تفاوت مجازات در قتل فرزند توسط مادر و پدر چیست؟

رکنا/ مجازات پدر و مادر در قتل عمدي فرزند تابع شرايط حاکم بر قتل است.
اين موضوع در مذاهب فقهي، به تفصيل مورد بحث فقها قرار گرفته است. فقهاي مذاهب اسلامي درباره قصاص پدر و مادر در برابر کشتن عمدي فرزند، دو ديدگاه متفاوت ارائه کردهاند: ديدگاه نخست؛ جمهور مذاهب اهلسنت (حنفيه، شافعيه و حنابله) و شيعه اماميه (در قول مشهور خويش) قائل به عدم قصاص والد به سبب کشتن عمدي فرزند هستند که مهمترين دليل اين حکم نزد اين دسته از فقها، حديث «لا يقاد الوالد بالولد» است. ديدگاه دوم؛ مالکيه بنابر قول راجح و بعضي ديگر از فقيهان اسلامي، قائل به قصاص پدر و مادر در مقابل کشتن عمدي فرزند هستند. از جمله ادله اين دسته از فقها، استدلال به عموم ادله قصاص است.
ديدگاه شيعه اماميه در قصاص والدين قاتل
يکي از مسائل فقهي وابسته به قصاص والد در برابر قتل عمدي فرزند، مسئله تفاوت مجازات پدر و مادر در اين مسئله است که شيعه اماميه و امام احمد (بنابر قولي از او)، برخلاف جمهور مذاهب فقهي اهلسنت، قائل به تفاوت مجازات بين پدر و مادر در اين مورد هستند، به طوري که انتفاي قصاص را در اين مسئله، منحصر به پدر دانستهاند. ماده 301 قانون مجازات اسلامي ايران نيز در مسئله عدم قصاص والد به فرزند، به طور عموم از ديدگاه جمهور اهلسنت و قول مشهور شيعه اماميه و در مسئله تفاوت مجازات بين پدر و مادر، به طور خصوص از ديدگاه شيعه اماميه پيروي کرده است.
در چه صورت پدر و مادر قاتل فرزند اعدام مي شوند؟
پس از بررسي ادله مذاهب فقهي در اين مسئله، به نظر ميرسد مجازات پدر و مادر در قتل عمدي فرزند، تابع شرايط حاکم بر قتل است، به طوري که اگر قتل در شرايط کاملاً غير موجه انجام گرفته باشد و هيچ شبههاي در عمدي بودن قتل وجود نداشته باشد، از باب افساد في الارض و القتل بالسياسة، حکم به اعدام پدر و مادر ميگردد. اما اگر قتل در غير اين شرايط انجام گرفته باشد، به طوري که عمدي بودن قتل را خدشهدار سازد، مجازات قصاص بنابر ادله مخصصه منتفي ميشود.