سوي کارشناسان ضمن اعتراف به بزه ارتکابي، انگيزه خود را کسب منافع مالي بيان داشت.

زن خانه داري که با انگيزه کسب در آمد رمال شد

سرهنگ علي جمالي رئيس پليس فتا ايلام از شناسايي و دستگيري زن جواني که اقدام به کلاهبرداري از شهروندان با ترفند رمالي و فالگيري در فضاي مجازي مي‌کرد، خبر داد و گفت: پس از مراجعه يکي از شهروندان به پليس فتا استان و طرح شکايت با موضوع کلاهبرداري از وي در فضاي مجازي پرونده‌اي در اين پليس تشکيل شد و موضوع در دستور کار کارشناسان اين پليس قرار گرفت. با بررسي‌ها و تحقيقات مقدماتي از شاکي مشخص شد که وي از طريق فضاي مجازي با انتشار دهنده يک آگهي که ادعاي حل مشکلاتي مانند بيکاري، ازدواج، طلاق، افزايش مهر، محبت و ديگر مشکلات را مي‌کرد، ارتباط برقرار کرده است.

وي ادامه داد: با انجام اقدامات فني و تخصصي پليسي متهم که يک زن ۳۰ ساله خانه دار بود مورد شناسايي قرار گرفت و با هماهنگي مراجع قضايي دستگير شد.  متهم در مواجهه با مستندات موجود ضمن اعتراف به جرم ارتکابي، انگيزه خود را بيکاري و کسب منافع مالي عنوان کرد که در نهايت پرونده جهت سير مراحل قانوني تحويل مراجع قضايي داده شد.

کلاهبرداري ۶۰ ميليون ريالي يک رمال و فالگير در اينستاگرام

سرهنگ احسان آنقي رئيس پليس فتا استان مرکزي از دستگيري فردي که از طريق شبکه اجتماعي اينستاگرام در قالب فالگيري و رمالي از شهروندان کلاهبرداري مي‌کرد، در تحقيقات تخصصي کارشناسان اين پليس خبر داد و گفت: با شکايت فردي مبني بر کلاهبرداري ۶۰ ميليون ريالي يک رمال و فالگير از او در اينستاگرام، پيگيري پرونده در دستور کار کارشناسان اين پليس قرار گرفت.

وي افزود: شاکي در اظهارات خود عنوان داشت که براي برخي ادوات جادويي و کمياب پس از برقراري ارتباط با مدير صفحه فالگيري و بيان مشکلات زندگي شخصي خود، در طول دو ماه و طي سه مرحله مبلغ ۶۰ ميليون ريال به‌حساب اعلام‌ شده از سوي مدير پيج اينستاگرامي پرداخت کرده و ديگر اين شخص پاسخگوي پيگيري‌هاي او نبوده است.  موضوع در رصد کارآگاهان اين پليس قرار گرفت و مأموران در تحقيقات و تجسس‌هاي خود توانستند متهم را که ساکن يکي از استان‌هاي ديگر بود، شناسايي کنند.

اين مقام انتظامي اضافه کرد: پس از هماهنگي با مراجع قضايي متهم به دادسرا معرفي و با پيگيري‌هاي صورت گرفته، وجه مورد کلاهبرداري به‌حساب شاکي پرونده عودت داده شد.

جرم رمالي و فالگيري چه تعريفي دارد؟

در ابتدا بايد گفت که در متون قانوني، به وضوح نمي‌توان تعريفي از جرم رمالي و فالگيري سنتي يا رايانه‌اي يافت. به همين خاطر عمده موضوع جرم رمالي و فالگيري حول جرم کلاهبرداري و تحصيل مال نامشروع قابل پيگيري است. در واقع زماني که جرم رمالي و فالگيري محقق مي‌شود، امکان پيگيري حقوقي بر اساس جرم کلاهبرداري يا تحصيل مال نامشروع است چرا که رمال و فالگير با فريب و تقلب توانسته است اموال فرد را از دست او خارج کند.

در خصوص جرم کلاهبرداري، ماده ۱ قانون تشديد مجازات مرتکبان اختلاس، ارتشا و کلاهبرداري اظهار مي‌دارد که هر فردي از راه حيله و تقلب مردم را فريب دهد و به وسايل مختلف يا با عناوين مجهول آن ها را بفريبد و مالي از آن ها کسب کند، کلاهبردار بوده و علاوه بر رد مال (پس دادن مال و وجه) از يک تا هفت سال حبس و جريمه نقدي نيز در انتظار وي خواهد بود.

همچنين براساس ماده ۲ اين قانون هر فردي مال يا وجهي را از طريق نامشروع کسب کند، مجرم بوده و علاوه بر رد مال (پس دادن مال و وجه)، به مجازات سه ماه تا ۲ سال حبس يا جريمه نقدي معادل دو برابر مال به دست آورده محکوم مي‌شود. جرم رمالي و فالگيري در واقع مصداقي از کلاهبرداري و تحصيل مال نامشروع بوده و مجازات جرايم اشاره شده را در پي دارد.

براساس ماده ۱۳ قانون جرايم رايانه‌اي، مجازات کلاهبرداري رايانه‌اي (رمالي و فالگيري رايانه‌اي)، رد مال به صاحب آن و همچنين حبس از يک تا پنج سال يا جزاي نقدي از ۲ تا ۱۰ ميليون تومان يا هر دوي مجازات‌ها، خواهد بود.

يک‌ سوم اپليکيشن‌هاي اندرويدي فال‌گيري بدافزار هستند

سرهنگ دوم علي محمد رجبي رئيس مرکز تشخيص و پيشگيري از جرايم سايبري پليس فتا مي گويد: در برخي مواقع طالع بيني و فالگيري در فضاي مجازي مي‌تواند به قيمت سرقت اطلاعات تمام شود. با توجه به اينکه سرقت اطلاعات خصوصي و کاري کاربران يکي از مهم‌ترين اهداف مجرمان سايبري مي‌باشد لذا لازم است کاربران گرامي با دقت و هوشياري بيشتري در فضاي مجازي فعاليت داشته باشند.  فضاي مجازي، فرصت ارتباط‌گيري با طيف گسترده‌اي از مردم، انجام تبليغات مختلف، درآمدزايي و ... را براي کاربران فراهم آورده است. اما دراين‌بين افرادي هستند که سعي دارند از اين فرصت‌ها سوءاستفاده کرده و اهداف مجرمانه خود را عملي کنند.

وي ادامه مي دهد: برخي از افراد با راه‌اندازي اکانت‌هاي کاربري در شبکه‌هاي اجتماعي و با تبليغات خلاف واقع و اغواکننده سعي دارند تعداد فالورهاي خود را افزايش داده و برخي ديگر نيز با جلب اعتماد کاربران و طراحي و راه‌اندازي بدافزارهاي  مختلف به دنبال کلاهبرداري از آن ها هستند،  علاقه انسان‌ به اطلاع از آينده سبب شده کلاهبرداران در فضاي مجازي اقدام به طراحي برنامک‌هايي تحت عنوان فالگير، بخت‌گشا، باطل کننده سحر و جادو کرده و با روش‌هاي مختلف از هموطنان کلاهبرداري کنند.

رئيس مرکز تشخيص و پيشگيري از جرائم سايبري مي گويد: بر اساس گزارش تيم تحليل بيت‌بان، از ۶۱۵ برنامه‌ي فال و طالع‌بيني موجود در فروشگاه‌هاي اندرويدي، نزديک به يک‌سوم، يعني ۱۹۷ مورد از آن‌ها بدافزار بوده‌اند.  اين نرم افزارها غالبا بدون اطلاع کاربر اقدام به دانلود ديگر برنامه ها، ارسال ناخواسته تبليغات و يا عضو کردن کاربر در کانال هاي تلگرامي مي کنند و به اين ترتيب حريم خصوصي کاربران نقض مي شود.

سرهنگ رجبي نقض قوانين در ممنوع سازي اينگونه فعاليت ها را مهمترين چالش براي برخورد قانوني با اين معضل عنوان کرده و مي گويد:  نصب ضد بدافزار مطمئن  براي حفظ امنيت گوشي و تبلت لازم و ضروري است،  عدم نصب برنامه‌هاي موبايلي از شبکه هاي اجتماعي و دقت در دريافت برنامه‌هاي نامطمئن بسيار مهم است براين اساس کاربران فريب تبليغات اينگونه برنامه ها را نخورند و قبل از نصب مجوزهاي دسترسي را بررسي يا با استفاده از ضد بدافزارهاي معتبر از سلامت برنامه اطمينان کسب کنند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره