جهشهای عجیب و جدید ویروس کرونا

خبرآنلاين/ کوويد ۱۹ با تمام عوارض ناگوار خود در سراسر دنيا، هنوز کاملا مهار نشده است و هر روز خبرهاي تازهاي از آن به گوش ميرسد.
محققان با جهش سهگانه و عجيب ويروس کرونا مواجه شدهاند و همچنين نوع ديگري از ويروسهاي کرونا را که از سگ به انسان منتقل ميشود، مشاهده کردهاند.
جهش سهگانه ويروس کرونا
بهتازگي کارشناسان بهداشت و سلامت با جهش جديدي از ويروس کرونا مواجه شدهاند که توانسته است حداقل ۴۹ نفر از ساکنان بريتانيا را که عمدتا در مناطق يوکشاير و هامبر زندگي ميکنند آلوده کند.
سازمان بهداشت عمومي انگلستان از ماه آوريل گذشته تاکنون جهش VUI-۲۱MAY-۰۱ (AV.۱)، يکي از جهشهاي ويروس کرونا، را تحت نظر گرفته است.
اين سويه جديد کويد۱۹، ترکيب عجيبي از «سه جهشي» است که در گونههاي ديگر ويروس کرونا مشاهده شده است.
بنابه گفته اين سازمان در حال حاضر شواهدي وجود ندارد که نشان دهد اين جهش ويروسي ميتواند موجب شديدتر شدن بيماري کرونا شود يا از اثربخشي واکسنهاي در دسترس فعلي بکاهد.
محققان سازمان جهاني بهداشت گفتهاند مردم اين مناطق نبايد نگران اين نوع جهش باشند. با اينحال آنها با دقت تمام مراقب اين جهش جديد ويروس کرونا هستند و دريافتند که اين جهش جديد کرونا، در حال حاضر سرايتپذيري ويروس کرونا را شديدتر از قبل نکرده است.
در ضمن پزشکان آزمايشها و پيگيريهاي بيشتري براي شناسايي موارد جديد آلوده به اين جهش جديد ويروس کرونا انجام ميدهند.
کشف نوع جديدي از ويروس کرونا
دانشمندان نوع جديدي از ويروس کرونا را شناسايي کردهاند که از سگها به انسان منتقل ميشود. اين ويروس هشتمين ويروس از خانواده کروناهاست که دانشمندان قبلا آن را شناسايي کرده بودند و اکنون سروکله آن دوباره پيدا شده است.
اين ويروس بيماريزا از سال ۲۰۱۸ شناخته شده است و هشتمين ويروس از خانواده کروناهاست که ميتواند از سگها به انسان منتقل شود.
چيزي که هنوز مشخص نشده اين است که آيا اين ويروس ميتواند عالمگيري و خطري مانند کويد۱۹ در جامعه انساني ايجاد کند.
البته محققاني که اين نوع ويروس را شناسايي کردند ميگويند، دليلي نميبينند اين ويروس کروناي جديد مانند ويروس SARS-CoV-۲ (کويد۱۹)، عالمگيري ديگري را موجب شود. اما نميتوان درباره آن نگران هم نبود.اين ويروس ۸ نفر مالزيايي از جمله، ۷ کودک را که کوچکترينشان پنج و نيم ماهه بوده، راهي بيمارستان کرده است. البته تمامي اين بيماران پس از ۵ تا ۶ روز اکسيژندرماني بهبود يافته و از بيمارستان مرخص شدند.
ويروسهاي کرونا در خانواده ويروسهاي شبيه ويروسهاي آنفلوآنزا هستند و مانند ويروس آنفلوآنزا، در چند نوع مختلف ديده ميشوند.
زير ميکروسکوپهاي قوي ميتوان بهراحتي سنبلههاي روي ويروس کرونا را مشاهده کرد و زير اين سنبلههاي تاجيشکل لايهاي از غشاء وجود دارد. اين غشاء را ميتوان با مواد ضدعفونيکننده و الکل از بين برد و به همين دليل است که آب و صابون و الکل براي مقابله با ويروس کرونا موثر هستند.
محققان دانشگاه دوک و دانشگاه ايالتي اوهايو سال ۲۰۱۸، اين نوع جديد از ويروس کرونا را CCoV-HuPn-۲۰۱۸ ناميده بودند.
دانشمندان بر اين باورند که اين ويروس، اولين بار از سگها به انسان منتقل شده است. درست مانند کويد۱۹ که از خفاش وارد بدن انسان شده است. همچنين همه ميدانند که باقي ويروسهاي کرونا مانند سارس و مرس هم از حيوانات به انسان منتقل شدهاند. سارس مانند کويد۱۹ از خفاش و مرس از شتر به انسان منتقل شده است.
اين ويروس جديد کرونا ميتواند از حيوانات خانگي به انسان منتقل شود و همچنين خطرناک باشد.دانشمندان ميگويند شناخت بهتر اين ويروسها ميتواند به ما در تشخيص بيماريهاي تنفسي پيش از اينکه همهگير شوند، کمک کنند.محققان اين ويروس جديد سگي را با استفاده از همان ابزارهاي تشخيصي مولکولي شناسايي کويد۱۹ شناختهاند.
يکي از محققان دانشگاه دوک ميگويد، «اينکه اين ويروس چقدر شايع است و چقدر از سگها به انسان يا از انسان به انسان ديگر منتقل ميشود، هنوز کاملا مشخص نيست.»
چيزي که در اين ميان از همه مهمتر است اين است، انتقال ويروسهاي کرونا از حيوانات به انسانها بيش از آنچه که تصور ميکرديم رخ ميدهد. از آنجاييکه بيشتر آزمايشهاي تشخيصي بيمارستانها فقط ويروسهاي کروناي انساني را بررسي ميکنند، ما شناسايي اين ويروسهاي ديگر کرونا را از دست ميدهيم.
محققان با بررسي ژنوم ويروس کروناي بيماران مالزيايي مطمئن شدند اين ويروس همان ويروسي است که از سگها به انسان منتقل ميشود. اين ويروس که از خانواده ويروسهاي کروناست ميتواند از سگ به انسان منتقل شده و موجب بيماري تنفسي در او شود.
منطقه ساراواک در مالزي مکاني استوايي است که از تنوع زيستي بالايي برخوردارست و ميتوان انواع ويروسهاي کرونا را در آنجا بهوفور يافت. اما بيشتر اين ويروسها به ديگري سرايت نميکنند و معمولا بدن اولين ميزبان انساني خود را ترک نميکنند.
با اينحال محققان ميگويند، اگر ميخواهيد از خطر اين ويروسها بکاهيم بهتر است به تعامل انسان و حيوانات توجه بيشتري نشان دهيم و از ابزارهاي تشخيصي براي شناسايي انواع ويروسهاي کرونا که به انسان منتقل ميشوند استفاده کنيم و اجازه ندهيم اين نوع بيماريها گسترده شوند.
بنابه اعتقاد محققان، اين عوامل بيماريزا، يکشبه همهگير نميشوند و معمولا سالها ميگذرد تا ويروسي بتواند خود را با سيستم ايمني بدن انسان سازگار و او را بيمار کند و در نهايت آنقدر قوي شود که از انساني به انسان ديگر منتقل شود.
اين محققان قصد دارند، ويروس کروناي CCoV-HuPn-۲۰۱۸ را با دقت بررسي کنند تا ببينند چقدر ميتواند براي انسان مضر باشد. هنوز مشخص نيست که آيا اين ويروس از انسان به انساني ديگر منتقل ميشود و اينکه سيستم ايمني بدن چقدر ميتواند با آن مبارزه کند. در واقع هنوز شواهد محکمي وجود ندارد که نشان دهد اين ويروس ميتواند بزرگسالان را بهشدت بيمار کند.
در واقع از بيماران مالزيايي فقط يک نفر بزرگسال بود و هنوز نميتوان شانس بيماريزايي اين ويروس را تشخيص داد.
وقتي ويروسي ساختار ژنتيکي خود را آنقدر تغيير ميدهد که بتواند از بدن حيوان وارد بدن انسان شود، ترکيبي از عوامل ديگر ميزان تکثير و گسترش آن را تعيين ميکنند. اين ويروس اول بايد وارد بدن انسان شود و سپس روي سطح سلولها، چيزي را تشخيص داده که بتواند به آن بچسبد. البته ويروس کرونا ميتواند اين کار را انجام دهد. در ضمن نيمي از ژنتيک ويروس کروناي سگي شبيه کويد۱۹ است. با اينحال هنوز ويروس کروناي سگي به اندازه کويد۱۹ خطرناک نشده است.
ويروس کروناي سگي موجب بيماريهايي در روده و معده سگها ميشود و در انسان بيماريهاي تنفسي ايجاد ميکند.
منابع: bbcو dailymail