صفر تا صد ثبتنام کلاس اولیها
باشگاه خبرنگاران/ فرآيند ثبت نام مدرسه براي اوليا همواره مسيري پر فراز و نشيب بوده است و اين شرايط براي کلاساوليها بيشتر خودنمايي ميکند.
حدود دو ماه تا شروع سال تحصيلي جديد باقي مانده است و آنطور که شرايط نشان ميدهد همچنان ملاحظات مربوط به رعايت شيوهنامههاي بهداشتي حتي در صورت بازگشايي مدارس و آموزش حضوري برقرار خواهد بود.
البته آنچه در اين شرايط موجب بلاتکليفي شده، ساز ناکوک شرايط آموزشي با اوضاع و احوال خاص اين روزها يعني قرار گرفتن در سومين سال تحصيلي کرونايي است، شرايطي که همچنان دو راهي و بلاتکليفيهايي را براي خانوادههاي دانش آموزان مقاطع مختلف تحصيلي به ويژه نوآموزان کلاس اولي رقم زده است.
کلاس اوليهايي که اولياي آنها در کنار دغدغه حفظ سلامتي در مقابله با کرونا، به دليل شرايط سني اين طيف از دانش آموزان، نگران وضعيت آموزشي فرزندانشان هم هستند چراکه آنها نه دوره پيش دبستاني قابل توجهي طي کردهاند و نه تصوير روشني از مدرسه برايشان ايجاد شده است.
براساس اعلام معاون آموزش ابتدايي امسال يک ميليون و ۵۴۶ هزار نوآموز ۶ سال تمام داريم که بايد در کلاس اول دبستان ثبت نام شوند.
در اين بسته خبري به مهم ترين شرايط و ضوابطي که نوآموزان کلاس اولي براي برداشتن نخستين گامهاي علمي خود در دوران تحصيل نياز دارند، اشاره کردهايم.
کدام کودکان مشمول نام نويسي در دوره اول ابتدايي ميشوند؟
براساس ضوابط موجود براي نام نويسي نوآموزان کلاس اول، حداقل سن ثبت نام ۶ سال تمام است؛ يعني متولدين قبل از اول مهر١٣٩۴مي توانند براي پايه اول ابتدايي ثبت نام کنند، البته براي آن دشته از دانش آموزاني هم که به هر دليل بازمانده از تحصيل درمقطع اول ابتدايي هستند، حداکثر سن ورود به پايه اول، در مدارس شهري، ٩ سال تمام و در مناطق روستايي ١١ سال تمام است، براين اساس يعني متولدين بعد از اول مهر ١٣٨٩در مناطق روستايي امکان تحصيل در کلاس اول را دارند.
نام نويسي کلاس اولي ها از اوايل خرداد آغاز و تا حدود شهريور ادامه پيدا ميکند البته که قريب به اتفاق اوليا براي نام نويسي درمدارس در اين برهه زماني دست به کار شدهاند اما آن گروه از خانواده هايي که قصد ثبت نام فرزندانشان در مدارس خاص همچون مدارس شاهد را دارند، هنوز در تکميل فرايند ثبت نام ميان پذيرش يا رد نام نويسي فرزندشان بلاتکليف مانده اند، مشکل محدوده بندي مناطق براي ثبت نام مدرسه هم که تا حدي با مجازي شدن آموزش ها تعديل شده بود، امسال جايش را به پيش ثبت نام اينترنتي داد که گويا مانند ديگر سامانههاي راهاندازي شده در ايام کرونا تا رسيدن به يک مجموعه کامل و کارا هنوز راه بسياري در پيش دارد.
انجام سنجش سلامت؛ مجوز ورود براي ورود به کلاس اول
طرح سنجش سلامت نوآموزان نزديک به سه دهه اي مي شود که براي نوآموزان ورود به مدرسه مجوز ورودشان خواهد بود و بدون انجام اين مرحله، نام نويسي ميسر نمي شود. البته که ۴-۵ سالي است سنجش سلامت نوآموزان پيش دبستاني هم امکان پذير شده است تا زمان مداخلات بهنگام در مواجهه با مشکلات سلامت کودک کاهش يابد.
الزامات ثبت نام کلاس اوليها به اين ترتيب خواهد بود که نزديکترين مدرسه محل سکونت انتخاب و ثبت نام موقت و دريافت نوبت براي سنجش سلامت انجام ميشود سپس بنا بر نوبت گيري انجام شده، نوآموز براي انجام تست سنجش به مراکز معرفي شده مراجعه کرده و تحت آزمايش هاي شنوايي، بينايي، آمادگي تحصيلي، سلامت جسماني و غربالگري تحصيلي قرار ميگيرد و امسال سنجش حرکات اصلاحي و شناسايي بيماري هاي خاص هم در اين معاينات سنجيده ميشود.
چنانچه نوآموز در تست سنجش سلامت که بنا بر تعرفه رسمي آموزش و پرورش امسال با هزينه اي معادل ۵٠ هزار تومان انجام ميشود، با مشکلاتي مواجه باشد به انجام آزمايش هاي تخصصي ارجاع داده خواهد شد و اگر در اين مرحله هم مشکلات سلامت او تاييد شود، به مدارس دانش آموزان با نيازهاي ويژه ارجاع داده ميشود.
ثبت سفارش کتاب درسي به شرط نام نويسي در مدرسه
براساس برنامهريزي که سازمان پژوهش و برنامه ريزي آموزشي به عنوان متولي توزيع کتاب و برنامه درسي دارد، ثبت سفازش کتابهاي درسي کلاس اوليها، هفتميها و دهميها از ششم تيرماه آغاز شده است و تا شهريور ادامه دارد.
ثبت نام کتاب درسي ميتواند از طريق مدرسه در قالب ثبت سفازش گروهي يا به طور انفرادي از سوي خانواده نوآموز از طريق سامانه فروش و توزيع مواد آموزشي به نشاني irtextbook.ir انجام شود.
براي ورود به اين سامانه کد ملي دانشآموز، نام کاربري و ۶ رقم سمت راست شماره سريال شناسنامه دانشآموز، رمز عبور ورود به سامانه در نظر گرفته و قيمت مصوب يک مجموعه کامل کتاب درسي ٢٩ هزار و ۵٠٠ تومان اعلام شده است و مدارس هم درصورت ثبت سفارش گروهي نبايد مبلغي بيش از اين قيمت را دريافت کنند.
جبران خلأهاي يادگيري و تهيه بسته آموزشي
شرايط خاص دو سال اخير موجب شد تا دانش آموزان با کلاسهاي مجازي و با فراز و نشيب بسيار دوران تحصيل را سپري کنند و اين اوضاع و احوال براي نوآموزان پيشدبستاني که اجباري هم در گذران اين دوره ندارند، براي قريب به اتفاق نوآموزان ناديده گرفته شد يا آنکه کم و بيش مجازي پيش رفت و بنا بر اقتضائات سن و سال راندمان چنداني برايشان نداشت.
در اين مورد حکيم زاده معاون آموزش ابتدايي اعلام کرد که بخشنامهاي براي آمادگي تحصيلي نوآموزان کلاس اولي از خرداد به ادارات کل استانها از سوي وزير آموزش و پرورش ابلاغ شد و بر اساس اين بخشنامه دورههاي آموزشي در خرداد و تير براي نوآموزان بنا بر وضعيت شيوع کرونا به صورت حضوري و غيرحضوري برگزار ميشود.
او تاکيد کرد که اگر خانوادهها به هر دليلي امکان نام نويسي براي اين دوره ها را نداشتند مي توانند از طريق سامانه سيدا نانونويسي داشته باشند و اين دوره ها را تا شهريور دنبال کنند.
برنامهريزي ها در روند ثبت نام کلاس اولي ها در ظاهر فرآيندي طبقه بندي شده و روتين محسوب ميشود اما آنچه خانواده ها در عمل تجربه ميکنند به ويژه در اين ايام کرونا متفاوت با برنامهريزيهاي بدون کم و کاست نام برده است و بروکراسي هاي اداري، نبود زيرساخت مناسب کارهاي مرتبط با سامانه ها و برنامهريزي هاي کم دقت در روند انجام ثبت نام نوآموزان عمده مشکلاتي است که اولياي کلاس اولي ها با آن دست و پنجه نرم ميکنند.