نماد آخرین خبر

این افراد در معرض عفونت «قارچ سیاه» هستند

منبع
فارس
بروزرسانی
این افراد در معرض عفونت «قارچ سیاه» هستند

فارس/ ابهامات پيرامون قارچ سياه به شايعات درباره آن دامن زده است. مسري بودن اين نوع از عفونت يکي از آن اطلاعات نادرستي است که اين روزها در فضاي مجازي درباره قارچ سياه دست به دست مي‌شود. متخصصان عفوني با هدف شناخت بيشتري اين بيماري عفوني در افکار عمومي به سوال‌هاي متداول شما در اين باره پاسخ داده‌اند.

قارچ سياه بيماري ناشناخته‌اي نيست. با اين حال همزماني شيوع آن با آمار بالاي مرگ و مير در کشورمان خيلي زود باعث رعب و وحشت عمومي شد. سياه شدن پل بيني، تيره شدن اطراف سينوس‌ها، تورم صورت، ضعف شديد و آسيب‌هاي جدي عصبي و در نهايت نابينايي همه از عوارضي بود که بيماري قارچ سياه را به عنوان يک عفونت مسري خطرناک تر از کرونا بر سر زبان‌ها انداخت. ابهامات پيرامون اين بيماري به شايعات درباره آن دامن زده است. مسري بودن اين نوع از عفونت يکي از آن اطلاعات نادرستي است که اين روزها در فضاي مجازي درباره قارچ سياه دست به دست مي‌شود. متخصصان عفوني با هدف شناخت بيشتري اين بيماري عفوني در افکار عمومي به سوال‌هاي متداول شما در اين باره پاسخ داده‌اند. 

آيا بيماري قارچ سياه مسري است؟

خير. اين دسته از عفونت‌هاي قارچي مسري نيستند و بيشتر افرادي را درگير مي‌کنند که داراي نقص در سيستم ايمني هستند.

اگر اين بيماري مسري نيست چرا همزمان با پيک‌هاي کرونا تعداد بيماران و مرگ و مير آن در حال افزايش است؟

همزمان با شيوع گسترده بيماري کرونا افرادي که بيماري ديابت و قند بد کنترل بالا دارند در بيمارستان‌ها و بخش مراقبت‌هاي ويژه بستري مي‌شوند. مبتلايان به ديابت از زمان شيوع کوويد يکي از اصلي‌ترين گروه‌هاي هدف درگير شونده به اين بيماري بودند. براي کاهش درگيري ريه به اين ويروس داروهايي مانند کورتون و دگزامتازون با دز بالا تجويز مي‌شود. پس از مصرف اين داروها اکسيژن‌رساني دوباره از سر گرفته مي‌شود اما همزمان در برخي از اين بيماران بروز عفونت قارچ سياه اتفاق مي‌افتد. در واقع شيوع نگران کننده اين بيماري ارتباط مستقيم با داروهايي نظير کورتيکواستروئيد دارد که اغلب براي بهبودي وخامت درگيري ريه در بيماران مبتلا به کرونا تجويز مي‌شود.

***آيا همه افرادي که مبتلا به کروناي دلتا هستند مورد تهديد اين نوع از عفونت‌هاي قارچي نيز قرار مي‌گيرند؟

خير. در بحث کروناي دلتا يک نکته از اهميت زيادي برخوردار است. واقعيت اين است که قدرت سرايت اين بيماري، تعداد بيماران، چرخش ويروس در جامعه و همچنين طول دوره درمان بيمار را افزايش داده است. يعني بيمار مبتلا به کروناي دلتا ديرتر از کسي که مبتلا به نوع کروناي کلاسيک آن بود بهبود مي يابد. شدت شيوع ويروس بيش از قبل باعث درگير شدن ريه در بيماران به ويژه بيماراني که دچار نقص در سيستم ايمني و ديابت هستند مي‌شود. براي نجات جان اين بيماران و اکسيژن‌رساني به آن ها مجبور به تجويزي داروهايي هستيم که ممکن است عفونت قارچ سياه را در آن ها بوجود بياورد. به طور کلي افرادي که داراي قند بالا هستند، سيستم ايمني ضعيفي دارند، مبتلا به انواع سرطان هاي بدخيم هستند و پيوند عضو انجام داده‌اند بيش از ديگران در معرض ابتلا به اين بيماري هستند. 

علائم و نشانه هاي ابتدايي عفونت قارچ سياه شامل چه مواردي مي‌شود؟ آيا بروز اين علائم با نشانه‌هاي کرونا در بدن متفاوت است؟

علائم اوليه اين بيماري شباهت زيادي با نشانه‌هاي بروز ويروس کرونا در بدن دارد. تب، سرفه، آبريزش بيني، سردرد، بدن درد به ويژه در قسمت‌هاي قفسه‌سينه و شکم و تنگي نفس از علائم اوليه قارچ سياه هستند. در صورت عدم درمان بيمار دچار تورم در صورت، لکه‌هاي سياه بر روي بيني و در قسمت سينوس ها و داخل دهان، آسيب سيستم عصبي و نابينايي مي‌شود. قارچ سياه در افرادي که داراي نقص ايمني هستند زودتر به مرگ منجر مي شود. 

آيا عامل اين عفونت قارچي در محيط وجود دارد و مي‌تواند مانند ويروس کرونا وارد بدن شود؟

بله؛ عامل بيماري قارچ سياه در محيط پيرامون ما وجود دارد. اين عفونت به بدن حمله مي‌کند اما شدت پيشروي آن در همه يکسان نيست. بسياري از افراد با همان لايه اول دفاعي در بدن که سيستم ايمني است اين بيماري را مهار مي‌کنند. اما به طور کلي گروه هدف اين بيماري افرادي هستند که سابقه مصرف طولاني مدت داروهاي تضعيف کننده سيستم ايمني را دارند. کورتون از داروهايي است که در دو سال گذشته مصرف آن براي بيماران مبتلا به کرونا افزايش بسيار بالايي داشته است و همين نکته باعث بروز اين بيماري شده است. پس تنها ارتباط اين بيماري با شيوع کرونا تجويز دز بالاي داروي کورتيکو استروئيد است. 

آيا داروهايي که تجويز آن ها باعث بروز عفونت قارچ سياه شده است براي تمام مبتلايان به کرونا در بيمارستان‌ها تجويز مي‌شود؟

خير، پزشکان اين دارو را براي کساني تجويز مي‌کنند که بيماري در آن ها رو به وخامت است. در همه دنيا اين به اثبات رسيده که داروهاي ضد التهابي براي روي کاهش مرگ و مير ناشي از کرونا تاثير دارد. پس نمي توان اين نوع از داروها در درمان اين بيماري کنار گذاشت. اما هر فردي که مبتلا به اين ويروس مي شود به اين نوع درمان نياز ندارد. در واقع تجويز اين نوع از دارو ها در مراحل ابتدايي بيماري بيش از اثر مثبت تاثير منفي خواهد داشت. چرا که در مراحل اوليه بروز بيماري کوويد سيستم ايمني هنوز فعال است و مي‌تواند بار اين بيماري را تحمل کند. اما در مراحل پيشرفته تر براي پزشکان چاره‌اي جز استفاده از داروي کورتون باقي نمي‌ماند. در واقع اينجا ما انتخابي ميان بد و بدتر را داريم. اگر اين داروها براي بيمار تجويز نشود و اکسيژن به ريه ها نرسد بيمار قطعا فوت خواهد کرد و آمار مرگ و مير ما بيشتر مي‌شود. پس بنابراين نمي‌توان در حال حاضر براي بيماراني که اين نوع از درگيري وخيم ريه را دارند در مورد تجويز اين نوع از داروها پرهيز شود. به نسبت افرادي که در بخش مراقبت هاي ويژه  بستري هستند و به عنوان بيمار بدحال مبتلا به کرونا در آمار روزانه شناخته مي شوند نسبت ابتلا به عفونت قارچ سياه بسيار کم تعداد بوده است.

آيا عفونت قارچ سياه در کشور ما درمان‌پذير است؟

بله، همان‌طور که اشاره شد بيماري موکور مايکوزيس که عامل ايجاد قارچ سياه در بدن است بيماري ناشناخته‌اي نيست و از قبل وجود داشته است. تشخيص علائم اين بيماري به سادگي براي پزشکان امکان‌پذير است و درمان آن نيز در داخل کشور وجود داشته است. پيش از بروز پاندمي کرونا در کشور برخي از بيماران مبتلا به ديابت‌هاي پيشرفته، بيماراني که دوره‌هاي شيمي درماني طولاني مدت داشتند، در بدن آن‌ها پيوند عضو انجام شده بود و به دليل ابتلا به سرطان‌هاي بدخيم دچار متاستازهاي متعدد بودند به اين بيماري نيز مبتلا مي‌شدند که در بيشتر موارد از پيش روندگي اين بيماري پيشگيري مي شد.

عفونت قارچ سياه در صورت پيشروندگي چه عارضه‌هايي را براي بيماران بوجود مي‌آورد؟

سردرد، تورم يک طرف صورت همراه با بروز لکه‌هاي سياه رنگ بر روي بيني و داخل دهان، نقص شديد در سيستم ايمني، آسيب‌هاي جدي به بافت‌هاي دروني و سيستم عصبي و همين طور آسيب بينايي از عوارض قارچ سياه پيشرفته هستند. 

درمان اين بيماري در افرادي که مبتلا به کرونا هم هستند به چه صورت امکان‌پذير است؟

اگر بيمار وابسته به دستگاه و در بخش مراقبت‌هاي ويژه بستري باشد ابتدا بايد با دزهاي کنترل شده داروهاي کورتون را دريافت کند. چاره‌اي جز اين نداريم که ابتدا علائم کرونا را در اين بيماران کاهش دهيم. پس از گذر از اين مرحله درمان‌هاي دارويي و حتي جراحي براي برداشتن بافت هاي آسيب ديده وجود دارد. مرگ و مير در بيماراني که پيش از درگيري به اين نوع عفونت سال ها داراي بيماري زمينه‌اي بوده‌اند بيشتر اتفاق مي‌افتد، اما در موارد ديگر اين عفونت قابل درمان است. 
 
آيا تمام مبتلايان به قارچ سياه مبتلا به کرونا نيز بوده‌اند؟

طبق گزارش‌هايي که از بيمارستان ها داريم تمام موارد شناخته شده مبتلا به کروناي دلتا بوده‌اند. بيشتر اين بيماران داراي بيماري قند بد کنترل و ديابت هستند و در مراحل شديد بيماري دلتا به اين قارچ نيز مبتلا شده‌اند. در واقع هيچ فردي بدون بيماري زمينه‌اي به اين بيماري دچار نشده است. افرادي که به واسطه ضعف سيستم ايمني سال ها از داروي‌هاي ضد التهاب استفاده کرده‌اند بيش از ديگر بيماران در معرض اين نوع از عفونت هستند.

تا به حال چند درصد از بيماران مبتلا به ويروس دلتا به عفونت قارچ سياه مبتلا شده‌اند؟

همان‌طور که پيش تر گفته شده است در مورد اين بيماري بيشتر نگران افرادي هستيم که در بخش مراقبت‌هاي ويژه بستري هستند. بسياري از اين افراد بيماري زمينه‌اي دارند و همين مورد نيز باعث ابتلاي شديد آن ها به کرونا شده است. براي اين افراد کورتون تجويز مي‌شود. همان‌طور که مي‌دانيد نسبت بيماران زمينه‌اي که در بخش مراقبت‌هاي ويژه بستري هستند بسيار ناچيزتر از تعداد کل مبتلايان به کروناي دلتا است. طبق گزارش‌هايي که داريم تنها يک دهم درصد از بيماران مبتلا به کرونا به اين بيماري نيز دچار شده اند. 

براي کنترل اين بيماري چه راهکارهايي در بيمارستان ها ايجاد شده است؟

در مورد تامين برخي از داروهاي اين بيماري دچار کمبود بوده‌ايم که در روزهاي گذشته تلاش براي در دسترس قرار گرفتن آن ها آغاز شده است. در همه بيمارستان‌ها کميته کنترل عفونت تشکيل شده است. اين بيماري مسري نيست و افراد به صورت تک گير به آن مبتلا مي‌شوند.کادر درمان در بيمارستان ها به طور همزمان درمان اين بيماران را که مبتلا به کرونا نيز هستند آغاز کرده‌اند. از افرادي که مبتلا به ديابت و بيماري‌هاي زمينه هستند و از داروي هاي ضد التهابي استفاده مي‌کنند، تقاضا داريم که بيش از پيش پروتکل هاي بهداشتي را رعايت کنند تا اين بيماري نيز تحت کنترل دربيايد و از شيوع آن در کشور کاسته شود. 

انتهاي پيام/
 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar