قارچ سیاه چرا بروز پیدا می کند؟

ايرنا/ متخصص بيماريهاي عفوني گفت: قارچ سياه به دليل تزريق کورتون در مبتلايان به کرونا به ويژه افرادي که سابقه بيماري ديابت نيز داشته باشند، مشاهده شده و به صورت همه گيري بروز نميکند.
داوود يادگاري افزود: قارچ سياه يا موکورمايکوزيس در افراد نرمال باعث ايجاد عفونت نمي شود و اين بيماري معمولا در کساني که داراي نقص ايمني بدن، سرطان و ديابت بوده بيشتر ديده مي شود و يک عفونت قارچي جدي است که عموماً در افرادي که سيستم ايمني ضعيف تري داشته و توان مبارزه کمتري با عفونت دارند بروز ميکند.
وي با بيان اينکه به دنبال شيوع همه گيري کرونا، اين بيماري در مبتلايان به کرونا در هند مشاهده شد و اخيرا در ايران نيز برخي افراد دچار قارچ سياه شده اند، تصريح کرد: قارچ سياه در کشور همه گير نشده و جاي نگراني نيست زيرا اين بيماري به دنبال مصرف داروهاي کوروتون در مبتلايان به کرونا به خصوص آنهايي که همزمان ديابت نيز داشته باشند، ديده شده که بايد توسط يک تيم پزشکي شامل متخصصان عفوني، گوش، حلق و بيني و چشم، اقدامات درماني انجام شود.
يادگاري توضيح داد: قارچ سياه معمولاً از دهان يا بيني شروع ميشود و از طريق چشم وارد سيستم عصبي مرکزي ميشود، تورم يک طرفه صورت، سردرد، احتقان در بيني و سينوس، ضايعات سياه به سرعت در حال رشد در سراسر بيني يا قسمت فوقاني دهان، تب و تورم چشم ميتواند در اثر سينوس يا مغز ايجاد شود.
به گفته اين استاد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، ممکن است چشمها برآمده باشند و تب، سرفه، درد قفسه سينه و دشواري در تنفس يا خلط خوني و نيز در هنگام درگيري ريهها و شکم درد، حالت تهوع، استفراغ و خونريزي در هنگام درگيري دستگاه گوارش ايجاد شود.
قارچ سياه حالت تهاجمي دارد
يادگاري تصريح کرد: اين بيماري حالت تهاجمي دارد و اگر به موقع تشخيص و درمان نشود با ورود به بافت و جدار عروق، منجر به بروز ترشحات سياه رنگ شده و به خصوص صورت دچار تيرگي و کمبودي مي شود، اولين علايم بروز قارچ سياه درد اعصاب در ناحيه چشم و بيني است و حتي باعث برون زدگي چشم، خونريزي بيني و کام مي شود و خطر تهاجمي به مغز دارد.
اين پزشک اظهار داشت: داروهاي درمان قارچ سياه کمياب و بسيار گران است و بايد به مدت طولاني مصرف شود، در غير اينصورت، چشم يا سينوس هاي فرد مبتلا بايد تخليه شوند.
ضرورت کنترل قند خون در مبتلايان به کرونا
يادگاري افزود: افرادي که به کرونا مبتلا مي شوند اگر کورتون براي آنها مورد استفاده قرار مي گيرد بايد قندخونشان بصورت مرتب کنترل شود تا دچار قارچ سياه نشوند، موارد ابتلا به قارچ سياه هفته اي دو مبتلا در بيمارستان هاي کشور مشاهده شده و بايد سريع تشخيص و اقدامات درماني انجام شود.
مرکز کنترل و پيشگيري از بيماري هاي عفوني آمريکا نيز ميگويد قارچ سياه در کپک و مواد آلي پوسيده در خاک وجود دارد و از طريق استنشاق يا بريدگي و زخمهاي پوستي وارد بدن انسان ميشود و روي سينوسها تاثير ميگذارد.
يک علت ابتلاي بيماران يا بهبوديافتگان کرونا ميتواند اين باشد که قارچ از طريق مرطوب کنندهها يا دستگاههاي اکسيژن حاوي آب آلوده به بيماران منتقل شده باشد. عفونت اما از طريق فرد به فرد قابل سرايت نيست. علت نامگذاري نيز آن است که لکه سياهي بيني بيماران را فرا ميگيرد.
عفونت قارچي بسيار تهاجمي است و بايد به سرعت مداوا شود. مرکز کنترل و پيشگيري بيماري هاي عفوني آمريکا، نرخ مرگ و مير ابتلا به اين عفونت را ۵۴ درصد اعلام کرده که رقمي هشدار دهنده است.
در مورد علايم قارچ سياه بايد گفت اين عفونت روي سينوسها، مغز و ريهها تاثير ميگذارد و ميتواند در افراد ديابتي يا داراي نقص شديد ايمني مانند بيماران سرطاني خطرناک باشد. پزشکان مظنون هستند که ممکن است ارتباطي ميان اين بيماري و داروهاي استروئيد (کورتون) که براي درمان کوويد به کار ميرود وجود داشته باشد. بطور کلي بدن قادر به دفع اين آلودگي قارچي است و کساني که داراي يک سيستم ايمني به شدت ضعيف هستند، مثلا بيماراني که پيوند عضو داشتهاند يا بيماران سرطاني، احتمالا نميتوانند در برابر آن مقاومت کنند.