دو نکته مهم درباره شکست تیم ملی نوجوانان

ورزش 3/باید قبول کنیم ادامه این روند همچنان منجر به عقب ماندگی ایران حتی از کشورهای آسیای میانه خواهد شد
تیم ملی فوتبال نوجوانان ایران با ارائه نمایشی ضعیف در گروه D جام ملتهای زیر ۱۷ سال آسیا و کسب یک تساوی مقابل کره شمالی و باخت به عمان و تاجیکستان کار خود را در این تورنمنت با قعرنشینی تمام کرد تا یکی از ضعیفترین نتایج ادوار فوتبال ملی در قاره کهن ثبت شود.نتایج فاجعهای که منجر به واکنش وزارت ورزش شده و وزیر ورزش با دعوت از مسئولان فدراسیون فوتبال خواستار ارائه توضیحاتی در این خصوص شده است.
در روزهای اخیر جدا از انتقادات فراوان به عباس چمنیان، مسئولان فدراسیون مثل مهدی تاج و مجید جلالی به سیبل رسانهها تبدیل شده و در این میان برخی نیز انتقاداتی را متوجه میرشاد ماجدی، رئیس فعلی هیات فوتبال تهران کردهاند که همچنان صندلی ریاست کمیته جوانان را در اختیار دارد.
قطعا نمیتوان از نقش هر یک از این افراد در این کارنامه بیتفاوت عبور کرد اما در این گزارش باید به نکاتی اشاره کنیم که شاید آنها نیز تاثیر قابل ملاحظهای در عملکرد ضعیف تیم ملی نوجوانان و در کل فوتبال پایه ملی دارد.نکاتی که ادامه بیتوجهی به آنها قطعا روزهای سیاهتری را رقم خواهد زد و عواقب آن به تیم ملی بزرگسالان ایران هم خواهد رسید.
یکی از مهمترین عوامل حذف تیم ملی نوجوانان ایران را باید نداشتن تیم ملی زیر ۱۵ سال دانست. قطعا اهالی فوتبال خوب متوجه هستند که تیمهای ملی پایه مانند یک زنجیر به هم متصل هستند. هرچند AFC در این رده سنی مسابقاتی برگزار نمیکند اما بسیاری از کشورهای آسیایی با تشکیل تیم در این رده و حتی سطوح پایینتر شرایط را برای معرفی و پرورش استعدادهای خود از همین سن فراهم میکنند.
شاید جالب باشد بدانید بسیاری از بازیکنان همین تیم ملی زیر ۱۷ سال تاجیکستان که موفق به برتری ۳ بر یک مقابل ایران شد، از ۱۳ سالگی در کنار هم بازی کرده و از حدود یک سال و نیم قبل با سرمربیگری مارکو راگینی سن مارینویی که در کشورهای مختلفی مثل ایتالیا، سوئیس، لیتوانی، مغولستان و مالزی سابقه کار دارد تیم ملی نوجوانان تاجیکستان را تشکیل دادند. حدود ۲ سال قبل علی دوستی مهر برای دورهای کوتاه مربیگری تیم زیر ۱۵ سال ایران را برعهده گرفت که خیلی زود هم از این پست جدا شد و اکنون عملا تیم زیر ۱۵ سال نداریم!
مجید جلالی در ماههای اخیر بارها از برنامههای خود برای تشکیل تیمهای زیر ۱۵، ۱۴، ۱۳ و ۱۲ سال خبر داده اما همانگونه که از معرفی سرمربی تیم امید خبری نیست، از تشکیل تیم در این ردههای سنی نیز خبری نیست!
شنیده میشود اواخر ۱۴۰۴ مرحله مقدماتی جام ملتهای زیر ۱۷ سال برای دوره بعدی آغاز خواهد شد. در این شرایط تصور کنید جانشین عباس چمنیان در تیم ملی نوجوانان تا یک ماه دیگر معرفی شود، آیا سرمربی جدید ساز و کاری برای انتخاب بازیکن در اختیار دارد؟در این حالت قطعا او هم باید مدتها دنبال شناسایی نفرات مستعد در نقاط مختلف ایران برود که چندین ماه را از دست میدهد و سپس باید چندین ماه دیگر درگیر آمادهسازی نفراتی شود که برای اولین بار باید در اردوهای ملی شرکت کنند.
به همین دلیل فقدان تیم ملی زیر ۱۵ سال در این وضعیت بدجوری به چشم میآید و ای کاش یکی از موارد مهمی باشد که در جلسه آتی مسئولان وزارت ورزش و فدراسیون، به آن توجه ویژهای میشود.
قاتل فوتبال پایه ایران؛ زمین چمن مصنوعی
بدترین آفت برای فوتبال پایه ایران رشد قارچ گونه چمنهای مصنوعی است. چمنهای بیکیفیتی که به بزرگترین معضل این رده سنی تبدیل شده و کاملا هم به آن بیتوجهی میشود.تیم ملی نوجوانان ایران بازیکنانی را در اختیار داشت که همگی آنها در تیمهای باشگاهی خود در چمنهای مصنوعی بازی و تمرین میکنند. با این حال آنها باید در زمین چمنهای مخمل عربستان تمرین و بازی میکردند.
معضل زمین چمن طبیعی خوب حتی اکنون تیمهای لیگ برتری فوتبال ایران را هم با دردسر مواجه کرده اما بازیکنی که از ابتدای فوتبال خود به بازی در چمن مصنوعی عادت کرده چگونه میتواند به سرعت تغییر عادت بدهد؟
تیم ملی نوجوانان ایران در دور مقدماتی عملکرد بدی نداشت و موفق شد با عبور از سوریه، اردن و هنگکنگ به عنوان تیم دوم در گروهی که کره شمالی در آن صدرنشین شد، به مرحله نهایی جام ملتها برسد اما نکته قابل توجه این بود که این تیم در آن مسابقات در چمن مصنوعی بازی و تمرین کرد.شاید گفته شود تیمی مثل تاجیکستان هم موهبتی مثل چمن طبیعی در اختیار ندارد اما برخلاف تیم ملی نوجوانان ایران، بازیکنان این تیم پس از تورنمنت بلاروس اردوهای بلند مدتی در کشورهای دارای چمن طبیعی عالی برگزار کرده و با هماهنگی بیشتری نسبت به چمن طبیعی وارد مسابقات شدند.
در این میان با تلاشهای فدراسیون فوتبال و هماهنگی با برخی هیاتهای استانی مثل خراسان رضوی و اصفهان، تیم ملی نوجوانان ایران هم پیش از جام ملتها چند باری در زمینهای طبیعی مثل زمین شماره ۲ مرکز ملی فوتبال، زمین تمرینی تیم ذوب آهن و ورزشگاه امام رضا و ثامن الائمه مشهد برگزار کرد که به نظر چندان کافی نبود. هرچند اردوی ۱۳ روزه عربستان هم در این میان برای شاگردان چمنیان در نظر گرفته شد .
در حال حاضر کلیه مسابقات فوتبال نوجوانان ایران در سطح استان تهران و لیگ کشوری در چمنهای مصنوعی انجام میشود که جدا از مضرات و اسیبهای مختلف جسمانی، شرایط را برای ارتقای کیفیت بازیکنان ردههای سنی از بین میبرد.
باید قبول کنیم ادامه این روند همچنان منجر به عقب ماندگی ایران حتی از کشورهای آسیای میانه خواهد شد و باید وزارت ورزش، فدراسیون فوتبال و هیاتهای استانی به این مورد خاص که حکم قاتل فوتبال پایه را دارد بیشتر توجه کنند.