وزیر رفاه: طرح تحول سلامت حتی به قیمت کوچک شدن وزارت رفاه باید موفق شود
فارس
بروزرسانی
فارس/ وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي گفت: دولت تمام قد پشت طرح تحول سلامت ايستاده است، اين طرح حتي به قيمت کوچک شدن وزارت رفاه بايد موفق شود، البته هنوز طرح تحول سلامت به گفتمان عمومي تبديل نشده است.
به گزارش روابط عمومي سازمان نظام پزشکي، علي ربيعي در روز نخست برگزاري مجمع عمومي سازمان نظام پزشکي که پنجشنبه 16 مرداد برگزار شد، خطاب به اعضاي حاضر در جلسه گفت: به شما و کارتان اعتقاد دارم. سازمان نظام پزشکي يک نهاد ديرين و با قدمتي حدود نيم قرن است.
وي در توضيح اهميت جايگاه نهادهاي مدني در جامعه گفت: يک جامعه زماني خوشبخت خواهد شد که نهادهاي مدني در آن قدرتمند شوند و در اين صورت آن جامعه روي سعادت به خود خواهد ديد. بنابراين معتقدم که سعادت يک جامعه در آن است که نهادهاي مدني و ميانجي در آن قوي باشند.
ربيعي با بيان اينکه سازمان نظام پزشکي به عنوان يک نهاد ميانجي ميان بازيگران حوزه سلامت عمل ميکند، ادامه داد: هرچه اين نهادهاي ميانجي بيشتر رشد کنند، جامعه موفقتر خواهد بود و ما نيز براي رشد جامعه مسيري جز اين نداريم.
وي به سياستهاي دولت در زمينه مسائل رفاهي جامعه اشاره کرد و افزود: شايد جرقههاي اوليه اين نگاه در مناظرات تلويزيوني آقاي دکتر روحاني شکل گرفت. در آن مناظرات نوعي ويژگي و نگاه در مورد مسائل حمايت اجتماعي مطرح ميشد که با روايتهاي اجتماعي پوپوليستي که به نابود کردن بخشهايي از جامعه منجر ميشد، متفاوت بود.
ربيعي ادامه داد: معتقدم که حرکتهاي پوپوليستي نه تنها به اقتصاد ما لطمههاي زيادي وارد کرد و فروپاشي در بخشهاي مهمي از اقتصاد به وجود آورد، بلکه به عنوان يک معلم معتقدم که ضربات بيشتري را بر حوزه اخلاق و فرهنگ وارد کرد و متأسفانه هيچ کسي براي اين حوزه خط کش اندازهگيري نداشت. متأسفانه کرامت انساني دستکاري شد و امروز گرايش به کار ضعيف شده است.
وي افزود: با مطالعه علمي موثر براي زندگي مردم، هدفدار،پايدار و مجموعهاي از اين نوع نگاه، سياستهاي رفاهي شکل گرفت که ترجمه آن را در مناظرههاي تلويزيوني بيان شده بود. بحث بيمهها و حمايتهاي کالايي در مناظرهها اعلام شد و خوشبختانه توانستيم هر دو اين موارد را در طرح حمايت غذايي و همچنين در طرح سلامت براي همه تا حدودي پيش بريم؛ اما ميدانيم که مسير طولاني است.
وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي سياستهاي دولت در زمينه طرح تحول سلامت را مورد اشاره قرار داد و افزود: هر روز مطالعه در مورد فقرا را عميقتر ميکنم. ما در مرحله نخست طرحهايمان جامعه نزديک به گرسنگي را هدف گرفتيم و اميدواريم در مرحله بعد جلوتر رويم.
وي گفت: دولت با تمام دشواريهايي که دارد، پشت طرح تحول سلامت ايستاده است. پول قابل توجهي هم به اين حوزه تزريق شد. البته موفقيت اين طرح الزاماتي دارد که اين مجمع بخشي از اين الزامات است؛ چراکه تأثير شما نه تنها از دستگاههاي دولتي کمتر نيست بلکه در برخي از موارد بيشتر هم هست.
وي ادامه داد: در شرايط فعلي فرصتي استثنايي فراهم شده است که يک سمت آن ما، پزشکان، نهادهاي پزشکي و اجتماعي و يک سمت ديگر نيز دولت قرار دارد. اگر خداي ناکرده طرح تحول موفق نشود، اولين علت آن است که اين مجموعه نتوانستهاند به صورتي خوب با يکديگر کار کنند.
ربيعي در ادامه صحبتهايش در حمايت از طرح تحول نظام سلامت تأکيد کرد: در حد کوچک کردن خود و وزارتخانهام حاضرم طوري عمل کنم که اين طرح موفق شود. در اين مسير نبايد نگاه سازماني به اين طرح داشته باشيم؛ اينجا جايي نيست که بتوانيم وزنکشي کنيم.
وي در اين باره افزود: دومين مشکلي که ميتواند طرح تحول نظام سلامت را با مشکل روبرو کند، عدم تغيير است. ما نميتوانيم با روشها و عادات معروف و ساختارهاي شکل گرفته در گذشته، طرحي بزرگ اجرا کنيم. اگر نتوانيم ساختارهاي بخش را اصلاح کنيم و همچنان به عادات گذشته رفتار کنيم، اين حجم بزرگ نقدينگي شکلي کاريکاتوري ايجاد خواهد کرد که به عنوان مثال سر و دست در کاريکاتور ايجاد شده، تناسبي با يکديگر نخواهند داشت.
وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي تأکيد کرد: بايد به سمت تغيير حرکت کنيم؛ تغيير فرهنگ پزشکي، تغيير فرهنگ سبک مصرف دارو، تغيير ارجاع، بيمه و ... من نيز بايد اين تغيير را به طور اساسي از بيمهها و رابطه بيمه با پزشک، بيمارستان و خريدار خدمت شروع کنم. اگر در ساختار موجود طرحي نو بيندازيم، بيترديد اين ساختار کشش نخواهد داشت و منحني نزولي خواهد شد. بايد همه با هم کار کنيم و گذشت سازماني داشته باشيم.
وي در ادامه صحبتهايش بر ضرورت کنترل هزينهها تأکيد کرد و افزود: سازمان نظام پزشکي بسيار ميتواند در اين زمينه کمک کند. بايد کاري شود که هزينه اضافي به اقتصاد ملي بهداشت تحميل نشود. بايد دست به دست هم به سمت کنترل هزينهها رويم.
ربيعي در عين حال ادامه داد: بايد پزشکان و همچنين مردم از طرح سلامت رضايت داشته باشند. نبايد شکاف نارضايتي در اين زمينه ايجاد شود. نهادهاي ميانجي مانند نظام پزشکي هم بايد رضايت داشته باشند. بايد طوري رفتار شود که همگان از اين طرح رضايت داشته باشند. بدون رضايت پزشکان اين طرح موفق نخواهد بود و در اين مسير سازمان نظام پزشکي ميتواند سطح رضايت را تعريف کند.
وي گفتوگوي اجتماعي پيرامون طرح سلامت را ضعيف خواند و گفت: اما هنوز هم در اين زمينه دير نشده است. پيشنهاد ايجاد تالار گفتوگو را به سازمان نظام پزشکي ميدهم و ما نيز در کنار شما خواهيم بود.
وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي همچنين بر لزوم توزيع متوازن خدمات پزشکي در سراسر کشور تاکيد کرد و گفت: منابع انساني در موفقيت هر طرحي نقشي بيبديل دارند. در اين طرح بايد نقش افراد به خوبي تعريف شود و همگان جايگاه خود را پيدا کنند. مجدداً بر جلب مشارکت ذينفعان تأکيد ميکنم؛ چرا که همه نظامهاي سلامت در دنيا تنها با توجه به اين مقوله به موفقيت رسيدهاند.
وي در ادامه صحبتهايش آموزش و پژوهش را مورد اشاره قرار داد و افزود: به توليد دانش نياز داريم. در مورد دانش مديريت در حوزه سلامت و مسائل ديگر نيازمند توليد دانش هستيم. درک و همکاري متقابل از يکديگر با دانش افزايي صورت ميگيرد. فکر ميکنم نظام پزشکي ميتواند نقش مهمي در اين ميان بازي کند. ما براي توليد دانش در کنار شما هستيم. موسسه مطالعات تأمين اجتماعيمان فعال شده و از دکتر نوربخش ميخواهم که بودجه بگذاريم و در اين زمينه کار کنيم.
ربيعي به نامهاي که چندي پيش خطاب به رئيس سازمان نظام پزشکي نوشته، اشاره کرد و افزود: پزشکان در شکل دادن به سازمانهاي رفاهي حمايتي نقش زيادي دارند. ما در مبحث "خير جمعي" به شما نياز داريم و معتقدم که طرح سلامت نيز يک خير جمعي است.
وي مسائل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي در موارد مربوط به بهزيستي، خيريهها و ... را مورد اشاره قرار داد و گفت: از آنجا که تک تک پزشکان مسئوليتي اجتماعي نيز دارند از شما ميخواهيم که در چارت سازمان جايي براي مسئوليت اجتماعي بگذاريد و خوشحال ميشويم که در اين زمينه همکاري کنيد.
وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي در بخش ديگري از صحبتهايش به پرداخت مطالبات جامعه پزشکي از سوي سازمان بيمه تامين اجتماعي و سازمان بيمه سلامت اشاره کرد و افزود: پرداخت مطالبات از سوي اين دو سازمان بيمهگر تقريبا نزديک به رسيدگي به اسناد شده است. همچنين 6 ميليون و 200 هزار نفر براي بيمه سلامت ثبت نام کردهاند که از اين ميان تا کنون 4 ميليون و 700 هزار نفر دفترچههاي خود را تحويل گرفتهاند و ما تصميم داريم که خدمات و بسته بيمه پايه را به لحاظ کمي و کيفي ارتقا دهيم.
به گفته وي، در حال حاضر 78 درصد هزينههاي سلامت را سازمانهاي بيمهگر، 8.8 درصد را مردم و 13 درصد نيز از محل هدفمندي پرداخت ميشود. هزينههاي بستري نيز به زير 10 درصد کاهش يافته است.
ربيعي گفت: رويکرد ما در شوراي عالي بيمه نيز هدفگذاري براي بالا بردن تعرفه ويزيت در بخش سرپايي و هتلينگ دولتي بوده است. در بخش ارزش نسبي K نيز در مورد K جراحي و داخلي توافق اصولي صورت گرفته است و از آنجا که اعتقاد دارم پزشکان يک ضلع اساسي در اين حوزه هستند، هيچ مقاومتي در اين بخش نکرديم.
وي همچنين گفت: اصلاح ساختار بيمهها در دستور کار است و در اين مسير از پا نخواهيم نشست. الکترونيکي شدن دفترچهها نيز در سازمان بيمه تأمين اجتماعي آغاز شده و اين امر تحول بزرگي خواهد بود.
ربيعي خطاب به اعضاي حاضر گفت: ما در وزارت رفاه و بيمهها کاملاً در کنار شما هستيم و احساس کنيد که آنجا خانه شماست. به شخصه به بيمه و نظام جدايي بيمه اعتقاد دارم اما اين نظام بايد در خدمت ديگران باشد. مانند يک برادر در کنار دکتر هاشمي (وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي) هستم و هر کاري از دستم برآيد براي موفقيت ايشان انجام ميدهم. از نظام پزشکي هم ميخواهم که ما و همچنين شوراي عالي بيمه را کمک کنيد؛ چرا که شما ميتوانيد راه موفقيت را هموار کنيد.