سازمان غذا و دارو: بیش از 90 درصد مواد اولیه دارویی ارز مرجع دریافت میکنند
ايسنا
بروزرسانی
ايسنا/ رييس اداره مواد اوليه دارويي سازمان غذا و دارو با بيان اينکه به علت اهميت دارو براي مردم، ارز ارزان قيمت به دارو ميدهند تا قيمت آن افزايش نيابد، اظهار کرد: بيش از 90 درصد مواد اوليه دارويي ارز مرجع دريافت ميکنند.
دکتر سيد محمدرضا ساجدي در پاسخ به اينکه آيا تمام مواد اوليه دارويي ارز مرجع دريافت ميکنند، عنوان کرد: بر اساس مقررات واردات و صادرات دارويي، دارو در اولويت دوم دريافت ارز مرجع قرار ميگيرد. البته حدود 10 تا 20 درصد مواد اوليه دارويي و پيشسازها به علت اينکه در فهرستهاي مربوط به مقررات واردات و صادرات قرار ندارند، ارز مرجع تخصيص نمييابد.
وي با اشاره به اينکه در مجموع بيش از 90 درصد مواد اوليه دارويي ارز مرجع دريافت ميکنند، در خصوص تعرفههاي گمرکي دارو، گفت: وزارت بازرگاني هر سال جلساتي را با حضور نمايندگان وزارتخانههاي ذيربط برگزار ميکند و تعرفهاي را براي اقلام تعيين ميکند. بنابراين تاکنون تغيير خاصي براي تعرفههاي گمرکي اعلام نشده است و خروجي آن اوايل سال آينده مشخص ميشود.
ساجدي اضافه کرد: زماني که يک قلم دارويي توليد داخل داشته باشد، اگر شرکتي بخواهد همان دارو را وارد کند، بايستي درصدي از قيمت آن را براي تعرفه بپردازد، به همين خاطر برايش گرانتر تمام ميشود. حمايت از توليد داخل، علت اصلي وضع تعرفه است. به عنوان مثال داروي ژلاتين کپسول را در داخل توليد ميکنيم، بر اين اساس اگر شرکتي بخواهد آن را وارد کند بايستي 45 درصد تعرفه بپردازد.
وي با بيان اينکه به علت اهميت دارو براي مردم، ارز ارزان قيمت به دارو ميدهند تا قيمت آن بالا نرود، اظهار کرد: 97 درصد داروهايي که در داخل توليد ميشوند، اگر بخواهند وارد کشور شوند، تعرفه دارند. ميزان اين تعرفه 65 درصد است.
ساجدي با اشاره به اينکه براي از بين بردن جو بياعتمادي نسبت به داروهاي توليد داخل، پزشکان و رسانهها مسوول هستند، اظهار کرد: صنعت داروسازي هم در اين ميان نقش دارد و بايد دارويي را بسازد که اعتماد پزشک و بيمار را جلب کند. بايستي فرهنگسازي مناسبي در اين راستا صورت پذيرد.
وي اضافه کرد: به عنوان مثال وقتي بيمار به داروخانه ميآيد و ميگويد پزشک تاکيد کرده است که فقط نوع خارجي دارو را مصرف کند، اصرار داروساز مبني بر اينکه داروي مشابه و با کيفيت ايراني را هم دارد، چندان برايش قابل پذيرش نيست. هر چند موارد بسياري بوده است که بيمار و پزشک را متقاعد کردهايم که داروهاي ايراني، ايمني، اثربخشي و کيفيت بالايي دارند.
رييس اداره مواد اوليه دارويي سازمان غذا و دارو با بيان اينکه اگر اثبات شود که داروي ايراني اثربخشي ندارد، خود ما هم بر توقف توليد آن پافشاري ميکنيم، اظهار کرد: علت اين امر آن است که اثربخشي در اين ميان بسيار حائز اهميت است. اما جاي اين سوال هم وجود دارد که چرا وقتي بيماراني از مصرف داروهاي ايراني رضايت دارند، پزشک، داروساز يا برخي بيماران بر مصرف داروي خاص خارجي اصرار ميکنند؟ البته بايد در نظر داشت که هميشه حق با بيمار است و ميتواند از تمام امکانات دنيا استفاده کند.
وي افزود: اما شرايط کنوني ايجاب ميکند که از توليدات داخل حمايت کنيم که اين مهم نيز در راستاي حمايت و تضمين سلامتي بيماران صورت ميپذيرد.