نماد آخرین خبر

جزئیات کشف گور دخمه دوره اشکانی در بهشهر

منبع
فارس
بروزرسانی

فارس/ سرپرست کاوش نجات‌بخشي گورستان وِلِم بهشهر، گفت: کاوش نجات‌بخشي محوطه وِلِم در محدوده سد گِلوَرد نکا بهشهر به کشف بقاياي مربوط به حدود 25 تدفين و هداياي فاخر تدفيني دوره اشکاني، از جمله بقاياي تدفين و هداياي بانويي 25 تا 30 ساله منجر شد.
در جريان خاک‌برداري حين عمليات راه‌سازي و پل‌سازي در مجاورت روستاي ولم و در محدوده سد گلورد توسط پيمانکاران شرکت آب منطقه‌اي مازندران و سد گلورد نکا، اين محوطه باستاني پديدار شد.
رحمت عباس‌نژاد عضو هيأت علمي دانشگاه مازندران در اين ارتباط اظهار کرد: بررسي‌هاي اوليه نشان داده است که اين محوطه مربوط به دوره آهن متأخر۸۰۰ تا ۵۵۰ ق.م و دوره اشکانيان۲۵۰ ق.م تا ۲۲۵ م است.
وي گفت: پس از توقف کار پروژه راه‌سازي برنامه کاوش نجات‌بخشي محوطه از طريق اداره کل ميراث ‌فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران به پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري ارائه و کاوش اضطراري اين محوطه با مجوز رياست پژوهشگاه پيگيري شد.
عضو هيأت علمي دانشگاه مازندران افزود: در کاوش‌هاي باستان‌شناسي شواهد دوره‌هاي مختلفي شامل قطعات سفال‌ها و ابزارهاي سنگي از دوره‌هاي مس‌ و سنگ، مفرغ و آهن به‌دست آمده که در ميان اين مواد فرهنگي، سفال‌هاي دوره چشمه علي قابل توجه بوده و بيانگر ارتباطات فرهنگي اين منطقه با بخش‌هاي جنوبي البرز در فلات مرکزي ايران، دست‌کم از هزاره پنجم قبل از ميلاد هستند.
عباس‌نژاد در ادامه به کشف تدفين‌هاي دوره آهن به ويژه آهن ۳ و ۴ و گور دخمه‌هاي دوران اشکاني اشاره و اظهار کرد: تدفين‌هاي دوره اشکاني که نسبت به دوره آهن، بيش‌ترين تعداد را شامل مي‌شوند، داراي ساختار دخمه‌اي و اغلب داراي يک فضاي مستطيلي نامنظم با کارکرد راهرو است که به سنگ‌چين قسمت ورودي دخمه و محل قرارگيري جسد ختم مي‌شود.

وي ادامه داد: فضاي داخلي دخمه‌ها مدور بوده و از دو بخش اعم از سکوي تدفين و چاله هدايا تشکيل مي‌شود.
عضو هيأت علمي دانشگاه مازندران خاطر نشان کرد: در گور دخمه‌هاي اشکاني، هداياي زيادي در کنار متوفيان نهاده شده که مي‌توان به ظروف سفالي در فرم‌ها، اندازه‌ها و رنگ‌هاي گوناگون، مهره‌هايي از جنس لاجورد، عقيق، خمير شيشه و خمير سنگ، اشياي زينتي مفرغي، آهني و نقره‌اي نظير دستبند، آويز، گوشواره، انگشتر مهر و پلاک، پلاک‌هاي مدور تزييني و منقوش از جنس استخوان و بقاياي جنگ‌افزار اشاره کرد. 
وي با اعلام اينکه در پايان اين پروژه باستان‌شناسي، مجموعه فاخري از هداياي تدفيني دوره را به دست مي‌آوريم، افزود: يکي از گور دخمه‌هاي جالب توجه اين محوطه، بقاياي تدفين و هداياي بانويي ۲۵ تا ۳۰ ساله است که ۴۵ هديه در کنار او نهاده شده است.
دانشيار گروه باستان‌شناسي دانشگاه مازندران با اشاره به اين‌که پژوهش‌هاي انسان‌شناسي نيز هم‌راستا با ساير مطالعات باستان‌شناسي در محوطه ولم بهشهر آغاز شده، افزود: تعداد يافته‌هاي استخواني،کيفيت و سلامت بقايا با وجود رطوبت و ماهيت رسيِ خاک منطقه به گونه‌اي است که زمينه مطلوبي را براي تحقيقات انسان‌شناسي فيزيولوژيک در منطقه شمال کشور فراهم  مي‌کند.
روستاي وِلِم از توابع بخش مرکزي شهرستان بهشهر در بخش هزارجريب در شرق استان مازندران و در ارتفاع ۸۴۰ متري از سطح آب‌هاي آزاد قرار گرفته است.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره