واکسیناسیون افراد بی خانمان کماکان در بلاتکلیفی

باشگاه خبرنگاران/ واکسيناسيون کرونا در کشور آغاز شده است؛ اما واکسينه کردن افراد بي خانمان و معتادان متجاهر کماکان در بلاتکليفي قرار دارد.
اواخر بهمن ماه سال گذشته بود که خبر مسرت بخش «واکسيناسيون کرونا» تا اندازهاي کام تلخ مردم را در پي ورود مهمان ناخوانده کرونا به کشورمان پس از گذشت يک سال سخت، شيرين کرد. بر اساس اطلاعات اعلام شده از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، برنامه واکسيناسيون کرونا در کشور از زمان اجرايي شدن آن حداقل به مدت يکسال ادامه خواهد داشت، اين برنامه با اولويت گروههاي درماني آغاز شده و به مرور زمان به بخش بزرگي از جمعيت کشور تسري خواهد يافت.
در اين بين واکسيناسيون افراد بي خانمان يا همان کارتن خوابهايي که هر کدام از ما در برخي از نقاط شهر ميبينيم و با ناراحتي از کنارشان عبور ميکنيم از اهميت ويژهاي برخوردار است.
سپيده عليزاده مددکار اجتماعي در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اقدامات ستاد ملي مقابله با کرونا براي واکسيناسيون افراد بي خانمان، اظهار کرد: تمام روزهاي کرونايي ما همراه با روزهاي سرد زمستان و روزهاي گرم تابستان بود و اقدامات واحدي براي کارتن خوابها و افراد بي خانمان وجود نداشت. حتي در جدول تقسيم بندي تعطيلي در روزهاي قرنطينه در آن زمان مراکز گرمخانه اي در نظر گرفته نميشد و اولويت هيچ سازماني نبود.
وي ادامه داد: در اين روزها وزارت بهداشت و ستاد ملي مقابله با کرونا هيچ سهميهاي براي اهداي ماسک و دستکش به کارتن خوابها در نظر نگرفتند و تنها حامي در اين رابطه سازمان بهزيستي و سازمان خدمات رفاهي و اجتماعي شهرداري تهران بودند.
عليزاده تصريح کرد: در اين ميان به غلط شايعه شد که مصرف کنندگان موادمخدر کرونا نميگيرند؛ اما من به صورت مشخص مصرف کنندگان موادمخدر را ديدم که طي اين چند وقت به کرونا مبتلا شدند.
اين مددکار آسيبهاي اجتماعي با تاکيد بر اينکه وزارت بهداشت براي قرنطينه معتادان و کارتن خوابها هيچ برنامهاي در نظر نگرفته است، گقت: در روزهايي که حداقل امکانات و حمايتها را داشتيم و با مشکلاتي مواجه بوديم، زنان کارتن خواب راضي نبودند در اتاق قرنطينه بمانند و اتاق قرنطينه برايشان يک کمپ به حساب ميآمد، به همين خاطر از مثبت شدن آزمايش خود جلوگيري ميکردند و به همين منظور ما طي تماس با اورژانس از طريق آزمايش خون در جريان ابتلاي آنها به کوويد ۱۹ قرار ميگرفتيم.
مددجويان و مددکاران در معرض ابتلا به ويروس کرونا
ندا لطفي مهيار کارشناس آسيبهاي اجتماعي نيز معتقد است: کرونا با شيوع جهاني خود معضلات خطرناک و غير قابل جبراني را براي جان و مال بشر به صورت يک فاجعه بين المللي به وجود آورده است. در ابتدا قرنطينه کردن درستترين و مهمترين روش ممکن براي مهار اين پاندمي خطرناک بود.
وي ادامه داد: واکسيناسيون در ايران به صورت طبقه بندي در حال انجام است که اين طبقه بندي به درستي صورت گرفته و در ابتدا افرادي که خدمات ارزندهاي به مردم ارائه ميدهند واکسينه شدند و حال بر اساس رده سني اين امر براي ساير افراد جامعه در حال انجام است، اما بايد به اين نکته اذعان داشته باشيم که از ابتداي شروع کرونا تعداد کثيري از شهروندان عزيزمان را از دست دادهايم و اين از دست رفتنها اکثر اوقات بر اساس وجود شخص ناقل در محلهاي متفاوت بوده و متاسفانه هنوز به اين مقوله توجه درستي صورت نگرفته است.
لطفي بيان کرد: نبايد فراموش کنيم که همه دولتها در حفظ امنيت و سلامت و رفاه شهروندان داراي مسئوليت هستند، حال فرقي نميکند که اين شهروند در چه طبقهاي دسته بندي شود. تحريم، فشارهاي بينالمللي و کمبود واکسن نبايد باعث شوند که قشري از مردم مانند معتادان به حال خود رها شوند و در تنهايي با اين بيماري نفس گير مبارزه کنند.
اين کارشناس آسيبهاي اجتماعي يادآور شد: متاسفانه از پيک اول کرونا تا پيک چهارم افراد معتاد جامعه بر اساس تردد زيادي که در سطح شهر دارند قاعدتاً شبکه گستردهاي از زنجيره انتقال را تشکيل ميدهند و از آنجايي که سيستم ايمني بدن آنها ضعيف است، مستعد ابتلا به ويروس کرونا هستند و با رعايت نکردن اصول بهداشتي و زباله گردي و يا استفاده از موادمخدر اکثر محيطهاي پرجمعيت مشکلات غيرقابل جبراني را به وجود ميآورند و از آنجايي که اغلب اين افراد به گرمخانهها آمد و شد دارند، باعث مي شوند که علاوه بر اطرافيان خود، مددجويان و مددکاران را در معرض اين ويروس قرار دهند.
سيد مالک حسيني مديرعامل سازمان خدمات رفاهي و اجتماعي شهرداري تهران نيز در آخرين گفتوگوي خود با رسانهها در مورد واکسيناسيون کارتن خوابها و افراد بي خانمان مستقر در گرمخانهها گفت: حدود ۹۰ درصد مراجعه کنندگان به گرمخانهها اسناد هويتي ندارند و بدون ارائه مدارک هويتي نيز امکان دريافت واکسن وجود ندارد.
حسيني با تأکيد بر اينکه مجموعه مددکاران و عوامل گشتهاي سطح شهر حدود ۴۰۰ نفر ميشوند، اما با وجود پيگيريهاي فراوان هنوز واکسني براي اين ۴۰۰ نفر اختصاص داده نشده است؟ گفت: به طور کلي علاوه بر مددکاران فعال در گرمخانهها، مددکاران مراکز ماده ۱۵ و ۱۶، کمپهاي ترک اعتياد و مراکز نگهداري از افراد کم توان نيز بايد به دليل جنس شغلشان واکسن را زودتر دريافت کنند، نه اينکه در جدول اولويت بندي هم اسمشان وجود نداشته باشد.