راه پیشرفت استعدادهای فوتبال ایران فقط از روسیه میگذرد؟
تسنیم/انتقال استعدادهای جوان فوتبال کشورمان به تیمهای روسی یک علامت سؤال بزرگ در ذهن ایجاد میکند که آیا روسیه پل مستحکمی برای پیوستن به تیمهای بزرگ دنیا به شمار میرود؟
رسانههای کشور روسیه طی روزهای اخیر از پیوستن قریبالوقوع محمد مهدی زارع مدافع 21 ساله تیم فوتبال گلگهر سیرجان به باشگاه اخمت گروژنی این کشور نوشتند. زارع یکی از پدیدههای جوان نیمفصل اول لیگ برتر بود و در صورتی که این خبر تأیید شود، به تیم رده پانزدهم جدول 16 تیمی لیگ برتر روسیه ملحق میشود!
تابستان 1403 نیز محمدجواد حسیننژاد و سعید سحرخیزان که از آنها بهعنوان پدیده لیگ بیستوسوم نام برده میشد، به فوتبال روسیه پیوستند. حسیننژاد فصل درخشانی با پیراهن سپاهان پشت سر گذاشت و بازیهای سحرخیزان در گلگهر، نوید معرفی یک مهاجم زهردار را به فوتبال ایران داد. حسیننژاد با دینامو ماخاچکالا قرارداد بست و سحرخیزان به اورنبورگ پیوست.
همچنین محمد قربانی هافبک آیندهدار سپاهان در اسفند 1402 به اورنبورگ ملحق شده و باشگاه روستوف در آغاز فصل 24-2023، محمد محبی را جذب کرده بود. کسری طاهری بازیکن تیم جوانان سپاهان در زمستان سال گذشته به روبین کازان پیوسته بود و زسکا مسکوی روسیه در تابستان امسال، یک بازیکن از آکادمی کیا به نام امیرحسین ریوندی را به خدمت گرفت.
پیشتر کشورهای بلژیک و پرتغال مقصد بسیاری از لژیونرهای فوتبال کشورمان بود، اما جوانان ایرانی حالا روسیه را مأمن رشد استعداد خود میدانند! این در شرایطی است که فوتبال روسیه پس از شروع جنگ این کشور با اوکراین، در رقابتهای اروپایی شرکت نمیکند و نمیتوان «دیده شدن در عرصه اروپایی» را هدف معقولی برای پیوستن به روسیه دانست. جالب اینجاست که برخی از این ترانسفرها توسط یک ایجنت انجام شده؛ کسی که اخیراً از احتمال پیوستن یک پدیده دیگر ایران به فوتبال روسیه صحبت کرده بود!
مجید جلالی رئیس کمیته فنی فدراسیون فوتبال در گفتوگو با تسنیم، در مورد تب انتقال پدیدهها به فوتبال روسیه اظهار داشت: همه جوانانی که در ایران فوتبال بازی میکنند، رویاهایی برای خود دارند و فضاهای بهتری برای خود جستجو میکنند. بازیکن جوانی که در یک روستا بازی میکند، دوست دارد به استانی برود که یک تیم در لیگ برتر دارد و سپس به استقلال یا پرسپولیس ملحق شود.
وی با بیان اینکه هر بازیکن آرزو دارد به تیم ملی دعوت شود یا در یک تیم خارجی بازی کند، خاطرنشان کرد: اگر شرایط به گونهای فراهم شود که بچهها حس کنند در همه نقاط ایران دیده میشوند، چنین نقلوانتقالاتی تا حد زیادی کم میشود. میبینیم متأسفانه نوجوان 14 ساله از شهری به شهر دیگر میرود که باعث بروز ناهنجاری اجتماعی میشود.
رئیس کمیته فنی فدراسیون فوتبال با بیان اینکه در این میان نمیتوان از جوانان کشورمان ایراد گرفت، تصریح کرد: طبیعی است جوانان مستعد دنبال رؤیاهای خود باشند، اما راهی که مقابل آنها قرار داده میشود، راهی نیست که به دست دلسوزان فوتبال ترسیم شده باشد. افرادی هستند که بهعنوان واسطه فعالیت میکنند. اگر کانالی از طرف فوتبال ما نباشد، همیشه برخی افراد از این فضا سوءاستفاده میکنند.
جلالی در ادامه بیان کرد: یک خانواده دو ماه پیش با من تماس گرفت و گفت فرزند ما را به ترکیه بردهاند. آنها میگفتند فرزند ما سرگردان است و نمیدانیم چه کنیم. خانوادهها دوست دارند مقدمات پیشرفت فرزندان خود را فراهم کنند. اگر فضای لازم فراهم نباشد، آنها به راههایی هدایت میشوند که برخی افراد در آن مسیر به فکر منافع خود هستند. همین باعث نابودی استعدادهای زیادی از فوتبال ما میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که چه تدبیری برای اصلاح این رویه باید اندیشید، عنوان کرد: باید مراوداتی با کشورهای صاحب فوتبال داشته باشیم تا خودمان بتوانیم استعدادهای کشورمان را از مجرای صحیح و سالم هدایت کنیم. به نظرم این اتفاق ممکن است.