۲ ابتلا به تب کریمهکنگو طی امسال

ايسنا/ رئيس گروه مديريت بيماريهاي قابل انتقال بين انسان و حيوان مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت با اشاره به اينکه تب کريمه کنگو از جمله بيماريهاي مشترک بين انسان و حيوان است که در فصول گرم سال و با شروع فعاليت کنهها، شيوع بيشتري پيدا ميکند، گفت: تاکنون طي امسال ۲ مورد ابتلا به اين بيماري گزارش شده است.
دکتر بهزاد اميري با بيان اينکه تب خونريزي دهنده کريمه کنگو يا CCHF يک بيماري ويروسي است، گفت: مخزن و ناقل اين ويروس در طبيعت کنههاي سخت و عمدتاً گونهاي به نام هيالوما است. اين کنهها حدود ۸۰۰ روز عمر ميکنند و ميتوانند ويروس را از طريق تخم به نسل بعدي خود انتقال دهند. زمانيکه اين کنهها حيوان را مورد گزش قرار ميدهند، ويروس را به بدن دام منتقل ميکنند و دام در طي مدت دو هفته ناقل ويروس خواهد بود و ممکن است خود دام علامتي بروز ندهد. چنانچه در طي اين مدت، دام توسط انسان بدون رعايت نکات بهداشتي و بدون استفاده از وسائل حفاظت فردي ذبح شود و در معرض خون و ترشحات دام آلوده قرار گيرد، احتمال انتقال بيماري به انسان وجود دارد.
وي با اشاره به اينکه کنه آلوده ميتواند انسان را مورد گزش قرار داده و او را آلوده کند، تصريح کرد: اگر انسان نادانسته کنه آلوده به ويروس را با دست له کند و همچنين اگر فرد با يک بيمار مبتلا به تب کريمه کنگو در تماس باشد، چنانچه اصول بهداشتي و استفاده از وسائل حفاظت فردي به درستي رعايت نشود، ممکن است ويروس از طريق ترشحات آلوده و خون بدن بيمار، به فرد ديگري سرايت کند.
وي در خصوص علائم بيماري تب کريمه کنگو، تصريح کرد: تعداد زيادي از افراد مبتلا، بدون علائم هستند؛ اما افرادي که دچار علائم ميشوند در فاز اوليه دچار تب ناگهاني، لرز، سردرد، درد عضلاني، درد عضلات شکم و کمر، گيجي، حالت تهوع، استفراغ و پرخوني مخاط ميشوند، اما اگر بيماري وارد فاز حاد شود، خونريزي زير پوستي، کبودي بدن، خونريزي داخل ملتحمه چشم، خونريزي مخاط، خونريزي از مجاري بدن و در نهايت درگيري چندين ارگان بدن مثل سيستم گوارشي، ادراري و تنفسي بروز ميکند که اگر درمان مناسب انجام نشود، ممکن است منجر به مرگ بيمار شود. در فاز حاد بيماري، ۱۰ تا ۴۰ درصد احتمال فوت بيمار وجود دارد. بنابراين تشخيص و درمان به موقع بيماري بسيار مهم است.
اميري تاکيد کرد: روشهاي تشخيص و درمان تب کريمه کنگو در کشور مهيا شده و در هر نقطهاي از کشور امکان انتقال نمونه و تشخيص نهايي بيماري وجود دارد و بيماران بايد در صورت مشاهده اولين علامت، به مراکز بهداشتي و درماني مراجعه کنند.
اميري بيشترين گروه سني در معرض ابتلا به تب کريمه کنگو را گروه سني جوان و ميانسال و جمعيت مولد کشور معرفي کرد و گفت: برخي از مشاغل در معرض خطر انتقال ويروس CCHF قرار دارند؛ به عنوان مثال افرادي که مشاغلي در حيطه دام، دامداري، قصابي و کشتارگاه دارند، بيشترين جمعيت در معرض خطر هستند.
وي درباره فعاليت کنههاي ايجاد کننده بيماري تب کريمه کنگو، گفت: فعاليت کنهها با شروع گرماي هوا آغاز ميشود، بنابراين بيشترين موارد ابتلا به بيماري CCHF را در انتهاي فصل بهار و تابستان مشاهده ميکنيم، به همين علت توصيه ميشود در فصول گرم سال توصيههاي بهداشتي بيشتر رعايت شود.
وي افزود: در سال ۱۳۹۹ تعداد ۴۰ مورد مبتلا به تب کريمه کنگو در کشور شناسايي شدند که ۵ نفر به علت ابتلا به اين بيماري جان خود را از دست دادهاند. همچنين از ابتداي سال جاري تا کنون ۲ نفر بيمار مبتلا شناسايي شدند و خوشبختانه تاکنون مورد فوت ناشي از ابتلا به CCHF در کشور نداشتهايم.
رئيس گروه مديريت بيماريهاي قابل انتقال بين انسان و حيوانات مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت با تاکيد بر اجتناب از خريد گوشتهايي که خارج از نظارت شبکه سازمان دامپزشکي ذبح و عرضه ميشوند، اظهار کرد: مردم بايد از تهيه گوشت دام و ساير محصولات دامي همچون جگر خصوصا از کنار جادهها و معابر خودداري کنند و اين امر جز با آگاهي رساني نسبت به عوارض مصرف گوشت آلوده ميسر نيست. بهتر است، دام را از ميادين عرضه مجاز دام خريد کنند؛ چراکه اين مراکز تحت نظر سازمان دامپزشکي است. ذبح دام بايد در کشتارگاهها انجام شود، چراکه در تمامي کشتارگاههاي مجاز دام، دامپزشکان حضور دارند و دام را قبل و بعد از ذبح بررسي و معاينه ميکنند. برخي از انواع بيماري در دامها نظير CCHF علائم ظاهري مشخصي ندارند و فقط دامپزشکان و کارشناسان بهداشتي قادر به تشخيص آن هستند.
وي افزود: به هيچ عنوان مردم نبايد دام را در منازل و معابر عمومي ذبح کنند؛ چراکه خونابههاي جاري ميتواند منجر به آلودگي محيط و افزايش بروز و شيوع بيماريهاي منقله از دام به انسان شود. براي اعياد اسلامي و يا ساير مناسبتهاي مذهبي نيز توصيه ميکنيم ذبح دام را به کشتارگاهها واگذار کنند. افرادي که به ذبح دام مشغول هستند، بايد از وسايل محافظت کننده مانند دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده کنند و ابزارشان را بعد از ذبح، ضدعفوني کنند و همچنين خونابهها نيز به طريق بهداشتي دفع شود.
وي با تاکيد بر اينکه گوشت دام ذبح شده، قبل از مصرف بايد به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دماي ۴ درجه سانتيگراد در يخچال قرار داده شود، گفت: اين اقدام به آن جهت است که پديده جمود نعشي منجر به گليکوليز شود. گليکوليز نيز منجر به افزايش ميزان اسيديته و کاهش PH گوشت ميشود که اين فرايند باعث ميشود، چنانچه ويروسي در گوشت وجود داشته باشد از بين برود. البته توصيه ميکنيم، جگر و ساير امعا و احشاي دام، پس از ۴۸ ساعت نگهداري در دماي چهار درجه سانتي گراد، مصرف شوند.
اميري با بيان اينکه مصرف جگر خام علاوه بر افزايش احتمال ابتلا به ويروس کرونا ميتواند منجر به افزايش ريسک احتمال انتقال ساير بيماريهاي قابل انتقال ديگر از دام به انسان شود، تصريح کرد: مواردي از ابتلا به CCHFدر سالهاي گذشته، به واسطه مصرف جگر خام وجود داشته است. بنابراين، مردم بايد از مصرف جگر خام و حتي نيمه پخته شده خودداري کنند.