روایت روزهای غمبار سیستان و بلوچستان
تسنيم/ وزش طوفان و گرد و خاک معروف به "بادهاي ۱۲۰ روزه" معضل جدي اين روزهاي مردم پنج شهرستان منطقه سيستان واقع در شمال سيستان و بلوچستان است.
وزش طوفان و گرد و خاک معروف به "بادهاي 120 روزه" معضل جدي اين روزهاي مردم پنج شهرستان "زابل، زهک، هامون، هيرمند و نيمروز" از توابع منطقه سيستان واقع در شمال سيستان و بلوچستان است.
بادهاي "120 روزه" پراکنده شدن "ريزگرد" از بستر خشکيده تالاب بينالمللي هامون را به دنبال دارد که سبب کاهش ديد و کاهش شديد کيفيت هوا ميشود. "طوفانهاي 120 روزه" که تقريباً از اوايل ارديبهشتماه هر سال آغاز ميشوند و تا پايان شهريورماه ادامه دارند؛ شرايطي ايجاد کرده که در سالهاي اخير مهاجرت جمع زيادي از مردم سيستان را به نقاط مختلف کشور به دنبال داشته است.
بادهايي که سرعت آن بعضاً به بيش از 120 کيلومتر بر ساعت ميرسد و علاوه بر تخريب محصولات کشاورزي، "بيماريهاي چشمي و تنفسي" پيامد بعدي آن براي مردم سيستان است. کارشناسان متفقالقول هستند در صورت تثبيت مراکز کانوني شنهاي روان، بادهاي 120 روزه به تعديل گرماي هواي سيستان کمک ميکند و ميتواند همچون ساليان گذشته براي مردم نعمت باشد.
مديرکل هواشناسي سيستان و بلوچستان در گفتوگو با تسنيم اعلام کرد: از ميان 10 پهنه بادي موجود ايران، وسيعترين پهنه مربوط به باد سيستان است. مزيتهاي مناسب در استحصال برق از نيروي باد از جنبههاي مثبت محيطي اين بادها هستند که متاسفانه مغفول مانده است.
حالا مردم سيستان که در هشت سال اخير اقدام موثري در راستاي کنترل بحران ريزگردهاب منطقه شاهد نبودهاند، چشمانتظار روي کار آمدن دولت جديد و تدبير ويژه دولت براي حل اين معضل هستند.