«کارنامه سبزها» و آرزوی استخدام بدون آزمون در وزارتخانه عیالوار کشور

باشگاه خبرنگاران/ کارنامه سبزها يک گروه از چند گروه متقاضي استخدام در آموزش و پرورش هستند که به برگزاري آزمون استخدام جديد در آيندهاي نزديک اعتراض دارند.
خيابان مجاهدين اسلام تهران روبهروي ساختمان مجلس شوراي اسلامي هر چند روز معترضاني را ميبيند که معلمان يا در ابعادي گستردهتر، آموزش و پرورشيها، سهم عمدهاي را ميان تجمع کنندگان دارند.
بَنرهاي آويزان به نردهها، مقواهايي در دست و شعارهاي مختلف، همه از نمايندگان ميخواهند درخواستها در هرم مقابل ميدان بهارستان پيگيري شود؛ از سوي ديگر برخي بهارستانيها ميان تجمع کنندگان ميآيند تا گفتهها را بشنوند و گاهي اوقات، نمايندگاني از خود معترضان با هماهنگي مجلسيها وارد پارلمان ميشوند و درخواست همراهان و همکارانشان را منتقل ميکنند.
شايد پيگيري امور حقالتدريسيها و تعيين تکليفشان در سال نخست مجلس يازدهم بيشتر از پيش باعث شد گروههاي ديگر مرتبط با آموزش و پرورش هم براي بيان درخواستهايشان در فاصله چند متري درب ورودي مجلس تجمع کنند. اخيرا هم «کارنامه سبزها» يکي از همان تجمع کنندههايي هستند که مدتي ميشود به دنبال جذب و استخدام در وزارت پر جمعيت و گسترده آموزش و پرورش، نمايندگان مجلس را خطاب شعارهايشان قرار دادهاند.
کارنامه سبز عنوان قانوني نيست، اما لقبي است که به پذيرفتهشدگان آزمون استخدامي آموزش و پرورش داده شده است؛ همانهايي که متقاضيان استخدام در وزارتخانه ياد شده هستند و از دانشگاههايي جز دانشگاه فرهنگيان و تربيت دبير شهيد رجايي وارد حوزه تعليم و تربيت شدهاند؛ اين گروه در آزمون استخدامي توانستهاند نمره علمي مناسب را کسب کنند اما به نميتوانند به حرفه معلمي وارد شوند.
کارنامه سبزهاي ۴ ساله در انتظار جذب وزارتخانه
يکي از تجمعکنندگان کارنامه سبز به باشگاه خبرنگاران جوان گفت که «طبق ماده ۲۸ اساسنامه دانشگاه فرهنگيان کساني که از ساير دانشگاهها به جز فرهنگيان ميخواهند وارد حرفه معلمي شوند، بايد در آزمون استخدامي شرکت کنند و اين آزمون سال گذشته پس از ۵ ماه تعويق، دي ۹۹ برگزار شد و بعد از اعلام نتايج سه برابر ظرفيت به مصاحبه دعوت شديم، اما حالا يک برابر ظرفيت گرفتهاند و بقيه ما که کارنامه سبز هستيم و نمره بالا گرفتيم، پس از مرحله مصاحبه رد شديم.»
او ادامه داد: «اينکه چه مسائلي در مصاحبه رخ داده و چه ايرادهايي وارد است، بماند! ما ميگوييم نمرات اين کارنامه سبزها نمرات بالاي علمي گرفتهاند و حتي برخي داراي دکترا و مدرک کارشناسي ارشد هستند؛ اما آموزش و پرورش ميخواهد روزهاي آينده و در شرايط بحراني کرونا دوباره آزمون استخدامي برگزار کند. در حاليکه برخي ۴ سال متوالي کارنامه سبز شدهاند، ولي همچنان جذب وزارتخانه نشدهاند.»
معترضان به تبصرهاي از دستورالعمل برگزاري آزمون استخدامي دستگاههاي اجرايي استناد ميکنند و اعتقاد دارند کارنامه آنها تا ۲ سال اعتبار دارد. اين متقاضي در اين باره توضيح ميدهد «کارنامه ما تا دو سال معتبر است، يعني اگر وزارت آموزش و پرورش کمبود نيرو داشته باشد، ميتواند از پذيرفته شدگان کارنامه سبز در مرحله اول جذب کند.»
آنطور هم که در ماده ۲۴ دستورالعمل برگزاري آزمون استخدامي تصريح شده است: «اگر شرکتکنندگان در آزمونهاي مشترک حد نصاب لازم را کسب کنند به دليل محدوديت ظرفيت پذيرش دستگاههاي اجرايي، جذب نشوند، اطلاعاتشان در سامانه امتحانات نگهداري خواهد شد. در ادامه تبصره نخست اين ماده زمان اعتبار نتايج هر امتحان مشترک فراگير يا خاص را ۲ سال اعلام کرده است اما، افزوده که «درج اطلاعات افراد مذکور و نتايج امتحان مشترک در سامانه امتحانات، حقي براي افراد جهت استخدام در دستگاههاي اجرايي ايجاد نميکند.»
آموزش و پرورش برخي بازنشستگان را به زور نگه داشته بود/ آنها کمبود نيروي شديدي دارند
متقاضي کارنامه سبز به باشگاه خبرنگاران جوان به کمبود نيروي شديد آموزش و پرورش تأکيد داشت و گفت که «چند وقت پيش برخي معلمان معترض بودند و با بازنشستگي آنها موافقت شد. آنها را به اجبار نگه داشته بودند. در آموزش و پرورش جاي خالي بسياري وجود دارد. من خودم با آقاي سليمانزاده رئيس مرکز برنامه ريزي منابع انساني و امور اداري آموزش و پرورش صحبت کردم و او هم گفته که کمبود نيروي شديدي در آموزش و پرورش هست.»
مردي جوان و کارنامه سبز ديگري گفت که «چرا وقتي خودمان حاضريم و نمرات علمي بالا داريم، دوباره آزمون برگزار ميکنيد؟ همين پذيرفته شدهها دوباره به سر جلسه امتحان خواهند آمد. ميگوييم همين افراد که نمره لازم را کسب کردهاند، جذب وزارتخانه شوند. کارنامه ما هم دو سال اعتبار دارد. ولي اين کار انجام نميشود و سال بعد دوباره آزمون برگزار ميشود. واقعاً چرا؟»
خانم متقاضي جذب کارنامه سبزها توضيح داد که مراقب سلامت مدرسه است و رشتهاش در دانشگاه فرهنگيان تدريس نميشود. به علاوه دانشجوها و دانش آموختگان رشتههاي پرستاري، بهداشت محيط و تغذيه از دانشگاههاي علوم پزشکي هم متقاضي اين سِمَت هستند.
او اظهار کرد: «با اين حال در مدارس معلمان علوم وظيفه مراقب سلامت را انجام ميدهد و از يک معلم چند برابر کار ميکشند که موجب ميشود توانش کم شود، کارش به درستي جلو نرود و ما هم پشت در استخدام بمانيم. بودجهاي هم نميخواهد، حقوق يک معلم پارسال حدود ۲ ميليون و ۸۰۰ هزار تومان بود و امسال نهايتاٌ ۳ ميليون و ۸۰۰ شود.»
به گفته اين متقاضيها، وزارت آموزش و پرورش عدهاي از نيروهاي خود را که «دانشسرايي» ناميده ميشوند، نگه داشته و بازنشسته نميکند که به نظر ميرسد ۴ سال تحصيلشان را در سنوات آنها محاسبه نشده و براي بازنشستگي بايد تا ۳۵ سال خدمت کنند.
ديگر معترض کارنامه سبز در ادامه گفتوگوي خود تصريح کرد: «نهضتيها را بدون شرکت در آزمون، جذب آموزش و پرورش کردند. آنها ۸۸ هزار نفر بودند. چطور برايشان مشکل نبود؟ نمره بومي گزيني هم اعمال کردند و بسياري از نخبگان، چون بومي منطقه نبودند، پذيرفته نشدند.»
نماينده مجلس: هر آزمون يکبار مصرف است
تجمع کنندگان گفتند که وزير آموزش و پرورش اعلام کرده است که اگر کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس موافقت کند، ما کارنامه سبزها را جذب خواهيم کرد. باشگاه خبرنگاران جوان دامنه پيگيري خود را به راهروهاي کميسيونهاي پارلمان رسانده؛ جايي که در دوره يازدهم، آموزش و پرورشيها و کنکوريها کم از آن توقع نداشتهاند.
رئيس کميته آموزش و پرورش کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس در گفتوگو با خبرنگار پارلماني باشگاه خبرنگاران جوان گفت که «هر آزمون يک بار مصرف است و آزمون استخدامي ياد شده هم مانند کنکور به گونهاي است که هر پذيرفته شدهاي، استخدام ميشود وگرنه، بايد براي آزمون بعدي تلاش کند.
کارنامه سبزيها اظهار ميکنند حالا که سازمان امور استخدامي براي تکميل نياز آموزش و پرورش رديف استخدامي ميدهد، نمرههايمان در سامانه است و به ترتيب امتياز فضلي ما را جذب وزارتخانه کنيد. وزارت آموزش و پرورش تا کنون زير بار نرفته است. چون اين موضوع، قانون نيست و آزمون براي يک بار اتفاق ميافتد؛ در نتيجه انتظار اين قشر، قانوني نيست. هرچند ما از مجلس اين مسئله را به گوش مسئولان آموزش و پرورش رسانديم، اما قبول نکردند.».
اما در ادامه اين اظهار نظرها عليرضا منادي رئيس کميسيون در گفتوگو با خبرنگار ما از حل مسئله خبر ميدهد؛ او با بيان اينکه ۲۲ هزار نفر از افراد موسوم به کارنامه سبزها در مصاحبه آموزش و پرورش پذيرفته شدند، تصريح کرد: «۲۵ هزار نفر از اين قشر نتوانستند قبول شوند. از آنجايي که ۹ هزار و ۸۰۰ نفر جاي خالي در اين وزارتخانه وجود دارد، از وزير آموزش و پرورش خواستم در نامهاي به آقاي انصاري رئيس سازمان اداري و استخدامي، مسئله را پيگيري کند که موضوع حل شد. در نتيجه فرصتي هم به وجود آمد و ميخواهند ۹ هزار و ۸۰۰ نفر را از همين ۲۵ هزار نفر تأمين کنند.».
البته که حل موضوع به با توجه به اظهارات رئيس کميسيون آموزش و تحقيقات چندان قطعي نيست؛ حجتالاسلام احمدحسين فلاحي عضو ديگر اين کميسيون در ادامه پيگيريها يادآور شد که «تجمع کنندگان ميگويند همه افراد جذب شوند اما نامهاي که قرار بود وزارت آموزش و پرورش به سازمان اداري و استخدامي کشور بفرستد که قول قطعي نسبت به اجراي محتواي آن ندادند، بلکه قولي ضمني دادهاند که آن کمبود ظرفيتها را از اين تعداد تأمين کنند.»
گره کور تعيين تکليف کارنامه سبزها در دست سازمان اداري استخدامي
علي رغم پيگيري و وعدههايي که بهارستانيها براي رفع مشکل کارنامه سبزها داشتند اما اين گره کور معادله چند مجهولي است که به اين سادگيها قابل حل شدن نيست،
قاسم احمدي لاشکي معاون حقوقي و پارلماني آموزش وپروش درباره سرانجام مطالبه کارنامه سبزها به خبرنگار آموزش و پرورش گفت که امسال در آزمون استخدامي ۲/۵ برابر ظرفيت نيروي پذيرفته شده اعلام کرديم که بعد از گزينش و مراحل اداري يک برابر ظرفيت پذيرفته شدندغ با توجهبه مطالبه کارنامه سبزها که جمعيتي ۹ هزار و ۴۰۰ نفر هستند پيگيري موضوع را از جانب مجلس پيش بردي چراکه بدون مجوز امکان استخدام اين گروه را نداريم.
او تاکيد کرد: در شرايط کنوني هم سازمان اداري استخدامي بايد به ما مجوز استخدامي بدهد تا اين افراد را به کار بگيريم در غير اين صورت امکان فعاليت اين افراد ميسر نيست و بايد بعد از دو سال مجدد در آزمون استخدامي شرکت کنند؛ البته در خواست داديم تا اين سهميهه براي آزمون استخدامي پيش رو اعمال شود.
با اين وجود باز کردن کلاف سردرگم مشکل کارنامه سبزها به دست سازمان اداري استخدامي است تا وضعيت متقاضيان ورود به حرفه معلمي را روشن کند.