کرونا بلای خانمان سوز برای ازدواج کردن + آیات و احادیث

بازار/یکی از مواردی که در یکی دوسال اخیر زندگی ما را دچار تغییر اساسی کرده همه گیری ویروس منحوس کرونا است، ویروسی که به طور کل سبک زندگی معمول ما را دچار تغییر کرد؛ بیشترین آسیب وارد شده به کودکان بود. چون به حبس بچه ها در خانه و ترس و وحشت آنها از غول کرونا منجر شد و یک وسواس عمومی نسبت به اشیا و وسایل دور و بر خودمان را در ما ایجاد کرد. ازدواج را برای جوانان سخت و طاقت فرسا کرد همچنین با توجه به آمار و ارقام خیلی از زوجین به دلیل این بیماری جان خود را از دست دادند.
دیدگاه جامعه نسبت به کرونا
در حال حاضر هرچند از وحشت اولیه جامعه نسبت به آن فاصله گرفتیم و مردم پذیرفته اند که کرونا هم همانند بقیه بیماری های دیگر جزئی از ما شده است و جامعه به حیات طبیعی خودش برگشته بود ولی در هفته های اخیر موج جدید ویروس کرونا (اُمیکرون) تعداد مبتلاها را بالا برده و دوباره ترس و واهمه ای در دل مردم به وجود آورده است.
این ویروس نسبت به بقیه سویه های کرونا سرعت ابتلای بسیار بالاتری را دارد و هرچند که گفته میشد ابتلای به این سویه خیلی خفیف تر از انواع قبلی کروناست ولی آمار بستری ها و فوتی ها رو به فزونی گذاشت؛ البته نوع برخورد مسئولین بهداشت کشور باعث پایین آمدن ترس و اضطراب مردم شده و از طرف دیگر درصد بالای مردم دو دوز واکسن کرونا را دریافت کرده اند و این دو عامل باعث شده وحشت بالای جامعه نسبت به ویروس کرونا که خود عامل مضاعفی بر ضعف سیستم ایمنی افراد در جامعه بود رنگ ببازد و امیدواری در جامعه افزایش پیدا کند. بنابراین هر چند که آمار ابتلای روزانه رو به فزونی است اما به گفته وزارت بهداشت تعداد مبتلایان درمقام قیاس ایران با کشورهای دیگر روند صعودی کمتری دارد و ما نیز با وجود سرایت بالای ویروس اُمیکرون نسبت به سویه های قبلی کرونا، کمتر خبر فوت دوستان و آشنایان دور و نزدیک به گوشمان می رسد و دروان نقاهت این بیماری برای افرادی که به آن مبتلا می شوند بحمدالله کوتاه شده است.
البته این عوامل نباید ما را نسبت به رعایت نکات بهداشتی و دستورالعمل های وزارت بهداشت غافل کند چون از قدیم گفته اند که پیشگیری از بیماری، بهتر از درمان است و خود این بیماری نیز یکسری عوارض طولانی مدت در بدن به جای خواهد گذاشت؛ بنابراین رعایت فاصله اجتماعی و دوری از دورهمی های غیرضرور و همچنین استفاده از ماسک در مکان های مسقف توصه می شود.
ازدواج و کرونا
کرونا برای جامعه مشکلات زیادی را ایجاد کرد که یکی از این مشکلات ازدواج است. کم شدن ارتباطات اجتماعی از یک طرف و تعطیلی تالارهای پذیرایی و مراکز مقدماتی ازدواج باعث شد که امکان برگزاری عروسی برای زوجین فراهم نباشد و آنها نتوانند زندگی مشترک خود را آغاز نمایند.
ولی یکی از پیامد های مثبت کرونا را می توان بالا رفتن نرخ ازدواج اشاره کرد؛ آمارها به ما نشان می دهند که در برخی استان ها تا 20 درصد افزایش ازدواج اتفاق افتاده است. این یعنی هر چند ارتباطات اجتماعی کمتر شده اما ازدواج بیشتر شده، حال چه دلیلی می تواند باعث رشد ازدواج شده باشد.
موانع ازدواج
در ابتدا باید به بررسی موانع ازدواج بپردازیم، اگر بخواهیم موانع ازدواج را بررسی کنیم با چند عامل اصلی مواجه خواهیم شد:
- شغل
- مسکن
- مخارج
- سخت گیری خانواده ها
در ادامه به توضیح بیشتر هر کدام از موارد بالا میپردازیم:
شغل
مشکلات شغلی از اواخر دهه هشتاد گریبان گیر جوانان بوده است. خیلی از جوان هایی که حتی تحصیلات عالی هم داشتند نتوانستند شغل خوبی برای خود بدست بیاورند و اکثر کارفرمایان نیز بدلیل بی تجربگی جوانان به آن ها اعتماد نمی کنند و نمیخواهند کار را به دست آنها بسپارند. در نتیجه جوان سرخورده شده و با توجه به اینکه هیچ در آمدی ندارد ازدواج را هم امری غیر ممکن برای خود تلقی می کند.
مسکن
هزینه های سرسام آور تهیه مسکن و بالارفتن ناگهانی قیمت آن باعث شد خرید مسکن برای خیلی از جوانان تبدیل به آرزو شود. و همچنین باعث شد که حتی خیلی از اجاره نشینانی که در شرف خرید مسکن بودند همچنان اجاره نشین باقی بمانند. در این وضعیت خیلی از جوانان که پشتوانه ی مالی خوبی ندارند اصلا فکر خرید مسکن را هم در سر نمی پرورانند.
مخارج
یکسری مخارج نیز کاملا تشریفاتی است. به عنوان مثال هزینه های اضافی که برای به رخ کشیدن مراسم به مهمانان در مجلس است مانند مراسم آتش بازی در عروسی یا ارائه چندین نوع غذا در شب عروسی که بار مالی آن نیز بر عهده داماد است، همین رسومات هم باعث تاخیر در عروسی زوجین می شود تا داماد بتواند با جیب پر از پس تمام این چندین خان برگزاری مراسم آبرومند عروسی بر بیاید؛ بنابراین با وجود کرونا نه تنها تجملات و تشریفات به طور کامل از میان رفت بلکه در برهه ای به طور کل امکان برگزاری مراسم عروسی نبود و این باعث کاهش قابل توجه هزینه ازدواج گردید.
امام صادق (ع) در مورد ازدواج کردن فرمودند:
هر کس از ترس فقر ازدواج نکند نسبت به لطف خداوند بدگمان شده است. چرا که خداوند می فرماید: اگر آنان فقیر باشند خداوند از فضل و کرم خود بی نیازشان می کند.
من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 251
سخت گیری خانواده ها
می توان گقت اصلی ترین دلیل عدم ازدواج خیلی از جوان ها همین سخت گیری خانواده هاست! تعیین مهریه خرید سکه تمام بهار آزادی به عدد سن تولد دختر تنها یک نمونه از مهریه های عجیبی است که امروزه خیلی بین خانواده ها رایج شده و راه را برای آقایان می بندد.
مورد بعدی در برگزاری مراسم هاست. خانواده داماد وعلی الخصوص خانواده عروس تاکید فراوانی بر اجرای دقیق آداب و رسوم خانوادگی خود دارند، اگرچه این آداب و رسوم برای زوجین مهم نباشد ولی مجبورند برای رضایت خانواده خود به مستقل شدن آنها تن به اجرای این رسومات بدهند که فشار مالی ، روحی و روانی زیادی را به زوجین وارد می کند.
راهکارها
بنابراین تا وقتی که کرونا به شکل یک بیماری کم اثر در بیاید، باید دقت کرد و اصولی را رعایت نمود همان اصولی که پایه و اساس تغییر در زندگی امروزه ما شده اند؛ همانند کمرنگ شدن دید و بازدیدها، کم شدن مسافرت ها و بازدید از اماکن تفریحی و... . باید دقت کرد که هرچند این شرایط باعث این تغییرات شده است ولی راه های جایگزینی برای آنها پیدا کرد تا فریضه ای که در روایات به آن تاکید فراوان شده است یعنی صله رحم از طرق جایگزین انجام شود و اثرات آن شامل حال ما شود یا کم شدن مسافرت ها از راه جایگزین بر طرف گردد؛ برای تفریح اعضای خانواده علی الخصوص نوجوانان و جوانان شرایطی را فراهم کنیم تا بتواند جایگزین مسافرت شود و نیاز خانواده نیز برطرف گردد.
یکی دیگر از پیشنهادهایی که می توان به آن اشاره کرد، کم کردن توقعات خانواده ها از زوج هایی است که بی صبرانه به دنبال ازدواج هستند اما رسم و رسومات دست و پای آنان را برای ازدواج آسان بسته است. کمی به آنها آسان بگیریم تا این هزینه ای که می تواند به راحتی اولیه زندگی زوجین و شروع زندگی آرام آنها کمک به سزایی کند را از دست ندهند و زندگی سختی را شروع نکنند.
کلام آخر
پس می توانیم بگوییم اگر بازگردیم به سنت های پیشین خود و تجملات و سخت گیری ها را خانواده ها کاهش دهند، عروس و داماد برای رسیدن سریع تر به زندگی مشترک خود تن به این مخارج سنگین نمی دهند و ازدواج ها سهل تر خواهد شد و امر ازدواج که بسیار مهم و ضروری برای جامعه هست رشد خواهد کرد.