نماد آخرین خبر

بررسی تصمیم یوفا در پرونده کریستال پالاس/ آیا عدالت اجرا شد؟

منبع
تسنيم
بروزرسانی
بررسی تصمیم یوفا در پرونده کریستال پالاس/ آیا عدالت اجرا شد؟

تسنیم/قهرمانی در زمین، اما شکست در اتاق جلسات، این بهترین توصیف برای وضعیت کریستال‌پالاس است که قربانی قوانین سخت‌گیرانه یوفا درباره مالکیت چندباشگاهی شد.
کریستال‌پالاس با قهرمانی در جام حذفی انگلیس به‌ صورت خودکار جواز حضور در لیگ اروپا را به دست آورد. با این حال، این باشگاه لندنی در نهایت از شرکت در این رقابت‌ها محروم شد. دلیل آن، تضاد با قوانین مالکیت چندباشگاهی یوفا بود، زیرا جان تکستور تاجر آمریکایی مالک مشترک کریستال پالاس و لیون (تیم ششم لیگ فرانسه) است.

بر اساس بند پنجم مقررات یوفا هیچ فردی نمی‌تواند به‌ طور همزمان، مستقیم یا غیرمستقیم در مدیریت، اداره یا عملکرد ورزشی بیش از یک باشگاه شرکت‌کننده در رقابت‌های باشگاهی یوفا نقش داشته باشد.

یوفا تأکید کرده است که مالکان حق ندارند انتخاب کنند کدام یک از تیم‌های تحت مالکیت‌شان در رقابت‌های اروپایی حضور داشته باشد. در چنین مواردی، اولویت با تیمی است که در تورنمنت بالاتری (نخست لیگ قهرمانان و سپس لیگ اروپا) حضور دارد. اگر هر دو تیم در یک تورنمنت باشند، تیمی که در لیگ داخلی جایگاه بالاتری داشته باشد، در اولویت قرار می‌گیرد. بنابراین، لیون مشکلی برای حضور در لیگ اروپا نداشت، زیرا در لیگ فرانسه ششم شد، حال آنکه پالاس لیگ برتر را در رتبه دوازدهم به پایان رسانده بود.


با این حال، یوفا راهکاری خاص را در نظر گرفت. بر اساس استثنائات قانونی، تیم محروم‌ شده می‌تواند از سهمیه کشور خود برای حضور در رقابتی دیگر مانند لیگ کنفرانس استفاده کند. همین اتفاق برای کریستال‌پالاس افتاد و این تیم به جای لیگ اروپا در لیگ کنفرانس بازی خواهد کرد.

اگر پالاس به طور کامل از رقابت‌های اروپایی محروم می‌شد، سهمیه لیگ اروپا به تیم هفتم جدول لیگ برتر یعنی ناتینگهام فارست می‌رسید. طبق گزارش تایمز، این باشگاه حتی نامه‌ای به یوفا نوشت و آمادگی‌اش را برای جایگزینی با کریستال‌پالاس اعلام کرد. فارست در نامه خود، نگرانی‌اش را درباره احتمال نقض مقررات مالکیت چندباشگاهی توسط پالاس مطرح کرده بود.

نکته عجیب ماجرا اینجاست که فارست نیز خود وابسته به یک مالک چندباشگاهی است. اِوانجلوس ماریناکیس در کنار فارست، مالک باشگاه المپیاکوس یونان نیز هست. هر دو باشگاه تا آخرین هفته برای راهیابی به لیگ قهرمانان تلاش کردند. اکنون جالب است که همین باشگاه، درباره تضاد منافع مالکیت کریستال‌پالاس ابراز نگرانی کرده است و در نهایت، فارست جایگزین پالاس در لیگ اروپا شد.

این پرونده، پرسشی مهم را مطرح می‌کند و آنهم این است که چگونه باشگاه‌هایی مانند لایپزیگ و ردبول سالزبورگ یا منچسترسیتی و خیرونا اجازه یافتند همزمان در لیگ قهرمانان شرکت کنند؟!

پاسخ در راهکاری قانونی به نام «تراست کور» نهفته است. این سازوکار به مالک اجازه می‌دهد سهام باشگاه را حفظ، اما کنترل مدیریتی را واگذار کند. با این حال، یوفا برای به‌ رسمیت شناختن چنین ساختاری، مهلت زمانی دقیقی تعیین کرده است. پیش از این، ایجاد تراست تا اول ژوئن کافی بود، اما از امسال، این مهلت به اول مارس تغییر کرده است. کریستال‌پالاس به دلیل رتبه پایین در لیگ و عملکرد ضعیف در جام حذفی، تا آن زمان به راهیابی به رقابت‌های اروپایی امیدوار نبود و اقدامی نکرد.

در نمونه‌ای دیگر، در ماه ژوئن یوفا باشگاه دروگدا یونایتد ایرلند (رتبه نهم جدول) را به دلیل اشتراک مالکیت با سیلکبورگ دانمارک (رتبه هفتم لیگ) از حضور در لیگ کنفرانس محروم کرد. در نتیجه، تنها سه تیم از ایرلند جواز حضور در رقابت‌های اروپایی را به دست آوردند.

روزنامه اتلتیک پیش‌تر گزارش داده بود که تصمیم‌گیری درباره وضعیت کریستال‌پالاس به پایان ژوئن موکول شده است. تأخیر در این تصمیم‌گیری، برنامه‌ریزی مالی باشگاه برای فصل آینده را به چالش کشید، زیرا آینده بازیکنانی مانند ایبِه اِزه و جوئل ماتا به حضور در مسابقات اروپایی گره خورده بود. آنها در غیاب رقابت‌های بین‌المللی به جدایی فکر می‌کردند.

اوضاع زمانی پیچیده‌تر شد که مشخص شد تکستور مالک باشگاه دانمارکی بروندبی نیز هست، باشگاهی که جواز حضور در لیگ کنفرانس را گرفته بود. از نظر تئوری، این یعنی پالاس نمی‌توانست در این تورنمنت حضور یابد اما در عمل، این اتفاق افتاد.

طبق گزارش گاردین، در اوایل ژوئن تکستور با نماینده یوفا دیدار کرد، اما پیشنهاد واگذاری رایگان سهامش رد شد. او برخلاف ماریناکیس نتوانسته بود تا مهلت مقرر ساختار مالکیت را اصلاح کند. همزمان در گفت‌وگو با دیلی میل، تکستور اعلام کرد در حال بررسی فروش 45 درصد از سهام خود است. او پیش‌تر برای این سهم 230 میلیون پوند انتظار داشت، اما اکنون برای 175 میلیون نیز راضی بود.

پالاس ناچار شد یوفا را قانع کند که تکستور در تصمیم‌گیری‌های باشگاه دخالتی ندارد و مدیریت اجرایی در اختیار رئیس باشگاه، استیو پریش است. مشخص نیست که آیا این ادعا پذیرفته شد یا دلایل دیگری در تصمیم نهایی یوفا مؤثر بود.

از یک سو، باشگاه‌های تحت مالکیت تکستور تاکنون از سازوکار جابه‌جایی بازیکن میان خود استفاده نکرده‌اند. از آگوست 2023، حتی یک بازیکن بین این تیم‌ها منتقل نشده است. از سوی دیگر، تکستور در انتصاب سرمربی جدید تیم کریستال‌پالاس، الیور گلاسنر نقش داشت و با مدیر ورزشی پیشین داگی فریدمن رابطه نزدیکی دارد. خود او نیز اخیراً از نداشتن نفوذ در باشگاه شکایت کرده بود. شاید این ادعا، آخرین روزنه امید کریستال‌پالاس برای ورود به رقابت‌های اروپایی بود.


ما را در کانال تلگرامی «کانال ورزش» دنبال کنید